ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  20.03.2024 12:00:00

Komise podniká kroky na podporu biotechnologie a biovýroby v EU

Opatření na podporu biotechnologie a biovýroby v EU

Komise dnes navrhla řadu cílených opatření na podporu biotechnologie a biovýroby v EU. Sdělení Budování budoucnosti přírody vymezuje výzvy a překážky a navrhuje je řešit v souladu se sdělením o dlouhodobé konkurenceschopnosti EU.

Pokrok ve vědách o živé přírodě, podpořený digitalizací a umělou inteligencí, a potenciál řešení založených na biologii pro řešení společenských problémů, činí biotechnologie a biovýrobu jednou z nejslibnějších technologických oblastí tohoto století. Mohou EU pomoci modernizovat odvětví zemědělství, lesnictví, energetiky, potravinářství a krmiv a průmyslu. Kromě toho mohou tyto technologie přispět ke konkurenceschopnější a odolnější EU, která svým občanům poskytuje lepší zdravotní péči a uspěje v ekologické a digitální transformaci.

Využití přínosů biotechnologického a biovýrobního odvětví

Odvětví biotechnologie a biovýroby v EU čelí několika výzvám: přenos výzkumu a technologií na trh, složitost právních předpisů, přístup k financování, dovednosti, překážky hodnotového řetězce, duševní vlastnictví, přijetí ze strany veřejnosti a hospodářská bezpečnost.

Proto Komise předkládá soubor opatření:

