mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.04.2024 11:49:00

11. ročník Polských dní v Ostravě probíhá již tradičně od půlky října do půlky listopadu

11. ročník Polských dní v Ostravě probíhá již tradičně od půlky října do půlky listopadu

30.10.2023 / 16:19 | Aktualizováno: 08.04.2024 / 11:49

Centrum Pant ve spolupráci s Polským institutem v Praze připravily už jedenáctý ročník Polských dnů v Ostravě. Letošní ročník přináší celkem 40 akcí, do kterých je zapojeno 26 institucí, bude trvat bezmála měsíc, je tedy jedním z nejdelších v celé historii. Návštěvníci se mohou těšit na mnoho přednášek, debat, výstav, koncertů, filmových projekcí, komentovaných vycházek po Ostravě či výjezdů do okolí. Polské dny potrvají až do 12. listopadu.

Banner

Banner

Program zahájila debata v rámci ProtimluvFestu. Lutyńskie tango – Otylia Toboła ve středu 18. 10. od 19 hodin v Centru PANT. Na 21. hodinu se účastníci přesunuli do Studia G, ve kterém se uskutečnilo scénické čtení dramatu Vila nad mořem z pera Stefana Grabińskeho. Akce Protimluvu probíhaly i následující dny. Knize se budeme věnovat také v úterý 7. 11. od 19 hodin v Centru PANT v diskusi s reportérkou Paulinou Siegień – Královec, Königsberg, Kaliningrad?

Nemálo bude také koncertů, které se odehrají v několika ostravských prostorech. Počátečním koncertem a jedním z vrcholů programu Polských dní bylo vystoupení Anthimos Apostolis Group ve čtvrtek 19. 10. od 19 hodin v kavárně&bistru V Zahradní, nálož jazz-rockových rytmů v podání polských legend. Následující den si návštěvníci mohli užít bratrské duo SARAPATA. Michał a Mateusz si zamilovali elektroniku a hlavně techno, kombinují mnoho extrémů a zkušeností získaných v průběhu let – akce proběhla v pátek 20. 10 od 21.30 v Docku. Program nabízí celkem 11 koncertů, mimo jiné v Hudebním bazaru, Provozu, otvoru Docku, ale také ve Staré aréně či v Evangelickém Kristově kostele v Ostravě. Právě zde budete mít jedinečnou možnost slyšet sbor Slezské univerzity pod vedením Joanny Glenc – Podzimní sborové imprese 10. 11. v 11 hodin. Novinkou letošního ročníku je spolupráce s festivalem Hudební současnost, který sdružuje ostravské hudební skladatele a interprety – Kwintet Tanguillo returns 11. 11. od 17 hodin na polském konzulátu.

Další novinkou tohoto roku je spolupráce s Divadlem Loutek. To si připravilo speciální reprízu inscenace Kdo neskáče, není holub! Aneb Zobáky sobě, po které následovala debata s inscenačním týmem – v pátek 20. 10. od 17 hodin.

V říjnu byly také dvě promítání filmu v Minikině – v úterý 24. 10. Tentokrát byl prostor věnován režisérce Agniezsce Holland a jejím dílům Přes kosti mrtvých (17 hodin) a Hranice (19.30).

Speciální program si letos připravila Černá louka. V pondělí 23. 10. od 19 hodin jste mohli na Slezskoostravském hradě nahlédnou do Dámské šatny – komedie Arnošta Goldflama v podání herců Polské scény Těšínského divadla. V pátek 27. 10. od 17 hodin bylo možno zažít Polský večírek na hradě, jedinečné 5chodové menu, živá hudba a zaručená zábava po celý večer! Po celou dobu Polských dní můžete na všech pobočkách OSTRAVAINFO!!! soutěžit o knihu Bedekr – Polsko.

Realizovány byly a budou taktéž oblíbené vyjížďky – opakovaná komentovaná vyjížďka Po stopách těšínských knížat (22. 10., 29. 10. a 5. 1.). A vycházky po Ostravě – Polské stopy v ostravské minulosti (26. 10. a 4. 11.).

