mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.04.2024 12:09:00

Velvyslanec ČR Pavol Šepeľák se účastnil akce „Zachraňte Aralské moře“

26.04.2024 / 12:05 | Aktualizováno: 26.04.2024 / 12:09

Ve dnech 11. – 14.4. se, za účasti několika velvyslanců EU, UK a Švýcarska, uskutečnila návštěva do oblasti, kde se nachází Aralské jezero. Jejím cílem bylo ukázat přítomným představitelům zemí EU, jakým způsobem bylo konkrétně naloženo s prostředky, které byly za tímto účelem jednotlivými zeměmi EU vyčleněny. Přítomní velvyslanci rovněž zasadili v zastoupení svých zemí sazenice saxaulu určené k revitalizaci půdy. Součástí návštěvy byla i návštěva memoriálního komplexu Korkyt Ata a dvou univerzit v Kyzylordské oblasti.

Během pracovní návštěvy se měla možnost delegace velvyslanců EU seznámit s aktuálním stavem, v jakém se nachází Aralské jezero. Součástí návštěvy se přítomní velvyslanci účastnili kulatého stolu na téma Investiční potenciál Kyzylordské oblasti a setkali se se studenty Kyzylordské univerzity Korkyt Ata a univerzity Bolašak. Následně byli seznámeni s činností memoriálního komplexu Korkyt Ata v Karmakšinské oblasti, navštívili řadu kulturních objektů Aralské oblasti a prohlídli si závod na zpracování ryb Aral Sea Food.

Vyslanci EU dále navštívili Kokaralskou plošinu, malé Aralské jezero a účastnili se vysazování sazenic saxaulu v oblasti, kde se původně Aralské moře nacházelo. Rozhodnutí o revitalizaci plochy 1,1 mil. ha prostřednictvím výsadby těchto stromů bylo přijato nařízením vydaným prezidentem Tokajevem V měsících březnu a dubnu jsou vysazovány sazenice, od léta do podzimu probíhá výsadba semeny.

Hlavním účelem návštěvy bylo zjištění aktuálního stavu, v jakém se nachází Aralské moře, a jaká byla dosud učiněna opatření na jeho záchranu s využitím prostředků poskytnutých jednotlivými státy EU.

Aktuálně tvoří malé Aralské jezero pouze 1 desetinu původní rozlohy Aralského moře, které zaujímalo plochu cca 6 tisíc ha. Kazachstánská část činí 2,8 mil. ha. S ohledem na soustavné zmenšování hladiny plochy Aralského moře došlo k poklesu hladiny tak, že se jeho břeh nacházel až cca 80 km od bývalého přístavu Aral. Zároveň docházelo ke zvyšování jeho slanosti, což mělo za následek vymírání fauny, v poslední době v něm přežíval jen jeden druh ryby.

Díky výstavbě 13 km dlouhé přehrady Kok Aral v roce 2005 došlo k jeho opětnému naplňování až na úroveň 42 m nad úroveň Baltského moře, tj. na vzdálenost 12 km od města Aral. Přehrada byla postavena díky prostředkům ve výši 66 mil. USD poskytnutých Světovou bankou a 20 mil. USD vládou Kazachstánu. S ohledem na zlepšující se životní podmínky došlo k opětovnému navýšení počtu ryb, kterých zde nyní žije přibližně 20 druhů. Jedná se např. o candáty, štiky, kapry sumce apod. Ve městě Aral a jeho okolí bylo otevřeno 10 závodů na zpracování ryb s celkovou kapacitou 23 tisíc tun ročně s tím, že aktuální výlov činí zatím 18 tisíc tun.

I nadále však zůstává problém se stále se zmenšujícím objemu průtoku vody v řece Syrdarja, v důsledku čehož došlo k opětovnému poklesu objemu vody v Aralském moři o 25 km. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o výstavbě nové, vyšší přehrady, díky níž bude možné přivést vodu zpět do vzdálenosti 1 km od města Aral. Zmíněná druhá fáze je nyní ve stádiu studie proveditelnosti financované Světovou bankou. Posouzení této studie kazachstánskými orgány by mělo být ukončeno v tomto roce. Pro úplnost, druhý z původních přítoků Aralského moře, řeka Amudarja, již do jezera více než 30 let nepřitéká.

Galerie


Aralské moře


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt 13:51  Attention Boaters: Join NOAA/NWS for a free educational workshop on safe... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   9:21  Przymrozki nie odpuszczają za nami "Zimna Zośka" Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688