ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  13.05.2024 12:00:00

Nový průzkum Eurobarometr ukazuje aktivní účast mladých lidí na občanském a demokratickém životě

Eurobarometr o mládeži a demokracii

Před volbami do Evropského parlamentu, které se budou konat ve dnech 6. až 9. června, dnes Komise zveřejnila průzkum Eurobarometr o mládeži a demokracii, v němž jsou uvedeny první náznaky, že 64 % mladých lidí uvedlo, že mají v úmyslu volit. Zatímco však 38 % uvedlo, že se domnívá, že hlasování je nejúčinnějším opatřením k tomu, aby byl jejich hlas slyšet, přibližně 19 % uvedlo, že se o politiku nezajímá, a 13 % z nich o hlasování nezajímá.

Průzkum ukázal, že mnoho mladých lidí je aktivní a angažované: 64 % uvedlo, že se v posledních 12 měsících podílelo na činnostech jedné nebo více organizací. Kromě toho 48 % uvedlo, že podniklo kroky ke změně společnosti podpisem petice, účastí na shromáždění nebo zasláním dopisu politikovi. Mladí lidé byli aktivní zejména v otázkách týkajících se lidských práv (34 %), změny klimatu a životního prostředí (33 %), zdraví a dobrých životních podmínek (29 %) a rovných práv bez ohledu na pohlaví, rasu nebo sexualitu (29 %).

Mladí lidé se domnívají, že vzdělávací systém je dobře připravil na některé z výzev, kterým čelí. Například 73 % uvedlo, že jejich vzdělání jim vybavuje digitální dovednosti nezbytné k identifikaci dezinformací. 72 % uvedlo, že jejich vzdělání jim naučilo pečovat o životní prostředí.

Průzkum ukázal, že mladí lidé mají i nadále evropský výhled. Více než 43 % se zúčastnilo činnosti v jiné zemi EU. Typickými příklady jsou studium nebo odborná příprava (16 %), dobrovolnictví (12 %) nebo práce (12 %). Téměř polovina dotázaných mladých lidí (49 %) uvádí, že jsou si vědomi možností financování, které nabízí program EU pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport Erasmus+. Kromě toho se 67 % mladých lidí domnívá, že EU má alespoň do určité míry dopad na jejich každodenní život, zatímco 26 % uvádí, že to ne, a 7 % neví.

Pozadí

Bleskový průzkum Eurobarometr 545 „Mládež a demokracie“ byl proveden v období od 3. dubna do 12. dubna 2024 a zaměřil se na reprezentativní vzorek 26,189 mladých lidí ve věku 15 až 30 let ve 27 členských státech. Průzkum byl proveden prostřednictvím webového dotazování pomocí počítače (CAWI).

Výsledky Eurobarometru budou dále podkladem pro práci Evropské komise, jak je uvedeno ve sdělení Komise o odkazu Evropského roku mládeže. Komise jmenovala koordinátora EU pro mládež a v procesu tvorby politik EU zavádí kontrolu mládeže. V souvislosti s Evropským týdnem mládeže v dubnu 2024 uspořádali místopředseda Margaritis Schinas i komisařka Iliana Ivanova dialogy o politice mládeže. Účast na demokratickém životě, společné evropské hodnoty a občanská angažovanost jsou jádrem programů Erasmus+ a Evropský sbor solidarity.

Pro více informací

Průzkum Eurobarometr

Evropský portál pro mládež

Sdělení o odkazu Evropského roku mládeže 2022

Jak volit ve volbách do Evropského parlamentu

Quote

Tento průzkum Eurobarometr o mládeži a demokracii je podnětem k naděje. Zapojení mladých Evropanů do evropských voleb má zásadní význam pro budoucnost naší Unie. Svým hlasem mohou utvářet politiky, které budou utvářet jejich život. Ve volbách v roce 2019 došlo k výraznému nárůstu účasti mladých lidí. V současné neklidné době jsem optimistická, že v roce 2024 budeme na tomto pozitivním trendu stavět, aby naše evropská demokracie mohla prosperovat.
Margaritis Schinas, místopředseda pro podporu evropského způsobu života 2024-05-12

V nedávném sdělení o mládeži jsme představili způsoby, jak mladé lidi více zapojit do tvorby politik a rozhodování. Je zásadní, aby se mohli vyjádřit k rozhodnutím, která budou utvářet jejich život. Proto je povzbudivé vidět tyto výsledky, které ukazují, že mnoho mladých lidí je aktivní a angažované a plánuje volit. Stále však existuje příliš mnoho osob, které nemají zájem účastnit se demokratického procesu. Musíme je zapojit a zajistit, aby jejich názory byly rovněž vyslyšeny.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-05-12

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   9:59  Inflace padá, Francie se propadá Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 14:28  Evropská komise zveřejnila čtyři doporučení pro Českou Republiku Svaz průmyslu a dopravy (spcr.cz)
St 11:53  Rozpočet EU na rok 2025 posílí financování priorit Evropy ec.europa.eu (Evropská komise)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688