Invesco (Invesco)
Investice  |  10.04.2024 15:36:48

Chaotické první čtvrtletí na světových trzích je charakterizováno malými vítězstvími

Na trzích panovaly v prvním čtvrtletí výkyvy, protože se množila různá prohlášení centrálních bank a způsobovala zmatek. Některá „malá vítězství“ bylo proto možná snadné přehlédnout. Jádrový index cen výdajů na osobní spotřebu za březen přinesl úlevu – a získal důvěru od předsedy Federálního rezervního systému Jerome Powella.

Přehled trhů za první čtvrtletí

První čtvrtletí bylo až na výjimky pro akcie na celém světě silné. Nejvýrazněji se dařilo japonským akciím, které zaznamenaly dvouciferné zisky. Následovaly Spojené státy, kde index S&P 500 rovněž posílil o více než 10 %. Také evropské akcie zaznamenaly solidní zisky, ale u britských akcií byly vlažnější. Mírné zisky zaznamenaly také akcie rozvíjejících se trhů, zatímco zejména čínské akcie v prvním čtvrtletí mírně ztrácely, což přispělo k přeprodaným podmínkám.

Dluhopisy s pevným výnosem v tomto čtvrtletí obecně zklamaly (s výjimkou dluhopisů rozvíjejících se trhů). Globální dluhopisy však měly v březnu lepší výkonnost. Volatilita u dluhopisů s pevným výnosem nebyla překvapivá vzhledem k některým velkým výkyvům, které zažil výnos desetiletého amerického státního dluhopisu. Ten se v průběhu čtvrtletí pohyboval pod 4 % a nad 4,3 %.

Alternativní třídy aktiv měly v prvním čtvrtletí různý vývoj. Globální realitní investiční fondy ve čtvrtletí oslabily, i když v březnu zažily silný měsíc. Komodity, zejména energie, prožily silné čtvrtletí. Průmyslové kovy byly za čtvrtletí relativně stabilní, ale v březnu pocítily výrazný nárůst. Zlato během čtvrtletí rostlo, stejně jako bitcoin. Hlavní měny byly vůči dolaru slabší.

Trhy očekávají začátek snižování sazeb

Na trhu jsme byli svědky výkyvů, které způsobily zmatky pramenící z projevů centrálních bank. Co se tedy stalo? Stručně řečeno, celkově se jednalo o čtvrtletí "risk on", protože trhy navzdory některým počátečním negativním reakcím do značné míry přehlížely neuspokojivá data a jestřábí řeči centrálních bankéřů. Trhy diskontovaly to, co předpokládají, že se stane v tomto roce – tedy, že dezinflace v západních vyspělých ekonomikách bude pokračovat a že centrální banky začnou snižovat sazby. Trhy také diskontují mírné a krátké zpomalení světové ekonomiky, po kterém bude následovat opětovné zrychlení. Proto se domnívám, že jsme v posledních týdnech byli svědky rozšíření trhů.

Malá vítězství na počátku druhého čtvrtletí

První čtvrtletí roku 2024 skončilo několika malými vítězství:

To vše naznačuje, že některé z hlavních západních vyspělých centrálních bank by mohly začít snižovat sazby do konce druhého čtvrtletí.

 

Malá vítězství navíc pokračovala i na začátku druhého čtvrtletí:

  • Pozitivní ekonomické překvapení pro Čínu. Zaznamenali jsme silnou reakci trhu na nedávno zveřejněné údaje o čínském indexu nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu Caixin, které byly lepší, než se očekávalo. Jak jsem již uvedla dříve, domnívám se, že čínské akcie byly přeprodané, takže jakékoli pozitivní překvapení by se mohlo ukázat jako silný katalyzátor, který by akcie posunul výše.
  • Data z amerického zpracovatelského průmyslu jsou lepší, než se očekávalo. Americký výrobní index PMI ISM překvapil růstem a poprvé od září 2022 se posunul do oblasti expanze. Zvláště silný byl subindex nových zakázek, což je dobrým příslibem do budoucna.

Ne všechno je ale zalité sluncem:

  • Index ISM PMI ve zpracovatelském průmyslu v USA trhy vítaly negativně. Je pravda, že cenový subindex se také posunul výše, ale zdá se, že to bylo do značné míry způsobeno cenami komodit, které mohou být velmi volatilní. Dílčí index zaměstnanosti sice vzrostl, ale zůstává vlažný. Nic v této zprávě nemění můj názor na to, kdy Fed začne snižovat sazby.

Zpráva Japonské centrální banky (BOJ) Tankan – krátkodobý ekonomický průzkum podniků podávající informaci o vývoji japonské ekonomiky byla smíšená. Jednou z oblastí zklamání byl pokles nálady v podnicích. To údajně způsobilo určité vybírání zisků, ale to se dalo očekávat po tak silné výkonnosti akcií v prvním čtvrtletí. Co je možná důležitější, průzkum ukázal, že společnosti očekávají, že inflace zůstane v příštích pěti letech nad 2% cílem BOJ. Je zřejmé, že důvěra v BOJ a japonskou ekonomiku existuje.

Kristina Hooper, vedoucí stratéžka pro globální trhy, Invesco Ltd

Invesco

Invesco Asset Management Deutschland GmbH, Invesco Asset Management Österreich – pobočka pobočky Invesco Asset Management Deutschland GmbH- jsou součástí Invesco Ltd., společnosti pro správu aktiv se spravovanými aktivy v hodnotě více než 1 593 miliard USD (k 31. říjnu 2021).

Více informaci na: www.invesco.com/cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688