mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.05.2024 12:33:00

Zahraniční akvizice emirátských investičních fondů mohou být příležitostí pro české firmy

08.05.2024 / 12:18 | Aktualizováno: 08.05.2024 / 12:33

Emirátské státní investiční fondy (v angličtině sovereign wealth funds – SWF) ukrývají obrovské bohatství. Odhadem se v nich nachází více než 2 000 miliard USD. Pro srovnání: český státní rozpočet pro rok 2024 je necelých 100 mld. USD. Zahraniční investice SWF jsou integrální součástí strategie vlády SAE s cílem posílit mezinárodní pozici a vliv země, diverzifikovat národní hospodářství a dosáhnout udržitelnosti ekonomického modelu SAE po odeznění ropné éry. Fondy jako je Mubadala, ADIA nebo ADQ aktuálně posilují své zahraniční akvizice ve strategických sektorech jako je energetika, dopravní a digitální infrastruktura, zpracovatelský high-tech průmysl, obranný, letecký a vesmírný průmysl, potravinová bezpečnost či umělá inteligence a kvantové výpočty. Aktivity emirátských SWF mohou představovat zajímavé příležitosti i pro Českou republiku, a to jak státní instituce, tak soukromý sektor.

Jedna z posledních akvizic ADQ názorně ilustruje aktuální zaměření emirátských SWF. Fond ADQ odkoupil 49% podíl v aktivech australské investiční skupiny Plenary Group, která se zaměřuje především na dopravní infrastrukturu. Celková aktiva skupiny Plenary Group dosahují hodnoty 25 mld. USD a jsou lokalizována nejen v Austrálii, ale i v Evropě, Asii a na Blízkém východě. Čerstvý kapitál ADQ umožní realizaci několika rozsáhlých infrastrukturních modernizačních projektů v Austrálii i v regionu GCC v oblasti veřejné železniční a příměstské dopravy. Emirátští investoři si od svého vstupu do Plenary Group slibují dlouhodobou návratnost kapitálu a stabilní, dlouhodobé a pravidelné příjmy. Mezi oblasti největšího zájmu pro fond ADQ patří obecně energetika (generace z OZE, jaderná energetika, přenosové soustavy a distribuce), agrární průmysl a potravinová bezpečnost (vlastní farmy po celém světě, včetně Evropy), zdravotnický a farmaceutický průmysl, letecká doprava (vlastník Etihad Airways), finanční služby a bankovnictví, či pohostinství.

Dalším významným emirátským SWF je fond Mubadala Investment Company, který se zaměřuje na investice do širokého spektra oblastí a sektorů jak v SAE, tak v zahraničí (75 % investic Mubadala je alokováno mimo SAE v zahraničí). V segmentu private equity fond Mubadala aktuálně vyhledává investice zejména do energetiky, finančních služeb či technologických společností (software, polovodiče, AI, atd.). Při investicích do energetiky přitom Mubadala vyhledává zejména obnovitelné a čisté zdroje energie a diverzifikaci portfolia. Prostřednictvím své dceřiné společnosti Masdar fond Mubadala například vlastní jedny z největších solárních a větrných parků v Anglii a Španělsku. Mubadala preferuje pozici minoritního, ale proaktivního akcionáře, který spoluurčuje směřování spoluvlastněných podniků. Ideální velikost akvizic v segmentu energetické infrastruktury bývá typicky v řádu 200 – 250 mil. USD, avšak fond má zkušenosti i s investicemi v řádu jednotek miliard USD. V portfoliu Mubadala jsou např. plynovody a ropovody v GCC, plynovody a ropné či LNG terminály v USA, solární elektrárny a infrastruktura v Indii (Tata Renewables), atd. Dalším zajímavým segmentem a byznysovou příležitostí jsou pro Mubadalu investice do informačních a telekomunikačních technologií, jako jsou datová centra, AI, backend a telco infrastruktura, opět ideálně v hodnotě 200 – 250 mil. USD za akvizici (Mubadala např. nedávno dokončila investici ve výši 1 mld. USD do klastru datových center v Indii).

Jedním z hlavních investorů v oblasti obnovitelné a čisté energie je korporace Masdar, založená v roce 2006 fondem Mubadala. Masdar má za úkol docílit přechod primárně uhlovodíkové ekonomiky SAE na „zelenou“ ekonomiku založenou na bezemisních energetických zdrojích. Společnost je rozvoj a akvizice solárních, větrných, vodíkových či kombinovaných projektů v SAE a v zahraničí. Společnost má aktiva v hodnotě přesahující 30 mld. USD ve 40 zemích světa. Je vlastníkem či spoluvlastníkem desítek velkých a významných projektů, např. solárních parků (systémy PV i CSP) v SAE, Egyptě, Jordánsku, Maroku, sub-Saharské Africe, ostrovech Pacifiku a Karibiku, a větrných farem ve Spojeném království, Ománu, Jordánsku, EU, USA, Saudské Arábii a ostrovech Pacifiku. Do portfolia společnosti spadají i projekty integrující úložné a bateriové systémy, projekty zaměřené na waste-to-worth či projekty zaměřené na zelený vodík. Masdar například v současnosti staví největší samostatný solární park na světě s kapacitou 1,5 GW nacházející se nedaleko Abu Dhabi. Předsedou představenstva společnosti Masdar je Sultan Ahmed Al Jaber, který je zároveň ministrem průmyslu a pokročilých technologií SAE a předsedal konferenci COP 28 v prosinci 2023.

Pro českou vládu, soukromé finanční a investiční skupiny a firmy mohou emirátské SWF představovat zajímavou příležitost získání velkého objemu kapitálu a synergií plynoucích z partnerství se silnými mezinárodními institucemi s vlivem a letitými zkušenostmi ze světa mezinárodních investic a financí. SWF jako jsou ADQ či Mubadala navíc v rámci partnerství vyhledávají roli minoritního podílníka a podporují realizaci finančně nákladných modernizačních a transformačních projektů zacílených na zvyšování socioekonomické úrovně cílové země (za předpokladu finanční návratnosti investice a splnění určitých dalších parametrů). Velvyslanectví ČR v Abu Dhabí je v rámci své stykové činnosti a práce s českými firmami v kontaktu s některými SWF z emirátu Abu Dhabi. Vhodnou příležitostí pro projednání konkrétních investičních návrhů s fondy jako je Mubadala či ADQ jsou kromě individuálních jednání v SAE, které česká ambasáda dokáže zařídit, zejména návštěvy různých podnikatelských misí v SAE a v ČR plánovaných na letošní rok. Bližší informace může poskytnout ekonomický rada velvyslanectví.

Jakub Jaroš, ekonomický diplomat, Zastupitelský úřad ČR v Abu Dhabi


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688