ČSÚ (ČSÚ)
Cestování  |  24.05.2024 09:00:00

Kapacita a návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení cestovního ruchu v Pardubickém kraji

24. 5. 2024

Počet evidovaných pokojů a lůžek v hromadných ubytovacích zařízeních cestovního ruchu v Pardubickém kraji se oproti roku 2022 mírně zvýšil (ve všech ostatních krajích došlo k poklesu). Počet hostů byl v roce 2023 nejvyšší za posledních dvanáct let. V rámci kraje návštěvnost meziročně vzrostla největší měrou v turistické oblasti Českomoravské pomezí, mezi správními obvody obcí s rozšířenou působností pak na Holicku .

V roce 2023 bylo v evidenci ČSÚ v Pardubickém kraji celkem 377 hromadných ubytovacích zařízení cestovního ruchu (HUZ = zařízení s minimálně pěti pokoji a zároveň deseti lůžky), což je v absolutním vyjádření nejnižší počet v mezikrajském srovnání a po přepočtu na obyvatelstvo kraje se jedná o pátou nejnižší hodnotu mezi kraji. Oproti roku 2022 se počet evidovaných HUZ v kraji snížil 1,8 % (o 7 zařízení), tedy nejmenší měrou mezi kraji při poklesu ve všech krajích.

V hromadných ubytovacích zařízeních cestovního ruchu se v Pardubickém kraji v roce 2023 nacházelo 7 096 pokojů s 20 272 lůžky. V obou případech se jedná o nejnižší počty v absolutním vyjádření mezi kraji, po přepočtu na 1 000 obyvatel se kraj v počtu pokojů i lůžek dostává na 11. místo v mezikrajském srovnání. Počet pokojů v HUZ v kraji se meziročně zvýšil o 3,2 % a počet lůžek vzrostl o 2,1 %. Ve všech ostatních krajích přitom pokojů i lůžek oproti roku 2022 ubylo (celorepublikově o 3,2 %, resp. o 3,3 %).

Ve struktuře hromadných ubytovacích zařízení podle kategorie tvoří převažující podíl hotely a penziony. V roce 2023 v kraji představovaly 68,2 % všech HUZ při 70,6% republikovém podílu (hodnoty nepatrně nižší než v předchozím roce). Téměř 19% podíl úhrnného počtu kempů, chatových osad a turistických ubytoven v kraji (při 15% podílu v celé ČR) patří v mezikrajském srovnání k nejvyšším.

Podle revidovaných definitivních údajů se v HUZ Pardubického kraje v roce 2023 ubytovalo 534 950 hostů, což byl nejvyšší počet za posledních dvanáct let. Ve srovnání s rokem 2022 vzrostl počet hostů v kraji o 6,2 % při 13,1% republikovém růstu. Relativně nejvíce (téměř o čtvrtinu) se zvýšil počet ubytovaných v Praze a nejméně ve Zlínském kraji (o 2,5 %); meziroční procentuální nárůst počtu hostů v Pardubickém kraji byl v mezikrajském srovnání šestý nejnižší. Hostů z ČR (tzv. rezidentů) do kraje v roce 2023 přicestovalo 468 tis. (tj. meziročně o 4,7 % více), hostů ze zahraničí (tzv. nerezidentů) bylo evidováno 67 tis. (tj. 18,0 % více oproti roku 2022).

Území Pardubického kraje je shodné s územím turistického regionu Východní Čechy. Dále se na území kraje nachází celkem 5 turistických oblastí (TO), přičemž oblast Orlické hory a Podorlicko zasahuje rovněž na území Královéhradeckého kraje. Nejvíce HUZ v kraji je spolu s posledně jmenovanou oblastí evidováno také na Českomoravském pomezí. Nejvyšší úhrnný podíl hotelů a penzionů mezi HUZ je v oblasti Králického Sněžníku a Pardubicka.

Návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení v turistických oblastech
Pardubického kraje

Na území turistických oblastí v kraji v roce 2023 pokračovalo oživení cestovního ruchu po pandemii covidu-19 a návštěvnost v HUZ ve všech TO kraje dosáhla maxima za poslední dekádu. Relativně nejvíce meziročně vzrostl počet hostů na Českomoravském pomezí (o 9,8 %), následovalo Chrudimsko- Hlinecko (nárůst o 7,0 %) a Orlické hory a Podorlicko (o 6,3 %). Procentuálně nejméně se zvýšil počet hostů v turistické oblasti Králický Sněžník (o 2,3 %) a na Pardubicku (5,2 %).

Nejvyšší podíl turistů ze zahraničí nadále směřoval do TO Pardubicko (v roce 2023 se zde na všech ubytovaných hostech podíleli 17,5 %), nejmenší měrou byli nerezidenti mezi všemi návštěvníky zastoupeni na Chrudimsku- Hlinecku (7,1 %). Oproti roku 2022 procentuálně nejvíce vzrostl počet hostů ze zahraničí v TO Králický Sněžník, a to o 28,4 %.

Při pohledu na podrobnější územní strukturu na úrovni správních obvodů obcí s rozšířenou působností (SO ORP) zjišťujeme nejvyšší absolutní počet HUZ na Chrudimsku, Pardubicku, Žambersku a Králicku ; po přepočtu na 1 000 obyvatel pak s velkým odstupem před ostatními regiony na Králicku . Nejnižší počet HUZ se nachází na Českotřebovsku , Holicku a Přeloučsku, po přepočtu na 1 000 obyvatel na Přeloučsku, Českotřebovsku a Pardubicku. Hotely a penziony jsou nejvíce zastoupeny ve struktuře HUZ na Vysokomýtsku , a to z 93,8 %. Nejnižší podíl hotelů a penzionů naopak nacházíme na Českotřebovsku (33,3 %).

Počtem pokojů i lůžek v HUZ zaujímají přední místa mezi SO ORP v kraji Chrudimsko a Pardubicko, po přepočtu na 1 000 obyvatel pak Králicko a s odstupem za Králickem následuje Žambersko a Lanškrounsko .

Ve všech SO ORP Pardubického kraje s výjimkou Přeloučska (-1,7 %) a Žamberska (-0,1 %) byl v roce 2023 zaznamenán meziroční nárůst počtu ubytovaných hostů v HUZ, relativně nejvyšší pak na Holicku (navýšení o 38,0 %) a Českotřebovsku (nárůst o 30,1 %). S odstupem následovaly správní obvody ORP Svitavy (+17,5 %) a Lanškroun (+16,5 %). Zatímco počet domácích hostů oproti roku 2022 vzrostl ve všech SO ORP kraje kromě Přeloučska, Žamberska a Králicka , hostů ze zahraničí bylo v roce 2023 meziročně více ve 13 z celkového počtu 15 SO ORP v kraji (pokles nastal na Českotřebovsku a Holicku ).

Nejvíce hostů na tisíc obyvatel regionu v roce 2023 i nadále směřovalo do SO ORP Králíky, s velkým odstupem následovaly Chrudimsko, Žambersko , Litomyšlsko a Lanškrounsko . Nejméně hostů na tisíc obyvatel v roce 2023 naopak zaznamenalo Českotřebovsko následované Vysokomýtskem , Svitavskem, Přeloučskem a Holickem .

Meziroční změna počtu hostů v hromadných ubytovacích zařízeních
ve správních obvodech ORP Pardubického kraje v roce 2023

 

 

Je třeba brát v úvahu, že údaje o návštěvnosti HUZ jsou zčásti dopočítávané a za menší území mohou být méně spolehlivé.

 

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688