sanep.cz (SANEP)
Volby  |  07.05.2024 00:00:00, aktualizováno 09.05.2024 08:45:07

Počátkem května by volby do Evropského parlamentu vyhrálo hnutí ANO - preference

Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Evropského parlamentu by počátkem května vyhrálo hnutí ANO se ziskem 26,7 procentního bodu.

Na druhém místě by nyní skončila koalice SPOLU se ziskem 19,8 procentního bodu. Třetí příčku by v nynějších hypotetických volbách do Evropského parlamentu získali Piráti s podporou 10,6 procent voličů.

Čtvrté místo by pak patřilo koaličnímu uskupení SPD a Trikolóra (10,1 %). Do Europarlamentu by se nyní ještě dostali zástupci hnutí STAN (9,9 %) a koalice Stačilo! (5,9 %).

Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Evropského parlamentu nedostal.

Pětiprocentní hranici nyní atakuje koalice Přísahy a Motoristů (4,8 %) následovaná stranou SOCDEM (3,7 %) a koalicí PRO - Jindřicha Rajchla (3,2 %). Svobodní by počátkem května získali 2,9 procentního bodu, Zelení 0,5 % a ČSSD 0,3 %.

Průzkum se také snažil odhalit, jaká témata voliče zajímají, jak moc jsou pro ně důležitá a jakou naléhavost přikládají jejich řešení. Nejvíce rezonuje téma bezpečnosti Evropy (91,3 %) a migrační politiky a boji proti nelegální migraci (90,5 %). Do první pětice nejzávažnějších témat pak patří energetická a surovinová bezpečnost (85,7 %), zachování koruny (77,1 %) a řešení konfliktu na Ukrajině (73,1 %). Pro více jak dvě třetiny voličů je pak důležité zachování práva veta (72,9 %) a řešení Green Dealu a jeho dopadů na naši společnost (64,5 %). Pro polovinu voličů jsou pak ještě zajímavá témata konkurenceschopnosti Evropy (53,6 %) a evropská integrace (48,2 %). Nejméně zajímavé se jeví téma ohledně přijetí eura, které považuje za důležité pouhá šestina obyvatel (16,4 %).

Průzkum se dále zaměřil na známost lídrů kandidátek jednotlivých uskupení. Pětici nejznámějších tváří tvoří Lubomír Zaorálek (SOCDEM), Danuše Nerudová (STAN), bývalý premiér a lídr ČSSD Jiří Paroubek, Alexander Vondra (koalice SPOLU) a Kateřina Konečná (Stačilo!)

Jak ale také ukazují výsledky šetření, známost osobnosti není zárukou pro úspěšný volební zisk. Současné preference jsou pomyslným odrazovým můstkem zvláště pro nové a mimoparlamentní strany, neboť existuje poměrně velká skupina váhajících voličů, kteří volbu právě těchto subjektů reálně zvažují. Naplno se také teprve nyní rozjíždějí volební kampaně včetně těch „kontaktních“, které mohou být pro menší subjekty klíčové.

Níže uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 2. – 7. května 2024 na vybrané skupině v souhrnu 1.800 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.

Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum květnových volebních preferencí politických subjektů do Evropského parlamentu vychází pouze z hlasů 32,5% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů.

Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.




  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 2. – 7.května 2024 na vybrané skupině v souhrnu 1.800 dotázaných, kteří představujíreprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Reprezentativní vzorek byl vybránmetodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dleúdajů Českého statistického úřadu.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688