  • Posílení výzkumu a podpora inovací: S cílem pomoci identifikovat hybné síly a překážky pro inovace a zavádění technologií zahájila Komise studii, jejímž cílem je prozkoumat postavení EU ve srovnání s ostatními světovými lídry v oblasti vznikající biotechnologické výroby a přenosu do biovýrobního průmyslu. Aby se usnadnilo produktivnější využívání výzkumných infrastruktur, Komise prozkoumá způsoby, jak urychlit rozvoj a využívání průmyslového biotechnologického nástroje a akcelerátoru syntetické biologie (EU IBISBA) jako důvěryhodného digitálního úložiště a sítě služeb pro toto odvětví.
  • Stimulace poptávky na trhu: Aby mohly produkty z biologického materiálu uspět na trhu, musí prokázat svůj nižší dopad na životní prostředí ve srovnání například s petrochemickými výrobky. Komise přezkoumá posouzení fosilních produktů a výrobků z biologického materiálu s cílem zajistit rovnocennost zacházení a začlení metodiky pro ukládání uhlíku ve stavebních materiálech. S cílem urychlit nahrazování fosilních surovin a stimulovat poptávku po bioproduktech a jejich uvádění na trh provede Komise hloubkové posouzení dopadů proveditelnosti požadavků na obsah z biologického materiálu v konkrétních kategoriích výrobků a při zadávání veřejných zakázek. Komise dále prozkoumá, jak by se bioprodukty nepotravinářských výrobků mohly lépe profilovat prostřednictvím označování výrobků z biologického materiálu.
  • Zjednodušení regulačních postupů: Komise posoudí, jak by právní předpisy EU a jejich provádění mohly být dále zjednodušeny, aby se snížila roztříštěnost, prozkoumá možnosti zjednodušení a zkrátí dobu pro uvedení biotechnologických inovací na trh; jakož i regulační překážky, které vznikají na vnitrostátní nebo jiné úrovni správy a které brání účinnému jednotnému trhu. Studie položí základy možného aktu EU o biotechnologických technologiích. Do konce roku 2024 bude Komise rovněž usilovat o zřízení biotechnologického centra EU, což je operační nástroj pro biotechnologické společnosti, které se budou moci orientovat v regulačním rámci a určit podporu pro rozšíření. Komise bude dále podporovat zřizování regulačních pískovišť, která umožní testovat nová řešení v kontrolovaném prostředí po omezenou dobu pod dohledem regulačních orgánů, což je způsob, jak rychleji uvést na trh.
  • Podpora veřejných a soukromých investic: EU disponuje širokou škálou finančních nástrojů na podporu biotechnologií a biovýroby, jako je Horizont Evropa, včetně společného podniku pro evropské oběhové biohospodářství a společného podniku iniciativy pro inovativní zdravotnictví (IHI JU); EU4Health; inovační fond, a nyní také Platforma strategických technologií pro Evropu (STEP). V zájmu rozvoje a rozšíření inovací s potenciálem vytvářet nové trhy bude Komise prosazovat začlenění konkrétních výzev v oblasti biotechnologie a biovýroby do pracovního programu akcelerátoru Evropské rady pro inovace (ERI) na rok 2025. V souladu s nedávným prohlášením Euroskupiny o unii kapitálových trhů zahájí Komise do konce roku 2024 studii s cílem určit překážky a způsoby, jak podpořit konsolidaci investičních fondů, burz cenných papírů a poobchodní infrastruktury s cílem umožnit rozvoj nezbytného rozsahu, posílit znalostní základnu, vytvořit hlubší rezervy likvidity a pomoci snížit náklady na financování pro rychle rostoucí společnosti.
  • Posílení dovedností souvisejících s biotechnologiemi: Rozsáhlá a regionální partnerství v oblasti dovedností mohou hrát významnou úlohu při poskytování příležitostí k prohlubování dovedností a změně kvalifikace v oblasti biotechnologie a biovýroby. Mohlo by být prozkoumáno konkrétní rozsáhlé partnerství pro biotechnologii a biovýrobu, které lze spolufinancovat prostřednictvím činností „Plánových aliancí“ programu Erasmus+. Rozvoj dovedností požadovaných odvětvím biotechnologií může rovněž posílit rostoucí počet dynamických aliancí Evropských univerzit a partnerství Erasmus+ a aliancí pro inovace.
  • Vypracování a aktualizace norem: Komise bude i nadále podporovat vypracování a aktualizaci evropských norem pro biotechnologie a biovýrobu s cílem usnadnit přístup na trh a inovace.
  • Podpora spolupráce a synergií: Komise bude podporovat zavádění technologií souvisejících s biotechnologickými procesy a biovýrobou ve všech regionech EU prostřednictvím příslušných regionálních inovačních údolí.
  • Podpora angažovanosti a mezinárodní spolupráce. Komiseprozkoumá možnost zahájení mezinárodních partnerství v oblasti biotechnologie a biovýroby s klíčovými mezinárodními partnery, jako jsou USA, Indie, Japonsko a Jižní Korea, s cílem spolupracovat na výzkumu a přenosu technologií a prozkoumat možnosti strategické spolupráce v otázkách regulace a přístupu na trh. Prostřednictvím strategie Global Gateway a v souladu se svou globální strategií v oblasti zdraví podpoří Komise stávající partnerství s Afrikou, Latinskou Amerikou a Karibikem v oblasti výroby zdravotnických výrobků s cílem diverzifikovat globální dodavatelské řetězce, překonat nedostatek kritických zdravotnických výrobků a snížit celosvětovou zátěž způsobenou nemocemi.
  • Využívání umělé inteligence a generativní umělé inteligence: Komise bude podporovat strukturované výměny se zúčastněnými stranami s cílem urychlit zavádění umělé inteligence, a zejména generické UI, v biotechnologii a biovýrobě (v souvislosti s GenAI4EU). Komise v průběhu roku 2024 rovněž zvýší povědomí o snazším přístupu k superpočítačům EuroHPC pro začínající podniky v oblasti umělé inteligence a vědeckou a inovační komunitu.
  • Přezkum biohospodářské strategie: Komise do konce roku 2025 přezkoumá biohospodářskou strategii EU. Přezkum zohlední současné společenské, demografické a environmentální výzvy, posílí průmyslový rozměr biohospodářství a jeho vazby na biotechnologii a biovýrobu s cílem přispět k posílení hospodářství EU.

Pro více informací

Sdělení Budování budoucnosti s přírodou: Podpora biotechnologie a biovýroby v EU

Otázky a odpovědi

Informativní přehled

Biotechnologie – Evropská komise

Media

Press conference by Margrethe Vestager, Executive Vice-President of the European Commission, on the Communicationon boosting biotechnology and biomanufacturing in the European Union 2024-03-20

Quote

Všude v Evropě čelíme stejným výzvám: Změna klimatu má dopad na nás všechny. Nedostatek zdrojů se dotýká nás všech. K řešení těchto výzev může přispět biotechnologie. Biotechnologie také z velké části podporují evropské hospodářství a přispívají k naší konkurenceschopnosti s vysokým růstovým potenciálem a produktivitou práce. A snížením závislosti Evropy na vstupech založených na fosilních palivech a dalších zdrojích surovin biotechnologie rovněž zvyšují oběhovost a posilují naši cestu k nezávislosti fosilních paliv. Dnešním návrhem chceme vytvořit vhodné prostředí pro růst tohoto odvětví a zajistit globální řešení společenských a environmentálních problémů.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-03-19

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688