Okénko investora  |  18.04.2024 09:26:42

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit.

 

Směnný kurz české koruny je v posledních letech velmi dynamický a mění se v závislosti na několika nejdůležitějších faktorech: úrokový diferenciál, ekonomická síla, politická stabilita, tržní sentiment a mezinárodní obchod. Obchodníci a investoři tyto faktory pečlivě sledují, aby mohli předvídat pohyby měn a činit informovaná rozhodnutí. Zatímco v posledním roce byl vývoj české koruny vůči euru a americkému dolaru poměrně podobný (tj. česká koruna výrazně oslabovala) v posledním měsíci americký dolar výrazně zpevnil, kdežto euro oslabilo proti koruně. Co stojí za touto divergencí?

 

USD/CZK

Česká koruna (CZK) vzhledem k americkému dolaru (USD) za poslední rok oslabila asi o 11 %, a to především vlivem rostoucího úrokového diferenciálu, který věští i rozdílný vývoj v ekonomice. Ekonomika Spojených států se drží pevně na nohách i přes vysoké úrokové sazby především díky četným fiskálním stimulům a různým likviditním programům. HDP Spojených států tak meziročně ve 3. kvartále 2023 rostlo tempem 4,9 % a ve 4. kvartále 2023 tempem 3,4 %. Česká ekonomika ve stejných obdobích klesala o 0,8 %, resp. rostla o 0,4 %. Nejenomže se v Evropě méně stimulovalo fiskální politikou než v USA, ČR je navíc nejvíce průmyslovou zemí v EU a její ekonomika je tak nejvíce citlivá na zvýšenou úrokovou sazbu. To působí 2 jevy: ekonomická obnova je zde nejpomalejší takřka ze všech evropských zemí, ale až se úrokové sazby dostanou na výrazně nižší úroveň s časovým zpožděním dojde k odrazu české ekonomické aktivity výše a tím se uzavře onen propastný rozdíl.

 

Silná ekonomika USA nepouští úrokové sazby níže a trh se pomalu adaptuje na scénář, kdy letos americký Fed nemusí snížit úrokovou sazbu ani jednou. Oproti tomu ČNB už se snižováním začala a očekává se, že s tím bude i nadále pokračovat. Pro velké a spekulativní hráče na trhu tak již nedává smysl držet své prostředky v českých bankách a českých státních dluhopisech. Jejich atraktivita vůči těm americkým výrazně klesá a dochází k přesouvání kapitálu ve prospěch USD. Další vývoj bude výrazně záviset na výnosech amerických státních dluhopisů a na inflačních očekáváních. V současné době inflační očekávání v USA rostou a ženou výnosy výše. Tento vývoj může ještě pokračovat, protože americký Fed ztrácí důvěru a trh přestává věřit, že se tam podaří inflaci letos zkrotit na 2 % hranici. Ve druhé polovině roku se tento vývoj však může zmírnit, nebo i otočit. To i s ohledem na jednání ČNB, které nespěchá s rychlejším snižováním sazeb, protože slabší koruna je proinflačním rizikem. Očekáváme tedy oslabující kurz v dalších měsících a ve 2. polovině roku by mohl kurz polevit a koruna posílit v závislosti na inflaci a monetární politice.

 

EUR/CZK

Česká koruna oslabila vůči euru v posledních 12 měsících asi o 7,3 % z velmi podobných důvodů, jako bylo uvedeno výše v případě USD/CZK. Ekonomická obnova evropských států je svižnější než tuzemská a úrokové sazby se zatím nesnižují. Ovšem co je jiné je vývoj v posledních 30 dnech, kdy koruna oslabila vůči americkému dolaru o 2,6 % ale vůči euru pouze o 0,35 % a v posledních dnech dokonce posilovala. Inflace v eurozóně je menším problémem než v USA v důsledku slabšího ekonomického růstu, a proto se neočekává, že Evropská centrální banka (ECB) bude muset být stejně přísná, jako americký Fed. Je tak mnohem pravděpodobnější, že úrokové sazby ECB začnou klesat dříve než v USA. Úrokový diferenciál se tak může ve 2. polovině roku začít zvětšovat ve prospěch české koruny. Tímto směrem uvažuje i oficiální prognóza ČNB. Lze tedy do jisté míry předpokládat, že se tento vývoj zachová v následujících měsících a CZK bude lehce posilovat vůči EUR. Pozor by si měli investoři ale dát na potenciální export americké inflace do evropských států. Navíc ropa od počátku roku výrazně zdražila (+20 %) a to je výrazně proinflační a může se to se zpožděním projevit v evropských inflačních údajích. To by mohlo zbrzdit trajektorií snižování úrokových sazeb ECB a koruna by tak při obnově inflačních tlaků v eurozóně mohla znovu lehce oslabit

 

 

Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688