mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.04.2024 09:44:00

Německá robotika jako nový impuls pro skomírající průmysl? Hodnocení jsou zatím opatrná

robotika
V čase, kdy dosavadní chlouby německého hospodářství, tj. zejména automobilový a chemický průmysl, dostávají jeden těžký direkt za druhým, se začíná nenápadně hlásit o slovo německá robotika a automatizace. O tom, že by tento doposud spíše menší segment nahradil výše zmiňované průmyslové giganty, nemůže být prozatím řeči, avšak zvýšený zájem investorů o tuto branži leccos naznačuje.

Předpoklady pro „organický růst“ robotiky a automatizace v SRN jsou. Výzkum a vývoj v tomto odvětví je stále na špičkové světové úrovni, poptávka po vysoce inteligentních robotických a automatizačních řešeních nejen doma v Německu, ale i celosvětově utěšeně roste. Významné, zejména americké investiční společnosti, neváhají vyhledávat v Evropě a zejména v SRN možnosti vstupu do zajímavých start-upů s vysokým technologickým potenciálem. Přesto však prognózy renomovaných institucí nějaký zásadní růstový boom v segmentu robotiky v dohledné době neočekávají.

Německý svaz pro robotiku (Deutscher Robotik Verband) optimisticky uvádí, že se Evropa nachází na vlně směřující ke zlaté éře robotiky, leč tuto jeho tezi poněkud zchladilo nedávné uvalení konkurzu na do té doby ukázkový a prominentní start-up Franka Emika prezentovaný za vzor úrovně německé robotiky. Němci si však na případu robotiky uvědomují jednu podstatnou skutečnost, z níž se hořce poučili u svého automobilového průmyslu, totiž nedávat ani náznakem nakouknout do svých nejlepších technologií Číně. Nejedna společnost už raději stěhuje své podnikání z Říše středu zpět do Německa v obavě z nerespektování mezinárodního obchodního a patentového práva a četných případů průmyslové špionáže. Ostatně, na asijském dálném východě se nacházejí hlavní konkurenti německé robotiky. Vedle Číny jde zejména o Japonsko a v neposlední řadě také Jižní Koreu, jíž stačily necelé dvě dekády, aby se vyšvihla do segmentu super-high-tech-giants.

Oblastí, na níž cílí hlavní německé robotické a automatizační start-upy jako např. společnost RobCo, jsou středně velké průmyslové továrny s flexibilní obměnou výrobních zařízení. Vedle malých a dynamických společností však větří šanci v robotickém segmentu i dinosauři typu Siemens apod. Právě u Siemensů se v uplynulých třech letech obří investice do oblasti digitálních technologií a umělé inteligence s přímým využitím v robotice a chytrých automatizačních systémech zvýšily o 38% (15,9 mld. EUR investic v roce 2020, 21 mld. EUR investic v roce 2023). Důvody jsou nasnadě – úspory, vyšší ziskovat a snaha opět o něco utéci dravé asijské konkurenci.

Z rostoucí důležitosti, které robotika a automatizace pro německý průmysl nabývá, mohou těžit i státy v bezprostředním okolí Německa. Covid, válka na Ukrajině, potřeba zkrácení dodacích řetězců, to vše vede německé společnosti k rozhodnutí navázat spolupráci a případně založit své pobočky co nejblíže německé hranici. Šance pro spolupráce s firmami v ČR se tak přímo nabízí.

Praktický vhled do robotické branže lze získat na letošním strojírenském veletrhu Hannover Messe, kde robotika bude jedním z hlavních témat. Veletrh s logem „go digital, become sustainable" se uskuteční v termínu 22.-26.4.2024 v Hannoveru.

Autor: Jaroslav Knot, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Berlíně

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688