mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  05.04.2024 15:02:00

Ghanské rybářství loví inspiraci v českém rybníku

Ghanské rybářství loví inspiraci v českém rybníku

05.04.2024 / 14:56 | Aktualizováno: 05.04.2024 / 15:02

Odvětví rybolovu v Ghaně hraje důležitou roli a významně přispívá k cílům národního hospodářského rozvoje, který souvisí se zaměstnaností, podporou živobytí, snižováním chudoby, zajišťováním potravin, devizovými příjmy a udržitelností zdrojů. Odhaduje se, že sektor přispívá 4,5 % k celkovému HDP a 5 % k HDP v zemědělství. Asi 10 % obyvatel země, tj. 2,2 milionů lidí, se zabývá různými aspekty rybářského průmyslu. Jen v mořském pododvětví rybolov podporuje 135 000 rybářů. Narůstající africká populace a současně klesající rybí produkce volají po nových technologiích s cílem zabezpečit rybí trh. České tradice a know-how mohou jistě přispět k revitalizaci rybářského sektoru v Ghaně.

Ghana má cenné rybolovné oblasti, které každoročně generují příjmy v řádu 1 miliardy USD. Rybolov v Ghaně se skládá jak z ryb ulovených v oceánu, tak ze sladkovodního rybolovu v jezerech – zejména z jezera Volta, a řekách. Průmysloví a řemeslní rybáři loví v oceánu, řemeslný rybolov je drobný rybolov prováděný domácnostmi nebo jednotlivci, zpravidla na malých loďkách, často i dřevěných kánoích. Hlavními druhy lovených ryb jsou tilápie, makrela, sardinka, ančovička, tuňák a sumeček. Potenciál akvakultury v Ghaně je důležitý, skutečná odhadovaná produkce dosahuje cca 9 000 tun ročně především u produkce tilápie. Potenciál pro kultivaci tilápie v kleci se neustále zvyšuje.

Ekonomické výhody plynoucí z rybolovu jsou bohužel vyčerpány. Se vší pravděpodobností stojí lov a řízení rybolovu v Ghaně více, než se vrátí ekonomice v příjmech. Důvodem jsou příliš nízké investice do řízení a vytváření přidané hodnoty a příliš mnoho plavidel lovících příliš málo ryb. Rybářský průmysl v Ghaně dosáhl nízké úrovně rovnováhy, která poskytuje malé vyhlídky na zlepšení životních podmínek rybářů nebo na přispění k ekonomice jako celku. Efektivním řízením by se tato situace mohla zvrátit. Mezinárodní zkušenosti ukazují, že dobře řízený rybolov může vytvářet ekonomické výnosy ve výši 30 – 60 % příjmů z rybolovu, což by odpovídalo v případě ghanského rybolovu nejméně 300 milionům USD ročně.

K revitalizaci ghanského odvětví rybolovu bude proto zapotřebí dlouhodobý závazek a dobře naplánované vládní reformy. Zlepšení řízení rybolovu v Ghaně za účelem realizace těchto přínosů však bude nějakou dobu trvat a bude vyžadovat pečlivé řízení. Ministerstvo pro rybářství a rozvoj akvakultury a Komise pro rybolov od roku 2016 zavedly uzavřenou rybářskou sezónu jako strategii obnovy rybí populace s následujícími cíli: snížit nadměrný rybolov a tlak na zásoby, obnovit nadměrně lovené populace ryb a obnovit vyčerpané druhy ryb.

Zákon o rybolovu (č. 625 z roku 2002) zdůrazňuje dále potřebu využívání nejlepších vědeckých informací pro řízení rybolovných zdrojů. Vědecké údaje a informace o stavu mořských rybolovných zdrojů v Ghaně doporučily provedení okamžitých opatření k zajištění obnovy a obnovy vyčerpaných populací ryb, aby se zabránilo kolapsu rybolovu a následně i celého odvětví.

Ministerstvo pro rybářství a rozvoj akvakultury Ghany v rámci získávání zkušeností a informací o nových technologiích podporující rozvoj rybářství navázalo spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně. Delegace vedená přímo ministryní paní Mavis Hawa Koomson navštívila v rámci studijní cesty ve dnech 18. - 23. března 2024 Českou republiku, aby absolvovala nejen řadu odborných seminářů na Mendelově univerzitě týkajících se nových postupů zefektivňujících produkci ryb, ale navštívila i několik předních českých firem, které se zabývají chovem ryb a výrobou produktů s chovem ryb spojených, včetně akvaponických farem. Tato cesta se setkala na ghanské straně s velkým úspěchem a otevře jistě prostor pro řadu obchodních příležitostí.

Vzhledem k dlouhé tradici českého rybníkářství a bohatým zkušenostem v oblasti chovu ryb, čeští exportéři zaměřeni na výrobu krmiv, vakcín, chov rybích plůdků a dalších technologií spojených s tímto sektorem mají možnost uplatnit se na trhu nejen v Ghaně, ale i v dalších zemích subsaharského regionu, kde jsou ryby klíčovým prvkem denního menu.

Vypracovala: Mgr. Beata Matusiková, MBA, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Ghaně


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688