Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  31.05.2024 00:00:00

Invalidní důchod není napořád. Kontrolní prohlídky jsou časté

Invalidní důchod při pracovním omezení

Jakmile pocítíte, že vám zhoršený zdravotní stav nedovoluje výkon zaměstnání v plné míře, můžete podat žádost o invalidní důchod. Samotnou žádost můžete podat elektronicky, předtím ale bude nutné podrobné posouzení vašeho zdravotního stavu. 

Invalidní důchod se přiznává ve třech různých stupních, již neplatí rozlišení na částečný a plný invalidní důchod. Posuzuje se procentní pokles pracovní způsobilosti. V prvním stupni se jedná o pokles pracovní způsobilosti do 50 %, ve druhém stupni do 70 % a ve třetím stupni nad 70 %. 

 

Zdravotní stav posuzují minimálně 2 lékaři

Pro rozhodnutí o zdravotním stavu je zapotřebí posudek ošetřujícího lékaře. Obvykle je doprovázen zprávami a vyšetřeními od nejrůznějších specialistů. Kompletní zdravotní dokumentace se předává posudkovému lékaři. Ten rozhoduje dle dokumentace, jestli se jedná o trvalý nebo přechodný stav, jak omezení ovlivňuje výkon práce a do jaké míry je možná změna profese nebo kvalifikace. 

 

Pravidelné zdravotní prohlídky

Invalidita může být uznána s trvalou platností nebo může docházet k přezkumu zdravotního stavu. Kontrolní lékařské prohlídky probíhají v ročním, dvouletém nebo tříletém intervalu, na základě výsledků kontrolních lékařských prohlídek se stupeň invalidity ponechává beze změny nebo se zvyšuje či snižuje. Při výrazném zlepšení zdravotního stavu může invalidní důchod i zaniknout. 

 

Žádost se vyřizuje až 3 měsíce

Samotné vyřízení žádosti o invalidní důchod trvá 90 dní po doložení kompletní dokumentace. Týdny až měsíce trvá absolvování všech vyšetření a získání zpráv od specialistů. Není možné říci, jak vysoká částka se pobírá při různém stupni invalidity. Záleží na délce důchodového pojištění, výše výdělku a na stupni invalidity. Například osoba s hrubou mzdou 30 tisíc korun by při přiznání invalidity I. stupně pobírala důchod okolo 9 tisíc, za předpokladu, že hradila důchodové pojištění po dobu 20 let a více. 

Náhlé zhoršení zdravotního stavu a propad v příjmech řeší mnozí sjednáním půjčky. Pečlivě vybírejte, půjčky s vysokým RPSN vás zatíží na řadu let. Půjčky s nízkou úrokovou mírou, respektive s nízkým RPSN, vybírejte s pomocí srovnávače půjček MojeNebankovka.cz. 

 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

01.06. 10:38  Pan (Milan Vojtěch)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   8:00  Jak se zachovat, když jste pod hrozbou exekuce nemovitosti Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út 10:32  Jaké jsou nejčastější chyby v nahlašování pojistných událostí? Martin Steiner (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688