Ilona Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  22.05.2024 06:00:00

Důchody 2024, 2025 - reforma: nová pravidla a kalkulačky

Od loňského roku je v platnosti snížený růst důchodů v rámci řádné (příp. mimořádné) valorizace. Důchody i tak dále porostou – podle posledních odhadů MPSV od ledna 2025 nejspíš o cca 433 .  Zároveň platí přísnější podmínky pro odchod do předčasného důchodu, které budou ještě více "utaženy" počínaje říjnem 2024, jelikož bude vyžadováno 40 let důchodového pojištění namísto dosavadních 35 let.

Další opatření tzv. důchodové reformy již schválila vláda a budou během roku 2024 projednávány v Parlamentu. Jejich cílem je stabilizovat a dlouhodobě udržet důchodový systém tak, aby každá generace penzistů strávila v penzi v průměru 21,5 roku a systém důchodů byl udržitelný i pro další generace.  O čem se bude jednat? Jaká opatření budou měnit nárok na důchod a upravovat jeho výši?

Udržitelný důchodový systém má zajistit soubor několika opatření, která ovlivní důchody všech od ročníku narození 1966. Jedná se zejména o tato optimalizační opatření (uvádíme i od kdy je navrhovaná jejich účinnost):

od července 2024:

od roku 2025:

od roku 2026:

od roku 2027:

  • Zachování tzv. výchovného pouze za výchovu třetího a dalšího dítěte.
  • Nahrazení tzv. výchovného za první a druhé dítě zavedením fiktivních vyměřovacích základů za dobu péče o dítě do 3 let věku.
  • Zavedení fiktivních vyměřovacích základů za dobu péče o závislou osobu.
  • Zavedení dobrovolného sdíleného vyměřovacího základu manželů a registrovaných partnerů.

Pojďme si krátce vysvětlit, co jednotlivé body znamenají a odvodit, jak případně ovlivní konkrétní důchody.

Důchodový věk odvozen od statistických dat naděje dožití

Základem návrhu o úpravě důchodového věku je přechod od věku pevně stanoveného na věk odvozený od naděje dožití. Důchodový věk každého ročníku narození bude navázán na naději dožití 50letých osob v roce, ve kterém příslušná generace dosáhne 50 let věku (informace o důchodovém věku tak bude známa alespoň 15 let před dosažením důchodového věku, mimo ročníky narození 1966-1974, ty budou znát svůj důchodový věk kratší dobu). Důchodový věk bude stanoven s přesností na měsíce, přičemž maximální změna mezi dvěma po sobě jdoucími ročníky může činit 0 až 2 měsíce. Naděje dožití v 50 letech bude zveřejňovat Český statistický úřad.

Navrhovaná změna nemá nijak zasáhnout ročníky do roku narození 1965. Údaje naděje dožití pro stanovení důchodového věku jsou již nyní známy až po generaci narozenou v roce 1972, a tak je v návrhu upraven i důchodový věk na základě mechanismu naděje dožití i pro ročníky 1966-1972.Od ročníku narození 1973 bude důchodový věk stanovován prováděcím předpisem (nařízením vlády). Důchodový věk pro ročník narození 1973 bude stanoven společně s ročníkem narození 1974 nařízením vlády vydaným do 30. 9. 2025.Tabulky s navrhovanou úpravou důchodového věku.

V následujících tabulkách ukazujeme změnu v důchodovém věku pro muže a ženy ročníku narození 1965–1972 vypočítané podle stávající legislativy a podle navržené novely. Muž narozený v roce 1972 by podle nově vypočítaného důchodového věku měl nárok na důchod o 7 měsíců později.


 Zdroj tabulky: Kurzy.cz, licence CC-BY (uveďte autora)

Nově přiznaným důchodům se změní parametry výpočtu

Úpravou parametrů výpočtu budou nově přiznané důchody růst pomaleji, než tomu bylo doposud. Cílem je snížení poměru výše důchodu vůči výši průměrné mzdy. Redukce má být velmi pozvolná.

