mpo.cz (MPO)
Investice  |  20.03.2024 10:59:00

Ekonomická migrace a vládní programy

 
Podnikatelé se dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovníků, přičemž právě kvalifikovaná pracovní síla je jedním ze základních předpokladů fungování ekonomiky. Podpora podniků při získávání kvalifikovaných pracovníků je proto jednou z klíčových priorit vlády České republiky.

Migrační politika státu by měla být efektivním nástrojem pro regulaci migrace kvalifikovaných pracovníků ze třetích zemí tak, aby byl zajištěn dostatečný soulad mezi poptávkou a nabídkou na českém trhu práce.

Z těchto důvodů Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR, Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR postupně od roku 2012 realizovalo či garantovalo několik projektů ekonomické migrace.

Programy schválené vládou za účelem dosažení ekonomického přínosu pro Českou republiku od 1. září 2019 nahradily všechny migrační projekty a režimy zvláštního zacházení, které v té době byly realizovány.

Cílem vládních programů a projektů ekonomické migrace je garantovat cizincům možnost podání žádostí o pobytová oprávnění na příslušných zastupitelských úřadech a dosáhnout časových úspor při přijímání a vyřizování těchto žádostí.

Program klíčový a vědecký personál  (nahradil Fast Track a Welcome Package)

Cílem Programu je poskytnout podporu významným českým a zahraničním investorům, výzkumným organizacím, technologickým společnostem a společnostem typu start-up, které do ČR potřebují přivést cizince v postavení statutárních orgánů, manažery či specialisty.

Program není teritoriálně omezen a vztahuje se na zaměstnance ze všech třetích zemí. V případě žádostí o vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem podnikání a žádostí o zaměstnaneckou kartu je u vybraných zemí nařízením vlády stanovena kvóta.

Na straně zaměstnanců je tento program určen pro vnitropodnikově převedené specialisty, manažery a pracovníky v pozici statutární orgánů a pro nově najaté zaměstnance, kteří dle platného znění aktualizované Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO vykonávají činnost v hlavních třídách 1 – 3 v oblasti výroby, služeb nebo ve veřejném sektoru (s výjimkou zdravotnických profesí, pro které je pouze určen Program vysoce kvalifikovaný zaměstnanec).

Program vysoce kvalifikovaný zaměstnanec (nahradil Projekt Ukrajina a Indie)

Cílem Programu je poskytnout podporu přímým zaměstnavatelům, kteří do ČR potřebují přivést vysoce kvalifikované zahraniční pracovníky.

Program není teritoriálně omezen a vztahuje se na zaměstnance ze všech třetích zemí. V případě žádostí o zaměstnaneckou kartu je u vybraných zemí nařízením vlády stanovena kvóta.

Na straně zaměstnanců je tento program určen pro nově najaté zaměstnance, kteří dle platného znění aktualizované Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO vykonávají činnost v hlavních třídách 1 – 3 v oblasti výroby, služeb nebo ve veřejném sektoru, a na straně zaměstnavatelů pro subjekty, působící alespoň 2 roky v ČR, s vypořádanými závazky vůči státu (platba zdravotního a sociálního pojištění, daně), které zaměstnaly či zaměstnávají alespoň 3 osoby v období 2 let před podáním žádosti.

Program kvalifikovaný zaměstnanec (nahradil Režim Ukrajina a Režim ostatní státy + Režim zemědělec)

Cílem Programu je poskytnout podporu přímým zaměstnavatelům, kteří do ČR potřebují přivést kvalifikované zahraniční pracovníky.

Program se vztahuje na zaměstnance z Ukrajiny, Mongolska, Srbska, Filipín, Indie, Běloruska, Moldavska, Černé hory, Kazachstánu, Arménie, Gruzie a Severní Makedonie.

