ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  18.04.2024 17:12:00

Nové finanční prostředky EU určené na inovativní nápady, jak snížit dlouhodobou nezaměstnanost a pomoci lidem při hledání zaměstnání

Nové finanční prostředky EU na nápady, jak snížit dlouhodobou nezaměstnanost

Komise dnes zveřejnila výzvu k předkládání návrhů v hodnotě 23 milionů eur s cílem pomoci členským státům EU při rozvoji nových způsobů řešení dlouhodobé nezaměstnanosti a podpoře nezaměstnaných v návratu na trh práce. To bylo oznámeno v nedávném akčním plánu pro řešení nedostatku pracovních sil a dovedností v EU.

Prostřednictvím této výzvy k předkládání návrhů, financované v rámci iniciativy „Sociální inovace +“ Evropského sociálního fondu plus (ESF+), se Komise snaží navázat na předchozí slibné iniciativy a posílit úlohu organizací sociální ekonomiky. Tyto organizace upřednostňují sociální a environmentální cíle a většinu svých zisků investují zpět do svých iniciativ. Prokazatelně podporují lidi, kteří se ocitli v izolaci a chudobě v důsledku dlouhodobé nezaměstnanosti.

Nové přístupy, které mají lidem pomoci najít zaměstnání

Ačkoli jsou údaje týkající se zaměstnanosti v EU rekordně vysoké a ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 dosáhly 75,5 %, v mnoha členských státech zůstává problémem řešení dlouhodobé nezaměstnanosti, tj. nezaměstnanosti trvající déle než jeden rok. V roce 2022 bylo v EU registrováno 4,5 milionu osob starších 25 let jako dlouhodobě nezaměstnaní.

Čím déle člověk zůstane nezaměstnaný, tím obtížnější je pro něj najít práci, což zvyšuje riziko chudoby a sociálního vyloučení. Tradiční opatření, jako je odborná příprava bez individuální podpory, často nepostačují k účinnému řešení problému.

Při hledání možných řešení upozornila nedávná zpráva financovaná z prostředků EU na potenciál inovativních přístupů, jako jsou tzv. „záruky pracovních míst“, při usnadňování vstupu dlouhodobě nezaměstnaných osob na trh práce. Tato opatření pomáhají nalézat či vytvářet individuálně uzpůsobená pracovní místa, která odpovídají profilům lidí a zároveň řeší potřeby místních komunit. Tyto programy mohou mít široký přínos: mohou poskytovat užitečné služby za přijatelnou cenu pro místní komunitu, nabízet novou cestu k zaměstnání pro lidi, kteří byli dlouho bez práce, a zaplnit nedostatek pracovních sil a dovedností.

Díky těmto iniciativám mohou dlouhodobě nezaměstnaní nabývat finanční nezávislost, profesně se rozvíjet a získávat sebevědomí. To zlepšuje jejich vyhlídky na budoucí zaměstnání na širším trhu práce a podporuje jejich sociální a hospodářské začlenění.

Příklady inovativních přístupů

Zpráva s názvem „Záruky pracovních míst a další inovativní přístupy“ poukázala na příklady iniciativ, které úspěšně podporovaly dlouhodobě nezaměstnané osoby. Například:

Opatření EU na podporu členských států

Odpoledne se Evropská komise zúčastní akce pořádané Výborem regionů, která se bude zabývat otázkou, jak mohou orgány EU spolupracovat na podpoře členských států při řešení problému dlouhodobé nezaměstnanosti.

Akce se zúčastní předseda Evropského výboru regionů Vasco Alves Cordeiro a komisař pro pracovní místa a sociální práva Nicolas Schmit spolu s poslanci Evropského parlamentu, členy Výboru regionů a dalšími vysoce postavenými řečníky.

Akce bude přenášena online s tlumočením do angličtiny, francouzštiny a španělštiny.

Další kroky

Organizace mohou své návrhy předkládat do 30. září 2024 podle pokynů na internetových stránkách výzvy. Tyto návrhy musí zahrnovat organizace z nejméně dvou různých zemí EU, Islandu, Černé Hory, Norska a Srbska. Projekty mohou trvat až 36 měsíců a mohou obdržet granty v rozmezí od 1 do 3 milionů eur na projekt.

Dne 28. května 2024 bude možné klást dotazy k výzvě v rámci online setkání a zároveň bude uspořádáno další setkání s cílem usnadnit navazování nových partnerství pro vytváření projektů. Informace o obou setkáních budou k dispozici na internetových stránkách výzvy.

Souvislosti

Evropský sociální fond plus (ESF+) je hlavním nástrojem Evropské unie pro investice do lidí a podporu provádění evropského pilíře sociálních práv. S rozpočtem ve výši 95,1 mld. eur na období 20212027 významně přispívá k politikám EU v oblasti zaměstnanosti, sociálních věcí, vzdělávání a dovedností, včetně strukturálních reforem v těchto oblastech.

Iniciativa Sociální inovace+ se v rámci ESF+ zaměřuje na rozvoj a předávání inovativních řešení společenských výzev, zejména v oblasti zaměstnanosti, vzdělávání, dovedností a sociálního začleňování.

Další informace

Výzva k předkládání návrhů

Zpráva: „Na cestě k nulové dlouhodobé nezaměstnanosti v EU: záruky pracovních míst a další inovativní přístupy

Evropský sociální fond plus (ESF+)

Sledujte Nicolase Schmita na X

Přihlaste se k odběru elektronického zpravodaje Komise o zaměstnanosti, sociálních věcech a sociálním začleňování

Quote

Evropský projekt se týká lidí. Díky iniciativě, kterou dnes zahájila Evropská komise, zajistíme, aby nikdo nezůstal opomenut. Regiony a města provádějí iniciativy přizpůsobené místním podmínkám s cílem zabývat se dlouhodobou nezaměstnaností. Díky této výzvě budou moci čerpat prostředky z ESF+ na lepší řešení této sociální, hospodářské a lidské výzvy. Evropský výbor regionů je aktivním partnerem v boji proti dlouhodobé nezaměstnanosti.
Vasco Alves Cordeiro, President of the European Committee of the Regions 2024-04-17

Dlouhodobá nezaměstnanost má katastrofální důsledky pro společnost, hospodářství a především pro dotčené osoby. Je to plýtvání talentem a produktivitou, které si Evropa nemůže dovolit. V celé Evropě místní orgány a organizace sociální ekonomiky ukázaly, že je možné nabídnout novou šanci těm, kteří se ocitli na dlouhou dobu bez práce. EU bude dlouhodobou nezaměstnanost i nadále řešit a podporovat opatření na podporu kvalitních pracovních míst.
Nicolas Schmit, komisař pro pracovní místa a sociální práva 2024-04-17

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688