Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Dům a stavba  |  03.04.2024 11:23:39

Na průčelí rekonstruovaného barokního paláce Savarin v srdci Prahy se vrátily sochy

Savarin ilustrační

Pečlivá rekonstrukce a restaurování historického paláce Savarin v centru Prahy spěje ke svému závěru. Na vršek fasády směrem do ulice Na Příkopě byly minulý týden umístěny nově vytvořené i zrestaurované starší kopie jedenácti původních barokních soch. Restaurovány byly i originály, které v roce 1752 vytvořil významný sochař Ignác František Platzer. S úplným dokončením rekonstrukce historické budovy se počítá v létě, postupně se pak do prostor nastěhují nájemci. Rekonstrukce paláce Savarin je první fází stejnojmenného projektu, který zpřístupní doposud uzavřený vnitroblok veřejnosti, jeho součástí je i park a nový vstup do metra.

„Rekonstrukce barokního paláce od Kiliána Ignáce Dientzenhofera je první vlaštovkou celého projektu Savarin a vzhledem k velké historické hodnotě jsme zde velmi úzce spolupracovali s památkáři. Na fasádu jsme nechali vytvořit kopie původních barokních soch, které jsme za několik milionů korun pečlivě zrestaurovali. Nyní řešíme, kam umístíme originály, aby je mohla veřejnost vidět v celé své kráse,“ říká Simon Johnson, ředitel společnosti Crestyl, která je developerem projektu Savarin.

Sochy zdobící palác Savarin vytvořil v roce 1752 Ignác František Platzer, který je hlavním představitelem českého sochařství druhé poloviny 18. století. Je autorem řady soch například na Pražském hradě, v Paláci Kinských, Arcibiskupském paláci, pražském kostelu sv. Mikuláše, kláštera v Teplé, ale třeba i v parku zámku Schönbrunn ve Vídni. Pro vnější výzdobu paláce Savarin zhotovil celkem jedenáct soch – Satyr, Nymfa, Labuť a ozdobné vázy. Tyto sochy dosahují velikosti až dvou metrů a patří k cenným originálům českého barokního umění. Sochy byly z paláce Savarin demontovány v naprosto havarijním stavu před šesti lety. U sedmi z nich se jednalo o původní originály, další čtyři již byly kopie vytvořené v roce 1878.

„Restaurování původních a vytvoření nových soch pro nás bylo výzvou, ale netradiční a složitou práci máme rádi. Na kopiích soch pracovalo sedm sochařů a byla to náročná práce z pohledu času i volby materiálu, aby byl kvalitní a vydržel další stovky let. Práce na každém kusu trvala od sedmi měsíců v případě váz až po deset měsíců u kopií soch. Zejména Satyr byl náročný – pro představu blok kamene, ze kterého jsme jej vytvářeli, byl tři metry vysoký, téměř metr široký a hluboký a vážil sedm tun. Celkově se na kopie soch spotřebovalo přibližně patnáct metrů krychlových kamene o váze kolem čtyřiceti tun,“ popisuje kamenosochař Bohumil Pánek, který práce na sochách zastřešoval.

Rekonstrukce a restaurování historického barokního paláce Savarin od Kiliána Ignáce Dientzenhofera běží od konce roku 2021 a dokončena bude v létě. Během rekonstrukčních prací se zde podařilo odhalit řadu cenných detailů, jejichž oprava byla průběžně intenzivně řešena s památkáři. Do pečlivé rekonstrukce paláce, který je někdy označován i jako palác Sylva-Taroucca, Crestyl investoval přibližně půl miliardy korun.

V návaznosti na obnovu paláce Savarin se připravuje i nová část stejnojmenného projektu, která vzniká pod taktovkou ikony současné světové architektury a designu Thomase Heatherwicka. Ta již získala v rámci probíhajícího územního řízení kladný posudek památkářů. Projekt Savarin s odkazem na tradici václavských pasáží propojí Václavské náměstí s ulicemi Na Příkopě, Jindřiškou a Panskou. Skládá se ze čtyř na sebe navazujících, a přitom vzájemně propojených samostatných částí, z nichž každá bude mít svůj vlastní charakter a způsob využití. Ctí tak tradiční pražské urbanistické uspořádání, kde na sebe navazují různě velké ulice, náměstí, dvory nebo parky, které pohromadě tvoří harmonický celek. Projekt respektuje dlouhodobý vývoj lokality, strukturu a kombinaci funkcí, které na Václavské náměstí odjakživa patří.

Cílem celého projektu Savarin je zachování a rekonstrukce všech doposud zanedbaných historických budov v samém srdci metropole a jejich maximální zpřístupnění. Do vnitrobloků vrátíme život obnovou zahrady a vytvořením náměstíčka, zachované dvory propojíme úplně novými pasážemi. V rámci projektu ale otevřeme veřejnosti třeba i historickou jízdárnu, o které skoro nikdo neví, protože není z okolních ulic vůbec vidět,“ doplňuje Simon Johnson.

Středobodem celého projektu je právě historická budova jízdárny, kolem které vznikne ve vnitrobloku nové klidné náměstí se zahradou, kavárnami a restauracemi, součástí Savarinu bude i víceúčelový prostor určený zejména pro kulturní a společenské akce nebo nový vstup do metra. V projektu se počítá i s galerií pro umístění Slovanské epopeje.

Za podobou Savarinu stojí studio Thomase Heatherwicka, které patří k nejúspěšnějším světovým architektonickým a designérským ateliérům současnosti a je autorem unikátních projektů po celém světě, navíc je často oceňováno právě za revitalizaci opuštěných prostor. Například přeměna starého sila v Kapském Městě na muzeum současného afrického umění Zeitz MOCAA, pod kterou je studio Heatherwick podepsáno, získala titul celosvětové stavby roku, oceňované jsou i projekty jako newyorský Vessel nebo londýnský Coal Drops Yard i řada dalších.

U nově připravované části projektu Savarin n yní standardně běží povolovací procesy, projekt je ve fázi územního řízení. Termín dokončení se pak očekává do tří let od zahájení samotné stavby, přesné časování závisí na vydání všech potřebných povolení. S dokončením první fáze projektu reprezentované rekonstrukcí samotného paláce Savarin se počítá v létě tohoto roku .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688