Chybět nesmí ani Den otevřených dveří polského konzulátupátek 10. 11. od 10 hodin. Generální konzulka bude hovořit o fungování konzulární služby a diplomatickém protokolu a k zhlédnutí bude i výstava "Historie polské diplomacie". V rámci akce si budete moci poslechnout přednášku od Martyny Radłowske Obrusnik – Historie polské školy v Ostravě Mariánských horách.

Kompletní program i případné aktuální změny jsou dostupné na webových stránkách: www.polske-dny.cz, nebo na Facebooku: https://www.facebook.com/polskednyOstrava.

PROGRAM (PDF, 2 MB)

Polské dny v Ostravě pořádá Centrum PANT a Polský institut v Praze. Konají se za finanční podpory Statutárního města Ostrava a Česko-polského fóra Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Také letos záštitu převzala generální konzulka Polské republiky v Ostravě.

Partnery jsou:
Europe Direct Ostrava, Filosofická fakulta Ostravské univerzity (Polonistika), Kongres Poláků v ČR, Protimluv, club DOCK, Hudební bazar, Minikino, kavárna & bistro V Zahradní, Mléčný bar NAPROTI, Stará Aréna, Polish tourism organisation, Provoz, Divadlo Loutek Ostrava, Černá louka, Kultura na granicy, festival Hudební současnost, restaurace Loděnice a Sladký časy.

KONTAKT pro média:

Hana Mužná: +420 737 034 865 hana.muzna@pant.cz

PANT, z.s.
Na´brˇezˇni´ 1272/2a Polanka nad Odrou
Petr Pa´nek, prˇedseda spolku
Centrum PANT, Cˇs. Legii´ 22, Ostrava
t: +420 602 764 931, e: petr.panek@pant.cz
www.centrum-pant.eu; facebook Centrum PANT

O akci Polské dny v Ostravě

Polské dny mají v Ostravě tradici již od roku 2008, kdy se konal první ročník, jehož organizátory bylo Matiční gymnázium Ostrava. Akce se profilovala jako filmový, hudební a literární festival s cílem přiblížit ostravské veřejnosti polskou kulturu a zvýšit povědomí o vzájemných česko-polských vazbách ve městě Ostrava. Gymnázium Matiční zorganizovalo 4 ročníky Polských dnů; více naleznete na webu polskedny-ov.webnode.cz. V roce 2016 štafetu organizace Polských dnů převzala Ostravská univerzita, katedra polonistiky Filozofické fakulty. V roce 2017 vznikl nový organizační tým, Centrum PANT a Polský institut, kterým se podařilo do akce zapojit víc než 20 organizací. Program probíhal v širším centrum města Ostravy. Obnovené Polské dny v Ostravě jsou celou řadou událostí, které prezentují Polsko, jeho kulturu, tradice či historii v regionu, jenž je s Polskem úzce propojený již celá staletí.

Centrum PANT je kulturni´ a vzdeˇla´vaci´ prostor v centru Ostravy veˇnuji´ci´ se neda´vne´ historii a aktua´lni´m spolecˇensky´m ota´zka´m. Konaji´ se zde prˇedna´sˇky, projekce, autorska´ cˇteni´, debaty, setka´vaji´ se zde lide´ ru°zne´ho profesni´ho zameˇrˇeni´. Centrum PANT u´zce spolupracuje s obeˇma ostravsky´mi univerzitami a obdobneˇ zameˇrˇeny´mi organizacemi z cele´ho Cˇeska. Vzniklo na prˇelomu let 2016/2017 jako verˇejneˇ prospeˇsˇny´ projekt spolku PANT, ktery´ mimo jine´ provozuje vzdeˇla´vaci´ porta´l Moderni´ deˇjiny.cz. Soucˇa´sti´ Centra je take´ celodenneˇ otevrˇena´ kava´rna a male´ knihkupectvi´.

přílohy

PROGRAM 11. DNÍ - 2 MB PDF (Acrobat dokument) 8.4.2024
https://mzv.gov.cz/file/5415773/Polske_dny_2023_program_A5.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688