Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.04.2024 11:12:00

I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív

Investorům, kteří propásli letošní jízdu na evropských automobilkách, možná už nezbývá čas, aby do ní mohli ještě naskočit. Subindex Stoxx 600 pro automobilky a autodíly letos zaznamenal meziroční nárůst o 16 %, což je více než trojnásobek výnosů na širším trhu. Od konce října vzrostly tyto akcie o více než 30 %, čímž mají téměř stejný výkon jako technologie.

Zda ještě zbývá palivo pro další jízdu, závisí na několika faktorech – jak si povedou celosvětové prodeje elektromobilů, jaké bude oživení čínské ekonomiky a jestli investoři budou i nadále vyhledávat levné evropské akcie. A nadcházející výsledková sezóna ukáže, zda automobilky budou i nadále odměňovat akcionáře dividendami a zpětnými odkupy v řádu miliard eur.

01

„Určitě neočekávám, že automobilový sektor bude nejsilnější na konci roku,“ uvedl analytik Alphavalue Adrien Brasey s ohledem na předpovědi stagnujících objemů prodejů a intenzivnější cenové konkurence. "V určitém bodě přijde strop, kterého podle mě dosáhneme brzy." Brasey připisuje současnou rally částečně levným oceněním evropských výrobců automobilů, zejména ve srovnání s americkými konkurenty. Výrobci automobilů vypadají levně - i po nedávných ziscích se obchodují s přibližně 6,8násobkem budoucích zisků, což je 51% sleva oproti indexu Stoxx 600.

02

V rámci konkurentů označuje Brasey za „nejlepší ve své třídě“ Stellantis s působivými maržemi a omezenou expozicí na Čínu. Za podhodnocený považuje i Renault. „Auta jsou levnější než kdy jindy,“ říká stratég Barclays Emmanuel Cau. Ale i když uznává potenciální polepšení u evropského spotřebitele, varuje, že hrozbou je čínská konkurence. Z toho důvodu Cau drží pro tento sektor doporučení „market perform“, který na začátku tohoto roku zlepšil z „podvážit“.

Stratégové Bank of America jsou ještě opatrnější. V roce 2024 předpovídají v důsledku zpomalující světové ekonomiky záporný růst EPS napříč automobilovým sektorem, a proto jsou na tento sektor podvážení. JPMorgan také počítá s tím, že evropská auta jsou zranitelná kvůli maržím, které už dosáhly vrcholu, a potenciálnímu oslabení poptávky.

03

Jedna věc, která by mohla rally ještě chvíli udržet v chodu, je slábnoucí momentum prodejů elektromobilů. To již posílilo spalovací motory – silnou stránku evropských výrobců s rostoucími maržemi. Bank of America tento týden snížila svou globální prognózu na bateriové elektromobily založenou výhradně na evropském trhu, od kterého očekává, že letos dosáhne pouze 16% míry penetrace, což může posílit volání po zmírnění přísných cílů EU. A několik manažerů také naznačilo, že dny spalovacích aut ještě nejsou sečteny.

"Dochází k určité změně paradigmatu, jako je změna myšlení v Evropě," říká analytik společnosti Metzler Pal Skirta. Zpomalující tempo přechodu Evropy na elektromobily považuje za klíčový faktor stojící za nárůstem podílů evropských elektromobilek. "Domnívám se, že tato změna sentimentu ještě nebyla zcela naceněna." Podle něj má BMW nejlepší pozici, aby mohl z tohoto přechodu těžit.

05

O osudu tohoto sektoru by nakonec mohly rozhodnout nadcházející výsledky za první čtvrtletí. Investoři budou sledovat, zda společnosti budou nadále skupovat akcie a vyplácet tučné dividendy. Dividendy ze sektoru automobilů a autodílů letos podle údajů Bloomberg Intelligence dosáhnou rekordních 23,4 miliardy EUR a v roce 2025 dále porostou. A to oproti 12,6 miliardám EUR v roce 2020.

04

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688