Export (export.cz)
Export  |  23.05.2024 10:38:00

Letectví i pozemní vojska, Austrálie láká na dva klíčové veletrhy

Austrálie posiluje obranu země, přijala dlouhodobou strategii včetně nákupu nových technologií. České firmy mohou najít partnery pro obchodní i vědeckotechnickou spolupráci s australskými partnery v rámci dvou klíčových veletrhů, které se zaměří na pozemní vojska (Land Forces v Melbourne) a na letecký průmysl (AVALON v Geelongu).

Ilustrační foto: Shutterstock

Velvyslanectví ČR v Canbeře ve spolupráci s Ministerstvem obrany a Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu připravilo v rámci projektů ekonomické diplomacie (PROPED) českou expozici na veletrhu Land Forces ve dnech 11. – 13. září 2024 v Melbourne. Výstava je zaměřena na technologie a produkty pro pozemní vojska. České firmy se budou prezentovat na ploše 27 m2 (shell systém). Pro české účastníky bude v rámci projektu zdarma registrace a výstavní plocha a dále doprovodný matchmaking firem. Účastníci z Česka si uhradí své cestovní náklady (ubytování, letenka, diety), propagační náklady jejich výrobků (rollupy, katalogy apod.) a zajistí si samostatně dopravu vzorků. Stánek již byl uhrazen a přihlásil se dostatečný počet firem, ale dalším zájemcům jsou dveře otevřeny, pokud splní podmínky účasti na akcích v rámci projektů ekonomické diplomacie.

PROPED pomůže s vysokými náklady

V oblasti leteckého a vesmírného průmyslu se od 25. do 30. března 2025 na letišti v Geelongu u Melbourne uskuteční veletrh AVALON (The Avalon Australian International Airshow). Jedná se o prestižní mezinárodní výstavní akci, které se loni zúčastnilo 250 tisíc návštěvníků, 800 firem z 28 zemí a téměř 300 oficiálních delegací z 38 zemí. Velvyslanectví ČR v Canbeře zvažuje s českými partnery uskutečnit v rámci projektu ekonomické diplomacie samostatnou českou expozici. O realizaci projektu bude rozhodnuto podle odezvy českých firem. Náklady na propagaci a uvedení svých výrobků na australském trhu jsou vysoké s ohledem na obecně vyšší cestovní i propagační náklady ve srovnání s Asií nebo i částí Evropy. Bez podpůrných nástrojů ekonomické diplomacie by pro jednotlivé české společnosti bylo složité se veletrhu zúčastnit. Proto jsou oba veletrhy jedinečnou příležitostí se v Austrálii prezentovat.

Zájemci o účast na české expozici na Land Forces v září 2024 nebo AVALON v březnu 2025 se mohou závazně hlásit ekonomickému diplomatovi Velvyslanectví ČR v Canbeře na adrese: milan.vagner@mzv.gov.cz. Uzávěrka přihlášek je u obou veletrhů 5. června 2024.

Austrálie chce do roku 2034 navýšit obranný rozpočet až na 2,4 procenta HDP. Foto: Shutterstock

Austrálie navyšuje rozpočet na armádu

Austrálie má vyspělý obranný průmysl a stát současně podporuje navazování spolupráce se zahraničními partnery ve výrobě, výzkumu a vývoji. Země vyrábí konkurenceschopné obranné prostředky ve všech segmentech ozbrojených sil (vodní, pozemní, vzdušné, vesmírné a kybernetické prostředky). Vláda schválila dlouhodobou koncepci rozvoje obranného sektoru včetně štědrého programu na nákup nových technologií.

Letos v dubnu při představení Národní obranné strategie australský ministr obrany R. Marles oznámil navýšení původního rozpočtu na obranu v částce 575 mld. australských dolarů (8,86 bil. ) pro období 2021-2030 o dalších o 330 mld. AUD (5,1 mld. ) do roku 2034. Strategie se dotýká všech klíčových témat, poskytuje finanční prostředky na podporu nezbytných změn včetně urychlení schopností. Vláda již v roce 2023 představila strategický dokument k zajištění akvizic do roku 2035. Výdaje na obranu se zvýší do roku 2034 na 100 mld. AUD (1,54 mld. ) ročně, tj. 2,4 % HDP. Prioritou budou rakety dlouhého doletu, nové válečné lodě a vyloďovací plavidla, bezpilotní letouny a podmořský boj. Ještě před navýšením rozpočtu bylo na nákup nových technologií pro pozemní vojsko vyčleněno 55 mld. AUD (847 mld. ), na informatiku a kybernetiku 15 mld. AUD (231 mld. ), na letecké síly dalších 65 mld. AUD (1 bil. ) a na vesmírné technologie 7 mld. AUD (108 mld. ). V srpnu 2022 vydala australská vláda svou Strategii kybernetické bezpečnosti pro obranu.

Palné zbraně, optika i drony

Český obranný průmysl má dlouhou a úspěšnou tradici výroby a vývoje obranných prostředků a s australským obranným průmyslem se může vhodně doplňovat. Mezi perspektivní oblasti pro bilaterální spolupráci v oblasti pozemního vojska patří: prostředky pro elektronický boj, palné zbraně (pistole, útočné pušky), speciální munice, NBC prostředky včetně detekčních zařízení pro chemické zbraně, balistická obrana, optické přístroje, prostředky a SW pro kybernetickou bezpečnost, prvky a systémy integrovaného řízení včetně využití v poli, prostředky civilní obrany, nákladní vozy do těžkého terénu.

V leteckém a vesmírném průmyslu: kompletní UAV nebo motory pro tyto prostředky a drony, výcvikové systémy/trenažéry pro piloty s využitím umělé inteligence, vrtulová i proudová tréninková letadla, sportovní letadla), radary pasivní i aktivní pro vojenské i civilní užití, speciální software pro kartografické mapování. A nesmíme zapomenout na vesmírné technologie a průmysl.

Milan Vágner, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Canbeře

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688