Na straně zaměstnanců je tento program určen pro nově najaté zahraniční pracovníky, kteří dle platného znění aktualizované Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO vykonávají činnost v hlavních třídách 4 – 8 v oblasti výroby, služeb nebo ve veřejném sektoru, a na straně zaměstnavatelů pro subjekty, působící alespoň 2 roky v ČR, s vypořádanými závazky vůči státu (platba zdravotního a sociálního pojištění, daně), zaměstnávající alespoň 6 zaměstnanců ke dni podání žádosti o zařazení do Programu.

Program digitální nomád (nově od r. 2023)

Program míří na skupinu vysoce kvalifikovaných a špičkových pracovníků z oblasti IT – tzv. digitálních nomádů. Cílem Programu je reagovat na měnící se trendy v oblasti mezinárodní mobility zaměstnanců a tzv. freelancerů a usnadnit jejich usazování v ČR.

Program se vztahuje na občany Austrálie, Japonska, Kanady, Korejské republiky, Nového Zélandu, Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Spojených států amerických nebo Tchaj-wanu.

Projekt Pilot (nově od r. 2023)

Projekt je určený cizincům budoucím profesionálním pilotům, kteří byli přijati do výcviku obchodního pilota CPL(A) nebo dopravního pilota letounů ATPL(A) českou organizací, která je držitelem Osvědčení schválené organizace pro výcvik ATO vydané Úřadem pro civilní letectví ČR a která může poskytovat teoretickou i praktickou výuku pro získání průkazu obchodního pilota letounů CPL(A) a/nebo průkazu dopravního pilota letounů ATPL(A).

Projekt se vztahuje na občany Arménie, Ázerbájdžánu, Číny, Filipín, Ghany, Gruzie, Indie, Indonésie, Kazachstánu, Keni, Malajsie, Malediv, Nigérie, Tádžikistánu, Uzbekistánu, Ukrajiny nebo Vietnamu nebo na držitele cestovního pasu vydaného takovým státem.

Zácvik

Projekt je určený občanům třetích států vyslaných zahraničním investorem na území ČR k tuzemské fyzické či právnické osobě za účelem zvyšování jejich dovedností a kvalifikace (zácvik), po dobu max. 6 měsíců. Z hlediska pobytu cizince na území ČR není zácvik považován za zaměstnání a cizinec k výkonu práce v rámci zácviku nepotřebuje povolení k zaměstnání, zaměstnaneckou nebo modrou kartu.

 

Obecné informace k fungování vládních programů a projektů ekonomické migrace

Účastníci programů mají při podávání žádostí o pobytové oprávnění na zastupitelském úřadu přednost před cizinci, kteří chtějí do České republiky migrovat mimo programy, a možnost podání žádosti je jim zaručena. Občan třetího státu, který je zařazen do některého z programů, se nemusí k podání žádosti předem objednat jako ostatní žadatelé. V rámci stanovené kvóty mu je přidělen termín návštěvy zastupitelského úřadu podle pořadí, v jakém byl do programu zařazen.

Na účast zaměstnavatele ani občana třetího státu v Programu není právní nárok.

Informace k jednotlivým programům ekonomické migrace včetně podmínek, které je pro zařazení do programů nezbytné splnit najdete v přiloženém letáku. Jejich podrobný popis společně s odpověďmi na nejčastější dotazy, postupy krok za krokem, formuláře žádosti a seznamy povinných příloh, vzory čestných prohlášení a dalšími užitečnými informacemi v oblasti zaměstnávání zahraničních pracovníků v České republice najdete na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu v sekci „Zahraniční obchod“ – Programy a projekty ekonomické migrace.

https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/ekonomicka-migrace/

SROVNÁVACÍ TABULKA VÝHOD POSKYTOVANÝCH ÚČASTNÍKŮM PROGRAMŮ

 

 

 

PROGRAM KLÍČOVÝ A VĚDECKÝ PERSONÁL

PROGRAM VYSOCE KVALIFIKOVANÝ ZAMĚSTNANEC

PROGRAM KVALIFIKOVANÝ ZAMĚSTNANEC

PROGRAM DIGITÁLNÍ NOMÁD

 