Konkrétně se navrhuje, aby mezi roky 20262035 došlo k poklesnu zápočtu příjmů do první redukční hranice (44 procent průměrné mzdy) do výpočtového základu ze stávajících 100 % na 90 % a ke snížení procenta za rok pojištění ze stávajících 1,5 % na 1,45 %. Přehled uvádíme v následujících tabulkách:



 Zdroj tabulky: Kurzy.cz, licence CC-BY (uveďte autora)

Jak výše uvedené procentní snížení ovlivní výši důchodu si můžete orientačně spočítat na naší kalkulačce:

























Zdroj kalkulačky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

 

Výchovné: 500 Kč už jen za třetí a další dítě

Navrhuje se, aby pro důchody vypočítané od roku 2027 náleželo výchovné ve výši 500 pouze za třetí a každé další vychované dítě.
Po přechodné období v letech 2027-2029 dojde k postupnému snižování výše výchovného za první a druhé vychované dítě (aby nevznikaly skokové rozdíly ve výši důchodů).
U důchodů přiznaných:
Péče o první a druhé dítě bude místo fixním výchovným nově oceněna fiktivním vyměřovacím základem a společným vyměřovacím základem manželů/partnerů (viz. níže).

Fiktivní vyměřovací základ

Ocenit péči o první dvě děti do 3 let věku a péči o osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby má nově zavedený tzv. fiktivní vyměřovací základ, který má být uplatňován při výpočtu nově přiznaných důchodů od ledna 2027.

Jde o možnost započítání fiktivního výdělku ve výši průměrné mzdy v ČR po dobu péče o první či druhé dítě ve věku do 3 let a o závislou osobu pro účely výpočtu důchodu. Tento postup se použije jen v případě, že bude pro pojištěnce výhodnější, než kdyby bylo období péče pro výpočet důchodu dobou vyloučenou.

Výchovné se nebude valorizovat

Dalším navrženým opatřením je upuštění od valorizace výchovného. Tato úprava se má dotknout jak nově přiznaných důchodů (návrh od roku 2025, případně 2026), tak i výchovného u již dříve přiznaných důchodů (návrh od roku 2027).

V současnosti se přiznané výchovné stává součástí procentní části důchodu a v případě valorizace procentní části důchodu tedy dojde i ke zvýšení výchovného. Nově by bylo výchovné z procentní části důchodu pro účel valorizace vyjmuto.

Sdílený (společný) vyměřovací základ

Na odstranění rozdílů ve výši důchodů mužů a žen míří nově zavedený tzv. sdílený vyměřovací základ. Je to nástroj, který lze použít v případě, že manželé či registrovaní partneři mají zásadně rozdílné výše vyměřovacího základu pro výpočet důchodu. Mají možnost spolu dobrovolně uzavřít Dohodu o společném vyměřovacím základu a "dorovnat" si vzájemně výši důchodu. Sdílení má být dostupné od roku 2027.

Jednoduše by se dalo říci, že pokud oba manželé/partneři pracují, tak se v případě uzavření dohody o sdílení vyměřovacích základů jejich důchodové vyměřovací základy sečtou a rozdělí na polovinu. Takže pokud například jeden z manželů/partenrů za rok vydělá 600.000 a druhý 200.000 , bude se na ně při výpočtu důchodu v daném roce pohlížet, jakoby každý vydělal 400.000 .

Sdílení má být možné pouze v případě, že oba manželé/partneři pracují s účastí na důchodovém pojištění, mají tedy evidované doby pojištění i vyměřovací základy. Pokud jeden pracuje a druhý nikoliv, sdílení pro dané období není možné.

Zatím nebylo upřesněno, zda bude pro žadatele existovat nějaký mechanismus ověření, zda pro ně "sdílený důchod" bude výhodnější, než samostatný.

Minimální důchod ve výši pětiny průměrné mzdy

V rámci důchodové reformy se navrhuje zásadní změna a místo pevně stanovené částky má nově minimální procentní výměra činit 10 % průměrné mzdy. Minimální důchod by se tedy nově vypočítal jako součet základní výměry (ve výši 10 % průměrné mzdy) a minimální procentní výměry (ve výši 10 % průměrné mzdy), v součtu tedy 20 % průměrné mzdy.
Takto nově stanovená minimální procentní výměra má platit pro starobní důchody (řádné, předčasné i odložené) a rovněž pro invalidní důchody pro invaliditu 3. stupně od ledna roku 2026.

Mírnější krácení předčasného důchodu pro dlouhodobě pracující

Pro lidi, kteří získali min. 45 let důchodového pojištění, bude mírnější krácení důchodu za předčasnost.

Při době pojištění min. 45 let bude krácení za předčasnost jen 0,75 % výpočtového základu za každých i započatých 90 dnů předčasnosti (místo dosavadních 1,5 %). Opatření je plánováno od roku 2026.

