ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  06.05.2024 08:28:35

Páteční detaily prognózy a setkání s analytiky potvrzují politiku “opatrnosti”

ČNB předpokládá oproti únoru výrazně rychlejší růst mezd.

Páteční setkání analytiků v ČNB a detaily nové prognózy ještě “přitvrdily” jestřábí vyznění čtvrtečního zasedání ČNB. Vyčkáme ještě na zápis ze zasedání a pokud nás v něm nic zásadního nepřekvapí, doladíme náš oficiální výhled na sazby - budeme počítat nově pouze s poklesy sazeb o 25bps na každém zasedání v tomto roce na 4,0 % (konec roku 2024) a na 3,5 % v roce 2025.

Nová prognóza ČNB předpokládá v roce 2024 podobný růst jako my (1,4 % versus naše 1,5 %) i podobnou trajektorii inflace (2,4 % versus 2,3 %) a výrazně se neliší ani náš pohled na vývoj úrokových sazeb v zahraničí. Je také logické, že revize únorové prognózy (vyšší zahraniční sazby, silnější růst) vedla k posunu implikované trajektorie sazeb směrem vzhůru - ovšem nakonec o poznání více, než jsme předpokládali. Prognóza na konci roku 2024 předpokládá nyní sazby na 4,4 %, zatímco únorová prognóza předpokládala sazby v blízkosti 3 %. Jak je to možné?

Takto vysokou trajektorii sazeb nebereme dogmaticky jako “hotovou věc”. Už proto, že kurz koruny může tentokrát ČNB překvapovat spíše silnějšími hodnotami - poslední prognóza revidovala kurz pro Q2 2024 na 25,20 EUR/CZK a citlivostní scénář předpokládající korunu o 3 % silnější počítá s relativně rychlým poklesem sazeb ke 4,0 %. Navíc jedním z hlavních důvodů, proč nás nová prognóza překvapila tak výrazným posunem sazeb vzhůru je výrazně vyšší růst mezd (posun na 7,2 % z 5,8 %). Centrální banka na setkání s analytiky vysvětlovala výrazné zrychlení mezd šetřeními, která nejsou veřejně dostupná. Oficiální statistiky za mzdy zatím nebyly v tomto roce zveřejněny a my na rozdíl od centrální banky stále očekáváme růst mezd okolo 6,0 % - tj. ve finále předpokládáme, že sazby budou mít možnost klesnout více, než indikuje prognóza.

Na druhou stranu podle doprovodných komentářů je více než jasné, že většina bankovní rady je se současným vyzněním prognózy spokojena. A slovy radního Jana Procházky “nepotřebuje v tuto chvíli korigovat očekávání trhů”. V takovém případě může být velmi složité hledat na nejbližších zasedáních důvody pro další pokles sazeb o 50bps a bankovní rada spíše přirozeně přejde na pokles sazeb po 25bps krocích. Co by mohlo ještě pokles sazeb urychlit?

Pravděpodobně kombinace vícero holubičích faktorů - zejména silnější koruny, viditelně slabších než očekávaných mezd (budou zveřejněné 4.6., zatímco další zasedání ČNB je 27.6.) nebo rychlejšího poklesu sazeb v zahraničí (Fed, ECB). l když některá překvapení tímto směrem nevylučujeme, je otázkou, zda budou dostatečným argumentem pro další výraznější snížení sazeb.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688