senat.cz (Senát PČR)
Ze světa  |  22.04.2024 17:11:00

Předseda Senátu na konferenci evropských parlamentů ve Španělsku: Je zapotřebí být k sobě upřímní a více konat

22. dubna 2024, Palma de Mallorca. Předseda Senátu Miloš Vystrčil se společně s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou účastní dvoudenní Konference předsedů parlamentů Evropské unie (EUSC) na španělské Mallorce. Řečnící v rámci dnešní části programu debatovali o aktuální situaci na Ukrajině a na Blízkém východě. Tématy byly rovněž nové výzvy, kterým čelí Evropská unie v době sociálních médií, dezinformací a umělé inteligence. Letošní konference navazuje na úspěšné pořadatelství EUSC českým parlamentem loni v dubnu v Praze.

Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová na EUSC

Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová na EUSC

„Pokud máme čelit hrozbám a zvládnout je, musíme si nejdříve říct, jak na tom jsme. Musíme si přiznat, v jaké situaci se nacházíme. Berme tuto konferenci jako budíček. Pokud budeme nadále tak pomalí, jako jsme teď, pokud budeme tolik promýšlet, a tak málo konat, tak to nedopadne dobře. Protože ti ostatní, ti nedemokratičtí, ti totalitní, nás přepadnou a možná i přemůžou, a to by byla katastrofa nejen pro nás, ale zejména pro naše děti,“ zdůraznil předseda Senátu Miloš Vystrčil v rámci diskuse na konferenci.

Předsedy evropských parlamentů dopoledne v Paláci de la Almudaina, kde se konference koná, přivítal španělský král Filip VI. Program zahájil projevem předseda španělského Senátu Pedro Rollán, předsedkyně španělské Poslanecké sněmovny Francina Armengol a promluvil rovněž král Filip VI. Konference poté pokračovala odpoledne, tématem prvního bloku byla – „Strategická autonomie Evropské unie čelící novým výzvám pro liberální demokracie v době sociálních médií a umělé inteligence týkající se zahraniční a obrané politiky: nezákonná invaze Ruska na Ukrajinu a konflikt na Blízkém východě“. Řečníci se v debatě mj. shodli na naléhavé nutnosti konce války na Ukrajině.

„Evropská perspektiva pro země západního Balkánu, jižního Kavkazu, Moldavsko a Ukrajinu již není ani tak věcí naší volby. Jsem přesvědčena, že se jedná o strategickou nutnost. I pro Českou republiku byl v 90. letech vstup do EU vzdáleným snem, kterému mnozí odmítali věřit. Letos si připomínáme 20 let od vstupu a naše země je plnohodnotným členem společenství a přispívá k jeho bezpečnosti a prosperitě. Věřím, že stejnou šanci dostanou i všechny další země, které o to upřímně stojí,“ uvedla ve svém projevu předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Jako zvláštní host se na dálku připojil s video poselstvím předseda Národní rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk.

Oba čeští předsedové se dopoledne ještě před zahájením hlavního programu konference zúčastnili jednání předsednické Trojky – tedy předsedů parlamentů zemí, které jako tři po sobě jdoucí předsedají na podzim Radě EU. Předsedové českého, španělského, maďarského a evropského parlamentu mluvili především o chystaných závěrech z letošního ročníku konference EUSC. Předseda horní parlamentní komory Vystrčil absolvoval v Paláci de la Almudaina také bilaterální jednání, a to s předsedkyní Poslanecké sněmovny Kypru Annitou Demetriou, se kterou hovořili o přílivu syrských uprchlíků. Setkal se i s předsedou Senátu Španělska Pedrem Rollánem a mluvili o možné parlamentní spolupráci.

Druhá část programu bude pokračovat zítra v úterý 23. dubna. Účastníci budou diskutovat na téma – „Posílení EU z hospodářského a sociálního hlediska: nová fiskální pravidla EU a posílení hospodářské a měnové unie v kontextu budoucího rozšíření, sociálních práv a výzev v oblasti životního prostředí a změny klimatu“. V rámci tohoto tématu vystoupí s projevem mj. 1. místopředseda Evropského parlamentu Othmar Karas.

Konference je každoročně pořádané fórum, jehož cílem je chránit a podporovat úlohu parlamentů a zároveň platformou pro výměnu názorů, informací a zkušeností mezi předsedy parlamentů o tématech souvisejících s jejich úlohou a organizací parlamentních funkcí. Konferenci pořádá vždy ta evropská země, která měla předsednictví v Radě Evropské unie ve 2. polovině předchozího roku. Konference EUSC se minulý rok konala v Praze pod taktovkou českého parlamentu, příští rok se uskuteční v Maďarsku.

Více informací o konferenci naleznete v angličtině na tomto odkaze.

 

Andrea Kubová, 22.04.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688