Export (export.cz)
Export  |  17.04.2024 14:35:00

Startupy v Izraeli hlásí obtíže. Vláda připravuje stimulační balíček

Nedostatek lidských sil v souvislosti s povoláváním záložníků, ale i potíže s investicemi a zakázkami. Probíhající válečný konflikt dopadá i na izraelské mladé high-tech firmy. Nejvíce ohroženy jsou zejména malé startupy, nezbytné pro budoucnost ekonomického rozvoje Izraele.

Ilustrační foto Shutterstock

Závislost izraelské ekonomiky na technologickém sektoru v posledním desetiletí výrazně roste a high-tech dnes Izraeli zajišťuje již 18 % HDP, oproti méně než 10 % v USA a přibližně 6 % v EU. Izraelská ekonomika je závislá na high-tech produktech, které tvoří již 50 % celkových exportů země, a na daních z tohoto sektoru.

Posledních několik měsíců proto Izraelský úřad pro inovace (IIA), který má na starosti řízení národní technologické politiky, věnoval přípravám stimulačního balíčku pro tento sektor. Balíček by se měl stát významnou vzpruhou pro místní startupy, poskytnout jim kriticky potřebné financování a pomoci Izraeli udržet si postavení světového lídra ve špičkových technologiích. V rámci schvalování válečného rozpočtu na rok 2024 tak vláda oznámila zvláštní pomoc zaměřenou na podporu investic do místního high-tech průmyslu.

Stát chce podpořit rizikový kapitál

Letos vláda navýší základní rozpočet Izraelského inovačního úřadu ve výši 1,5 miliardy šekelů (9,4 mld. ) o 940 milionů šekelů (5,9 mld. ). Pobídkový balíček se snaží reagovat na klíčové výzvy pro místní high-tech sektor, včetně pokračujícího poklesu počtu vznikajících nových startupů, prudkého poklesu investic v posledních čtvrtletích a vysoké závislosti místního technologického ekosystému na zahraničním kapitálu. V rámci stimulačního programu byl zřízen speciální fond Jozma (Iniciativa), který bude disponovat rozpočtem více než 800 mil. šekelů (5 mld. ) a jehož cílem bude povzbudit izraelské instituce k investicím do místních fondů rizikového kapitálu s cílem rozšířit dostupnost financování, zvýšit podíl místního kapitálu v izraelském high-tech sektoru a snížit tak závislost na zahraničním financování.

Zaměřeno na deep-tech

Další iniciativou stimulačního plánu je fond pro startupy, který bude vytvořen pro pomoc se zakládáním startupů a jejich financováním v počáteční fázi. Izraelský úřad pro inovace se bude společně s investicí firem rizikového kapitálu nebo soukromých investorů podílet na všech investičních kolech, od pre-seed přes seed až po Series A, čímž pro investory sníží riziko a pomůže startupům dosáhnout na další peníze. V nadcházejících měsících navíc IIA zveřejní výběrové řízení na vytvoření inkubátorového fondu, který usnadní mezinárodním firmám podílet se na podpoře startupů. Fond má dva hlavní cíle: za prvé katalyzovat zakládání nových startupů zaměřených na deep-tech a za druhé vytvářet nové a velké podniky v Izraeli ve spolupráci s významnými mezinárodními finančními institucemi. Vítěz výběrového řízení získá grant ve výši až 40 milionů šekelů (251 mil. ) na pětileté období na pokrytí provozních nákladů inkubátoru a zřízení centrální laboratoře pro inkubované společnosti.

Google spustil vlastní fond

Izraelský úřad pro inovace se také zaměřil na oslovování a spolupráci se světovými high-tech obry, kteří z izraelského ekosystému dlouhodobě těží a jehož zdraví je tak i v jejich zájmu. Jedním z výsledků je například spolupráce se společností Google. Americký gigant vytvořil fond ve výši 4 milionů USD, který během války hází záchranné lano asi 20 izraelským startupům v oblasti umělé inteligence, které již bojovaly o přežití a k pokračování v činnosti potřebovaly okamžitou finanční injekci. Google přímo uvedl, že grant poskytne na doplnění a posílení nouzového fondu zřízeného Izraelským úřadem pro inovace. Kromě urychleného toku grantů a kapitálu pro izraelské startupy se společnost Google také zavázala nabídnout vybraným startupům mentoring v různých klíčových oblastech, včetně vývoje, strategie a marketingu.

Milan Slanec, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Tel Avivu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.10.2020Stimulační balíček drží trhy v napětí ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
17.05.2016Mléko a obtíže: je mléko příčinou obtíží? Jiřina Kavková (Bydlet.cz)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688