Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  17.05.2024 00:00:00

Spořte bezpečně a s vysokou likviditou

Navýšení státního příspěvku 

Je zřejmé, že propad příjmů v důchodovém věku bude dramatický. Opravdu se nelze spoléhat jen na přiznaný důchod. Proto se stát snaží motivovat občany ke spoření na důchod a zvýšil státní příspěvek na 20 % hodnoty měsíčního vkladu klienta. Ten musí být v minimální výši 500 Kč. Pro získání maximálního státního příspěvku je třeba do fondu s prakticky nulovou likviditou ukládat více než 1 700 Kč. Abyste nepřišli o státní příspěvky a netratili na vysokém penále při předčasném ukončení, musíte ukládat peníze po dobu 10 let a vybrat si je nejdříve ve věku 60 let. 

Penzijní spoření dlouhodobě nedosahuje takového výkonu, aby pokrylo inflaci, výhodné je pouze pro ty, kterým do systému přispěje zároveň zaměstnavatel. Oba si pak mohou započíst daňovou úsporu. 

 

Inflace snižuje reálnou hodnotu vkladů

Po vyzvednutí penzijního spoření získáte možná na účtu částku, která se tváří jako vysoce zhodnocená, uvažujte však to, že aktuálně se inflace pohybuje okolo 7 %. V některých letech dosahovala 2% hodnot, v jiných měla dvoucifernou hodnotu. Po 10 letech spoření (nebo 30 letech spoření) si vyzvednete částku, za kterou si koupíte mnohem méně zboží. Proto se nevyplatí fixovat vklad na desítky let do produktu, který nepřinese ani 5 % ročně. 

Pro srovnání, aktuální spořící produkty slibují zhodnocení nad 6 % ročně při maximální likviditě, tedy při možnosti okamžitě vyzvednout vklad. 

 

Konzervativní investiční strategie

U dlouhodobého spoření či investování je třeba vybrat produkt, který bude bezpečný. Mezi nejbezpečnější investice patří fyzické kovy a nemovitosti. Investice do nemovitosti vyžaduje vysoký vklad na počátku, vrací se však v podobě inkasovaného nájemného. Zároveň se nemovitost zhodnocuje v čase, dlouhodobě není důvod, aby ceny nemovitostí poklesly. I nemovitost může být likvidním aktivem, pokud využijete službu NaVykup.cz, získáte peníze za prodej do několika dní. Zajistíte si klidné stáří pravidelným inkasem nájemného a nemovitost může do budoucna posloužit vašim dětem. 

 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 10:49  Finanční gramotnost českých žáků: překvapivě nad průměrem Lenka Rutteová (Bezvafinance)
19.07.2024  Dálniční známky na Slovensku Josef Pavelec (Dálnička.cz)
18.07.2024  Cesta do Chorvatska: Jak ušetřit a mít výdaje pod kontrolou? Ondřej Vacek (Ušetřeno.cz)
17.07.2024  Dluh na osobu stoupá: Jak Češi splácejí půjčky? Iva Grácová (Bezvafinance)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688