Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  18.03.2024 09:24:45

Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed a ČNB

V kalendáři na následující dny je nachystaná opět zajímavá série ekonomických dat, zdaleka nejdůležitější ale bude středa, během které zasedá jak Česká národní banka, tak americký Fed. Zatímco u americké centrální banky je o rozhodnutí jasno a zásadní bude především nová prognóza spolu s výhledem na další vývoj sazeb, u ČNB se bude rozhodovat o intenzitě snižování. Pokles inflace k 2% cíli spolu s neutěšivým ekonomickým vývojem otevírá prostor pro další akceleraci tempa, komentáře členů bankovní rady ale naznačují spíše opakované snížení o 50bb. Tímto směrem se přiklání i drtivá většina analytiků, což v závěru týdne přispělo k posílení koruny vůči euru blíže ke hranici 25 . Silnější koruna ale paradoxně může dodat odvahu některým členům bankovní rady a na poslední chvíli převážit hlasování ve prospěch razantnějšího snížení sazeb.

Dnešek odstartuje údaj o únorovém vývoji cen v tuzemské výrobě, kde v případě průmyslových výrobců očekáváme po lednovém skokovém nárůstu mírný meziměsíční pokles, a to o 0,2 %. Trh počítá s m/m nárůstem o 0,3 %. V obou případech to ale znamená meziroční pokles cen o více jak 1 %.

V úterý vyjde první významnější březnový předstihový údaj z Německa, v tomto případě index ZEW. Složka sledující budoucí očekávání vykázala nárůst v každém z posledních 7 měsíců a navázaní na tento vývoj je očekáváno i v březnu.

Středa bude patřit měnové politice, kdy nejdříve zasedá Česká národní banka. Očekáváme opakování cutu o 50bb, avšak jako obdobně pravděpodobnou i nadále vnímáme variantu snížení o 75bb, a to navzdory některým více jestřábím komentářům, které během minulého týdne dorazily z bankovní rady. Rychlejší pokles inflace, spolu s přetrvávajícími problémy české ekonomiky, dává bankovní radě prostor pro podstatně razantnější snížení, než indikovala v posledním rozhovoru viceguvernérka Zamrazilová (25-50bb). Hlavním důvodem pro opatrnost zůstává zejména kurz koruny, který se po posílení z konce minulého týdne i nadále nachází zhruba 1,5 % nad poslední prognózou ČNB. Očekáváme tak nejednotné hlasování členů bankovní rady mezi 50bb a 75bb cutem, kdy právě vývoj kurzu koruny v začátku tohoto týdne může rozhodnout o finálním poměru hlasů. Ve večerních hodinách zasedá také Fed, kde ke snížení sazeb nedojde a investory bude zajímat především aktualizace „dot-plotu“, který odráží očekávání představitelů Fedu ohledně dalšího vývoje sazeb. Pro trh by negativní informací bylo jakékoliv snížení očekávaného počtu letošních cutů vůči poslední prognóze (3x25bb). Vzhledem k setrvalejší inflaci a stále silnému ekonomickému růstu se to ale jeví jako poměrně pravděpodobný scénář. 

Závěr týdne bude patřit předstihovým ukazatelům, kdy ve čtvrtek dorazí indexy nákupních manažerů (PMI) z vybraných států eurozóny, včetně pro nás zásadního Německa. V pátek pak evropské trhy může ovlivnit i německý Ifo index s náhledem na další ekonomický vývoj. 

V pátek zveřejněná meziroční stagnace českého průmyslu znamená zklamání a relativně silný lednový meziměsíční pokles. Hlavní roli i nadále hraje vývoj v automotive.
Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5019

Americký akciový trh i v pátek zamířil do červených čísel a index S&P 500 (-0,7 %) si připsal třetí denní ztrátu v řadě. Smíšené obchodování na evropských akciových trzích dovedlo německý DAX k páteční stagnaci, výprodej v posledních minutách na pražské burze pak otočila index PX do červených čísel a po jinak vydařeném týdnu tuzemský index odepsal 0,4 %. Koruna v závěru týdne posilovala a otevírá obchodování u 25,15 EUR/CZK

Autor: Vratislav Zámiš, analytik 
Editor: Martin Kron, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   6:03  Sazby mohou jít stále dolů už v červnu - Citi (video) Patria (Patria Finance)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)

Přečtěte si také:

11.04.2024Ranní okénko - Inflace drží Fed v šachu, dnes zasedá ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB i Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.01.2024Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, v Německu vychází lednová inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
29.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
22.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB, vychází výsledek amerického HDP Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688