mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.04.2024 11:49:00

Sté výročí české univerzitní polonistiky připomněla mezinárodní konference, městská hra i videomateriály

Sté výročí české univerzitní polonistiky připomněla mezinárodní konference, městská hra i videomateriály

15.01.2024 / 13:28 | Aktualizováno: 08.04.2024 / 11:49

Sto let od vzniku první samostatné katedry polského jazyka a literatury na Karlově univerzitě v Praze připomnělo hned několik akcí. 17. října 2023 se v prostorách UK konala mezinárodní konference, v rámci doprovodného programu se setkali akademičtí pracovníci, současní i bývalí studenti i zájemci z řad veřejnosti. Jako součást projektu vznikla také interaktivní městská hra inspirovaná osudy prvního profesora pražské polonistiky Mariana Szyjkowského nebo videomedailonky osobností české polonistiky či jejích absolventů.

Projekt „100 let české polonistiky“ připomněl sté výročí založení institucionální polonistiky na českém území. V roce 1923 byla na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze zřízena samostatná katedra polského jazyka a literatury, v jejímž čele stanul profesor Marian Szyjkowski. Na Prahu poté navazovala další česká univerzitní centra a polonistická studia procházela postupnou transformací od šíře pojatých slavistických studií přes filologicky profilované studium až po nedávný příklon k tzv. areálovým studiím. Projekt „100 let české polonistiky“ přinesl díky podpoře Česko-polského fóra nejen ohlédnutí za touto bohatou tradicí, ale připomněl také výzvy související s rozvojem tohoto oboru v aktuálních podmínkách i směrem do budoucna.

Konference

Konference

17. října 2023 se v prostorách Univerzity Karlovy v Praze konala mezinárodní výroční konference nazvaná „Polsko-české poznávání jako výměna hodnot“, na níž vystoupilo na padesát hostů z Česka, Polska, ale i Slovenska nebo Německa. Jednotlivé příspěvky se zaměřily nejen na samu tradici českých a slovenských polonistických studií, ale také na nové výzvy, které dnes před polonistikou stojí, na problematiku výuky polštiny jako cizího jazyka, roli literatury či překladatelství ve vzdělávání polonistů nebo česko-polské jazykové a literární kontakty. Na konferenci naváže výroční knižní monografie, jejíž vydání je naplánováno na rok 2024.

Konference

Konference

V rámci doprovodného programu se uskutečnily akce zaměřené na propagaci polského jazyka a kultury, respektive studia polonistiky v České republice. Představena byla mimo jiné interaktivní městská hra inspirovaná působením Mariana Szyjkowského na pražské Filozofické fakultě nebo propagační videa představující vybrané absolventy a významné osobnosti české polonistiky. V Praze se 26. září 2023 uskutečnil Polský den v rámci Evropského dne jazyků, přibližující jazyk našich severních sousedů široké veřejnosti, zejména studentům středních škol a potenciálním zájemcům o studium polštiny. Polské dny, respektive Dny polské kultury, se konaly i v dalších městech, kde je polonistika vyučována (Brno, Olomouc, Ostrava). Výročí sta let české polonistiky připomněli čeští polonisté také v rámci České sekce VIII. Světového kongresu polonistů ve dnech 12.–14. července 2023 v Krakově.

Koncert

Koncert

Ocenění

Ocenění

Pamětní deska

Pamětní deska

U pamětní desky

U pamětní desky

Polským partnerem projektu byla Jagellonská univerzita v Krakově. Hlavní organizátorky, pracovnice Katedry středoevropských studií FF UK (dnes Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studií) při jeho přípravě i realizaci spolupracovaly také s kolegy z Ústavu slavistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Katedry slavistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Katedry slavistiky Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Významnou pomocí přispěl Polský institut v Praze. Projekt finančně podpořilo Ministerstvo zahraničních věcí České republiky v rámci dotačního titulu Česko-polské fórum.

Účastníci

Účastníci

Díky možnosti realizovat mezinárodní konferenci a setkat se i v rámci doprovodného programu došlo k upevnění spolupráce mezi jednotlivými univerzitními polonistickými pracovišti v České republice i Polsku, ale také k zintenzivnění spolupráce mezi oběma hlavními partnery projektu – Univerzitou Karlovou v Praze a Jagellonskou univerzitou v Krakově. Výstupy projektu také umožnily rozšířit povědomí o studiu polonistiky v České republice, což může v delší časové perspektivě napomoci propagaci tohoto oboru mezi mladými lidmi. Projekt umožnil také šíření informací o polském jazyce a polské kultuře v české veřejnosti, mimo jiné prostřednictvím natočených videomateriálů, interaktivní městské hry, ale také mediálních výstupů souvisejících s výročím sta let české univerzitní polonistiky.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688