mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  11.04.2024 21:00:22

Ministr Lipavský v rámci cesty po Jižní Americe navštívil Brazílii

Ministr Lipavský v rámci cesty po Jižní Americe navštívil Brazílii

11.04.2024 / 09:12 | Aktualizováno: 11.04.2024 / 09:56

Dvě města, dvě setkání se zástupci české komunity a pět oficiálních ministerských jednání. To vše bylo součástí návštěvy šéfa české diplomacie Jana Lipavského v Brazílii, který zemi navštívil 8. až 10. dubna 2024.

„Moje cesta je první cestou českého ministra zahraničí po více než 20 letech. Jsem přesvědčen, že moje návštěva Brazílie pomohla dalšímu rozvoji vzájemných vztahů. Mottem brazilské vlády je ‚Brazílie je zpět?, dovolím si toto motto parafrázovat a zdůraznit, že: ‚Česko je zpět v Brazílii?,“ řekl k návštěvě ministr Lipavský.

Cesta Jana Lipavského po největší zemi Jižní Ameriky začala v pondělí 8. dubna 2024 v hlavním městě Brasília, a to jednáním s brazilskou zastupující ministryní zahraničí a státní tajemnicí paní Marií Laurou da Rocha. Hlavními tématy rozhovoru bylo zintenzivnění spolupráce v oblasti kyberbezpečnosti, obrany, ale také v kultuře.

V úterý šéf české diplomacie zamířil postupně na setkání s viceprezidentem brazilské vlády Geraldem Alckminem, působícím zároveň jako ministr rozvoje, průmyslu a obchodu, ministryní pro ženskou problematiku Aparecidou Gonçalves a státním tajemníkem Ministerstva těžby a energetiky Arthurem Cerqueirou Valériem.

Brazílie je naším tradičním ekonomickým a politickým partnerem, obchodní výměna s Brazílií je největší v celém regionu Jižní Ameriky. Český dovoz do Brazílie dosáhnul v roce 2023 hodnoty 698,3 milionů amerických dolarů,“ popsal Lipavský jednání v hlavním městě se svými brazilskými partnery.

Důležitým motivem cesty byla také připomínka prezidenta Brazílie a zakladatele hlavního města Juscelina Kubitscheka. Šéf české diplomacie proto navštívil památník věnovaný tomuto politikovi s českými kořeny a setkal se také s jeho pravnukem.

Středeční program se pak odehrával v největším brazilském městě – Sao Paulu. Při jednání s ministrem pro zahraniční vztahy státu Sao Paulo zazněly konkrétní návrhy spolupráce v oblasti obchodu, inovací, vědy a výzkumu. Další možnosti posílení ekonomických vazeb mezi Českem a Brazílií řešil Lipavský také s vedením Federace průmyslu státu Sao Paulo a ředitelem zahraniční kanceláře Czech Trade v Brazílii.

Klíčová pak byla dvě setkání s českými krajany, zástupci českých firem v zemi a dalšími zástupci české komunity, a to v Brasílii i v Sao Paulu. „Díky všem krajanům, kteří pracují na udržení českého jazyka, kultury i tradic. Shledání s nimi jsou důkazem, že odkaz Čechů v Brazílii je v dobrých rukách,“ uvedl ministr Lipavský.

Cesta ministra po Jižní Americe návštěvou Brazílie nekončí. Na úspěšnou první polovinu naváže 10. až 12. dubna 2024 program v hlavním městě Argentiny Buenos Aires.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688