Do doby pojištění se započítává i např. doba péče o děti do čtyř let věku, péče o závislé osoby a základní vojenská služba ale, nezapočítává se doba v evidenci uchazečů o zaměstnání, pobírání dávek nemocenského pojištění po skončení zaměstnání ani doba studia na střední škole po dosažení věku 18 let a studium na vysoké škole, dokonce ani k doktorskému studiu, které se jinak bude nově započítávat do náhradní doby pojištění.

Pracující důchodci dostanou "přidáno", ale už se jim nebude navyšovat důchod

Aktuálně platí, že pracující senior pobírající plný důchod si zvyšuje výměru starobního důchodu - za každých 360 kalendářních dnů výdělečné činnosti se výpočtový základ zvýší o 0,4 procenta. Nově se pracujícím a podnikajícím seniorům už nebude za výdělečnou činnost zvyšovat důchod, ale získají místo toho slevu na sociálním pojištění.
U pracujících důchodců se sníží sazba pojistného o 6,5 procenta, což odpovídá výši pojistného placené zaměstnancem. Zaměstnaní senioři tak získají 100 % slevu na pojistném na sociálním zabezpečení a podnikajícím seniorům se sazba na pojistné sníží z 29,2 % na 22,7 %. Jak zaměstnaným, tak i podnikajícím seniorům se tím zvýší jejich čistý výdělek. Změna je plánována již od července 2024.

Náročná profese = možnost odejít do důchodu dříve

Pracovníci v daných náročných profesích (tj. v provozech s vysokými rizikovými faktory, jako je celková fyzická zátěž, vibrace, zátěž horkem/chladem, hluk, psychická zátěž atd.) budou moci odcházet do státní penze až o pět let dříve než ostatní pracovníci, aniž by jim ponížil důchod. Za 2.200 odpracovaných směn budou moci odejít do důchodu o 15 měsíců dříve, za 4.400 směn o 30 měsíců a za každých dalších 74 směn o jeden další měsíc. Maximálně mohou odejít do důchodu o 60 měsíců dříve.
Má se jednat například o tyto profese: pracovníky v lesnictví, seřizovače obráběcích strojů, horníky, kováře, skláře, zedníky, svářeče, slévače, obsluhu důlních zařízení, kamnáře, dlaždiče, zdravotní sestry s některými specializacemi, sociální pracovnice. Účinnost je plánována od roku 2025.

Odložený starobní důchod dříve

Pro získání nároku na starobní důchod je potřeba dosáhnout důchodového věku a získat minimální dobu důchodového pojištění, která je stanovena na 35 let (případně 30 let bez započítání náhradních dob). Ti, kteří dosáhli důchodového věku, ale nesplnili stanovenou dobu pojištění, nárok na starobní důchod nemají. Podle stávajícího zákona je ale možné získat tzv. odložený starobní důchod při době pojištění 20 let (případně 15 let bez náhradních dob), jestliže žadatel dosáhl věku o 5 let vyššího, než je důchodový věk muže stejného data narození.
Nově (od roku 2025) má nárok na odložený starobní důchod vzniknout již po dosažení věku o 2 roky vyššího, než je důchodový věk muže stejného data narození.

Doktorské studium se bude počítat do náhradní doby pojištění

Od ledna 2026 se navrhuje zavést nový typ náhradní doby pojištění, kterou bude doba úspěšně dokončeného prvního doktorského studia na vysoké škole v ČR (v určitých případech i v zahraničí) v prezenční formě studia v období po 31. 12. 2009, a to v maximálním rozsahu 3 nebo 4 let (podle oboru). Tato náhradní doba pojištění se bude pro účely nároku na důchod i pro účely jeho výše započítávat pouze v rozsahu 80 %. Pro účely stanovení osobního vyměřovacího základu bude hodnocena jako vyloučená doba.

Prodloužení ochranné doby pro obnovu výplaty vdovských a vdoveckých důchodů

Je navrhováno prodloužení doby pro obnovení nároku na vdovský či vdovecký důchod, a to ze současných 2 roků na 5 let.

Vdovský důchod totiž lze dlouhodobě pobírat jen v případě péče o dítě nebo dosažení důchodového věku. Bez splnění těchto podmínek nárok na vdovský důchod zaniká po roce. K obnoví jeho výplaty může dojít, pokud do dvou let člověk začne opět některou podmínku splňovat. Nově se tedy toto období má prodloužit až na pět let, a to od roku 2025.


Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688