Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  21.05.2024 17:14:21

Mastercard se DeFi nebojí! Spouští svůj vlastní vývoj blockchainu

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Decentralizované finance (DeFi) vznikly teprve nedávno, přesto za svůj krátký život dokázaly pořádně rozvířit stojaté vody tradičních financí (TradFi). Revoluční pojetí jednotlivých blockchainů se čím dál více prosazují do světa TradFi a ukazují se mimo jiné jako budoucnost bezhotovostních transakcí. Nejen, že dokáží zpracovat mnohonásobně více transakcí za vteřinu než současné systémy, ale dokáží to i s mnohonásobně nižší spotřebou elektrické energie.

Potenciál blockchainů již pochopil nejeden stát, který na nich vystavěl svou digitální měnu (Čína, Rusko apod.), ale stranou nechtějí zůstat ani největší hráči na poli bezhotovostních transakcí jako Visa či Mastercard. A je to právě společnost Mastercard, která přebírá vůdčí roli a chce udávat trendy na poli bezhotovostních transakcí a digitálních financí. Nejen, že společně se společností Visa a největšími bankami iniciují vznik nového celosvětového platebního systému, ale navíc chce spolupracovat se startupy po celém světě na rozvoji blockchainu, digitálních aktiv a řešeních Web3.

Mastercard spouští dotační program na podporu vývoje blockchainu

Za tímto účelem spouští společnost Mastercard v letošním roce dotační program s názvem Blockchain and Digital Assets. Jedná se podprogram dotačního titulu Start Path, který běží již od roku 2014. Za desetileté fungování Mastercard prostřednictvím dotačního programu Start Path podpořil více než 400 startupů z více než 54 zemí.

Nyní to je však poprvé, kdy Mastercard chce podpořit startupy, které se zaměřují na rozvoj blockchainu, digitálních aktiv a řešení Web3. Vybraným společnostem chce tento platební gigant od října 2024 nabídnout spolupráci, různá školení na míru, přístup ke své rozsáhlé zákaznické databázi a přístup k platebním kanálům. Jediným omezením bude, že spolupráce může trvat maximálně 4 měsíce. Zájemci o takovouto spolupráci se mohou hlásit do 5. srpna 2024.

Mastercard vybral prvních 5 zájemců k spolupráci

O spolupráci se společností Mastercard stojí celá řada startupů z kryptografického sektoru. Ta, prostřednictvím tiskové zprávy, oznámila, že vybrala prvních pět startupů, které podpoří z programu Blockchain and Digital Assets. Jsou jimi společnosti Kulipa, Parfin, Peaq, Triangle a společnost Venly.

Společnost Kulipa zprostředkovává vydávání kryptografických platebních karet nové generace pro digitální peněženky. Společnost Parfin se zaměřuje na vývoj softwarových produktů, díky kterým mohou finanční instituce zavádět technologii blockchain do svých systémů. Peaq poskytuje digitální infrastrukturu pro DeFi aplikace ve světě TradFi s využitím vozidel, strojů, robotů a zařízení. Společnost Triangle vyvíjí datovou platformu, která integruje klimatická data s financemi. A konečně společnost Venly, která se zaměřuje na zjednodušení integrace blockchainu do podnikových systémů.

Společná práce na vývoji blockchainu

Tyto startupy budou se společností Mastercard spolupracovat na zkoumání a zdokonalování blockchainových aplikací a posouvat hranice digitálních plateb. Budou pracovat na různých projektech, jako jsou tokenizace aktiv, rozvoj DeFi a ověřování digitální identity. Mastercard za tímto účelem poskytne vybraným společnostem rozsáhlé zdroje, včetně přístupu do své globální sítě, odborného mentoringu a technologické infrastruktury.

Společnost Mastercard k této iniciativě ve své tiskové zprávě uvádí:

„Zkušenosti společnosti Mastercard s inovacemi v oblasti plateb a budováním globální sítě pro platby kartami ji jedinečně předurčují k propojení těchto ekosystémů se startupy, k podpoře nových řešení a k vytváření efektivity v oblasti digitálního obchodování.“.

Mastercard zároveň zdůrazňuje odhodlání společnosti využívat technologii blockchain pro bezpečné a efektivní transakce. Tento leader na poli bezhotovostních transakcí tak dělá další významný krok směrem k integraci technologie blockchainu do finančního odvětví. Iniciativa společnosti Mastercard podtrhuje její závazek podporovat inovace v oblasti blockchainu a digitálních technologií s cílem podpořit růst a transformaci v celém finančním sektoru.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

13.06.2024  Bitcoin je jako na houpačce, čeká se na další růst Martin Stránský (WBTCB)
11.06.2024  Může bitcoin ještě letos vzrůst nad úroveň 100000 dolarů? Může! Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
10.06.2024  Bitcoin a co jste o něm možná nevěděli Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688