Teritoriální pokrytí

Bez omezení

Bez omezení

Pouze vybrané země

Pouze vybrané země

 

Zaručená možnost podání žádosti na ZÚ

Ano

Ano

Ano

Ano

 

Podání žádosti s rodinnými příslušníky (RP)

Ano

Ano

Ne

Ano

 

Adaptačně – integrační kurzy

Ne (RP – ANO)

Ne (RP – ANO)

Ano

Ne

 

Vyřízení žádosti do 30 dnů

Ano

Ne

Ne

Vyřízení žádosti do 45 dnů

 

Test trhu práce

Ne

(pro zařazení není potřeba, nicméně bez dokončení testu trhu práce nelze vydat pobytové oprávnění)

Ano

Ano

Nevztahuje se

 

Písemné potvrzení nahrazující (pouze ZK a KVpZ. Nevztahuje se na RP)

     

Nevztahuje se

 
  • doklad o zajištění ubytování

Ano

Ano

Ne

 

 
  • pracovní smlouvu

Ano

Ano

Ne

 

 
  • doklad o odborné způsobilosti

Ano

Ne

Ne

 

 
  • vysílací dopis (KVpZ)

Ano

Ano

-

 

 

Možnost změny zaměstnavatele

Bez omezení

Po 6 měsících

Po 6 měsících

Nevztahuje se

 

 

Zákonná úprava:

Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a nařízení vlády č. 220/2019 Sb., o maximálním počtu žádostí o vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem podnikání, žádostí o povolení k dlouhodobému pobytu za účelem investování a žádostí o zaměstnaneckou kartu, které lze podat na zastupitelském úřadu ( tzv. kvótové nařízení). Aktuální znění cizineckého zákona, stejně tak jako i související novely, naleznete na internetových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Pobyt cizinců na území ČR se dále řídí právními předpisy EU/ES. Ve vízové oblasti se jedná především o Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 810/2009 o kodexu společenství o vízech („vízový kodex“) a nařízení Rady (ES) č. 539/2001 (ve znění pozdějších předpisů), kterým se stanoví seznam třetích zemí, jejichž státní příslušníci musí mít při překračování vnějších hranic vízum, jakož i seznam třetích zemí, jejichž státní příslušníci jsou od této povinnosti osvobozeni.

Od 21. prosince 2007 v ČR platí rovněž všechny předpisy tzv. schengenského acquis – od tohoto data je ČR součástí schengenského prostoru.

Ministerstvo vnitra spravuje informační portál pro cizince, který poskytuje nejdůležitější a nejčastěji vyhledávané informace z pobytové problematiky. Jedná se o ucelený zdroj informací. Informace jsou zde jsou průběžně aktualizovány a doplňovány. Portál má českou, anglickou a ukrajinskou verzi.

Ministerstvo vnitra na svých internetových stránkách publikuje řadu materiálů a dokumentárních filmů, které mají usnadnit cizincům jejich pobyt v České republice. Jedním z nich je informační brožura „Příští zastávka Česká republika“ obsahující důležité a užitečné informace nejen pro cizince, ale také pro jejich zaměstnavatele. Jedná se o např. rozdíly mezi pobytovými tituly včetně náležitosti (ověřování dokumentů), informace k relokaci rodinných příslušníků, ohlašovací povinnost (co dělat po příjezdu, před odjezdem), nahlášení změny osobních údajů nebo prodloužení pobytu, vstup na trh práce (pracovní podmínky a rizika), kontakty na bezplatné poradentství atd. Brožura je dostupná v několika jazykových verzích (v češtině, angličtině, ruštině, ukrajinštině, vietnamštině, francouzštině, mongolštině, arabštině a španělštině).

Informační brožura a dokumentární film „Příští zastávka Česká republika“: https://www.mvcr.cz/clanek/pristi-zastavka-ceska-republika.aspx

Vaše dotazy k problematice ekonomické migrace rádi zodpovíme na emailové adrese migraceinfo@mpo.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688