Policie.cz (Policie)
Dotace  |  04.04.2024 16:23:00

Rozsáhlá trestná činnost s evropskými dotacemi. Pětice osob roky fungovala jako organizovaná zločinecká skupina

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Rozsáhlá trestná činnost s evropskými dotacemi

KARLOVARSKÝ KRAJ – Pětice osob roky fungovala jako organizovaná zločinecká skupina.

Pětice osob ze Sokolovska a Chebska, konkrétně dvaatřicetiletý muž, dvaačtyřicetiletá žena, šestačtyřicetiletá žena, osmašedesátiletý muž a osmašedesátiletá žena, měla páchat jako organizovaná skupina rozsáhlou trestnou činnost spočívající v získávání finančních prostředků z dotačních programů z rozpočtu Evropské Unie a státního rozpočtu České republiky.

Organizovanou skupinu měl řídit osmašedesátiletý muž, který v roce 2008 vytvořil skupinu fyzických a právnických osob. Prostřednictvím svého vlivu měl zajistit pro sebe, rodinné příslušníky či jemu loajálních osob strategické pozice v organizacích založených za účelem podpory rozvoje regionu formou vzdělávacích, kulturních a sociálních činností, tedy činností podporovaných zejména dotačními programy Evropské Unie. Tyto organizace byly následně jednak žadateli o dotaci ze strukturálních fondů Evropské Unie a státního rozpočtu České republiky, ale také účastníky výběrových či poptávkových řízení na dodávky služeb v dotovaných projektech. Jednat měly s úmyslem přípravy a následné realizace projektů spolufinancovaných z dotačních programů za účelem získání finančních prostředků ve prospěch jednotlivých organizací, které měl skrytě řídit právě osmašedesátiletý muž. Ten působil od roku 2014 v několika různých funkcí v několika spolcích a měl rozhodující vliv na činnost regionální obecně prospěšné společnosti, regionální společnosti s ručením omezením a také regionálního zapsaného spolku. Cílem osmašedesátiletého muže bylo získání finančních prostředků z dotačních titulů na jím připravované projekty a za tím účelem řídil činnost ostatních osob v organizované skupině.

Od roku 2015 do roku 2023 měla pětice osob po předchozí domluvě v organizované skupině fungovat v jednotlivých rolích a krocích, které byly organizovány tak, aby na sebe navazovaly a navenek budily zdání legálnosti a správnosti. Šestačtyřicetiletá žena, která byla s osmašedesátiletým mužem v příbuzeneckém vztahu, byla jednatelkou jedné ze spřízněných společností, dvaatřicetiletý muž byl specialistou na veřejné zakázky svazku tvořeného z několika obcí a měst z Karlovarského kraje, dvaačtyřicetiletá žena byla ředitelkou obecně prospěné společnosti a osmašedesátiletá žena byla předsedkyní představenstva zapsaného spolku.

Osmašedesátiletý muž měl zároveň působit i na další osoby navázané na jednotlivé projekty či na osoby zaměstnané v těchto společnostech. Jeho cílem bylo, aby vítězem poptávkového, výběrového či zadávacího řízení a tedy konečným dodavatelem služeb byli výše uvedení, konkrétně regionální společnosti s ručením omezením či obecně prospěšná společnost, na které měl výrazný vliv.

V uvedeném období měla organizovaná skupina takto jednat v několika případech, respektive při realizaci několika projektů dotovaných z Evropské Unie a státního rozpočtu České republiky. Jednat se mělo například o projekt, kde náplň spočívala v oživení kulturního ducha dlouholetých průmyslových regionů ve střední Evropě. Další projekt byl zaměřen na zefektivnění veřejné správy ve svazku tvořeného z několika obcí a měst z Karlovarského kraje či projekt týkající se cyklostezky protínající několik měst na Sokolovsku.

U projektu, který se týkal cyklostezky protínající několik měst a obcí na Sokolovsku, byla navíc bez závažného důvodu vyčleněna část zakázky spočívající v kácení stromů a náletových dřevin v trase budoucí cyklostezky, a to bez výběrového nebo poptávkového řízení, a zakázka byla přímo zadána společnosti, ve které figurovala šestačtyřicetiletá žena. V rámci tohoto projektu bylo také vytěženo dřevo, které mělo být předáno vlastníkům pozemku, což ovšem nakonec nebylo. Vytěžené dřevo mělo být odvezeno do objektu na Sokolovsku a následně rozprodáno právě obviněným osobám.

Na tyto všechny projekty byla poskytnuta finanční podpora z Evropského fondu regionálního rozvoje v celkové výši přibližně 50 milionů korun. Na tyto projekty byly poskytnuty také finanční prostředky ze státního rozpočtu České republiky, konkrétně ve výši přes 3 miliony korun.

Pětice osob svým organizovaným jednáním způsobila celkovou škodu téměř 16 milionů korun.

Kriminalisté v rámci tohoto případu zajistili několika obviněným majetek, a to v celkové výši zhruba 12 milionů korun.

Vzhledem k tomu, že se jedná i o finanční prostředky z Evropského fondu regionálního rozvoje, tak dohled nad případem převzal Úřad evropského veřejného žalobce sídlící v Lucembursku. Jedná se o nezávislý orgán Evropské unie, který má pravomoc ve všech závažných trestných činech proti rozpočtu Evropské unie a vůbec proti jejím ekonomickým zájmům, jako jsou podvody týkající se evropských fondů či mezistátní podvody.

Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje zahájili trestní stíhání pěti fyzických osob ve věku 32, 42, 46, 68 a 68 let a čtyř právnických osob, které obvinili ze spáchání zvlášť závažných zločinů účast na organizované zločinecké skupině, poškození finančních zájmů Evropské Unie, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a dotačního podvodu.

Vyšetřování všech těchto pěti osob probíhá na svobodě.

V případě prokázání viny hrozí pětici obviněných osob trest odnětí svobody až na dvanáct let.

nprap. Jakub Kopřiva
4. 4. 2024

vytisknout e-mailem X Corp. Facebook

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688