mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.04.2024 19:51:00

Ministr Lipavský jednal s protějšky z NATO v Bruselu

Ministr Lipavský jednal s protějšky z NATO v Bruselu

04.04.2024 / 19:46 | Aktualizováno: 04.04.2024 / 19:51

Ministr Jan Lipavský se ve dnech 3. a 4. dubna zúčastnil jednání ministrů zahraničí NATO v Bruselu. Spojenci řešili témata spojená s červencovým summitem NATO ve Washingtonu, zejména podporu Ukrajiny, včetně koordinační role NATO, agresivní politiku Ruska nebo alianční partnerství se zeměmi Indo-Pacifiku a jižního sousedství NATO. Dvoudenní zasedání rovněž připomnělo 75. výročí založení NATO a české výročí v Alianci.

Na zasedání ministrů zahraničních věcí NATO ministr Lipavský podpořil silnější roli Aliance v koordinaci pomoci Ukrajině a apeloval na intenzivnější podporu reforem, které jsou potřebné pro budoucí členství Ukrajiny v NATO. Ministr dále připomenul, že je potřeba, aby Aliance zaujala strategický přístup vůči Rusku. Spojenci ocenili českou muniční iniciativu pro Ukrajinu.

Ukrajina musí být schopna bránit se ruské agresi a je naší povinností ji ze všech sil pomoci. Česko si dobře uvědomuje, že Ukrajincům nedochází odvaha, ale munice – svědčí o tom úspěšně rozvíjející se česká muniční iniciativa,“ uvedl ministr Lipavský.

Zasedání ministrů zahraničí v Bruselu druhý den připomnělo 75. výročí vzniku NATO i rozšíření Aliance o nové členy před 25, 20 a 15 lety. Ministr Lipavský u té příležitosti vyzdvihl odkaz Václava Havla a význam členství Česka v NATO, které je v kontextu ruské agrese proti Ukrajině životně důležité.

„Náš vstup do NATO byl důležitým milníkem. Víme, jaká je naše historie. Úsilí našich předků nesmí být a nebude zmařeno,“ pronesl během projevu ministr Lipavský.

V rámci zasedání se sešla Rada NATO-Ukrajina za přítomnosti ukrajinského ministra zahraničních věcí Dmytro Kuleby. Spojenci se shodli na nutnosti zintenzivnit podporu Ukrajiny. Uskutečnilo se také společné jednání ministrů NATO se čtyřmi zeměmi Indo-Pacifiku (Austálie, Japonsko, Korejská republika, Nový Zéland) a představiteli EU. Ministr Lipavský uvítal posilování spolupráce se zeměmi Indo-Pacifiku a rostoucí pozornost, kterou NATO věnuje tomuto regionu. Ministr také podpořil probíhající alianční snahy směrem k jižnímu sousedství a pozval ministry k neformálnímu jednání do Prahy na konec května.

„Je důležité, že spojenci chápou, že bezpečnost severního Atlantiku a IndoPacifiku je propojena. Tuto spolupráci je potřeba dále prohlubovat. USA nás potřebují v Indopacifiku stejně, jako je my potřebujeme v Evropě,“ zdůraznil ministr Lipavský

Na okraj jednání se ministr Lipavský sešel s protějšky z Finska, Švédska, Portugalska a Korejské republiky.


04.04. 23:04  souvislosti (pan ponožka)
04.04. 22:23  .... (R2)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688