mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.03.2024 10:56:00

Antverpská deklarace pro Evropskou průmyslovou dohodu: záměr iniciovat kroky na podporu evropského průmyslu a pro naplnění těchto cílů vyzvat příští Evropskou komisi k přijetí Akčního plánu

Antverpská deklarace pro Evropskou průmyslovou dohodu: záměr iniciovat kroky na podporu evropského průmyslu a pro naplnění těchto cílů vyzvat příští Evropskou komisi k přijetí Akčního plánu

13.03.2024 / 10:45 | Aktualizováno: 13.03.2024 / 10:56

V belgickém Antverpském přístavu proběhlo 20. 2. 2024 setkání více než 70 výkonných ředitelů velkých průmyslových skupin a zástupců asociací zejména z chemického průmyslu i dalších energeticky náročných průmyslových odvětví z EU. Konalo se za účasti belgického premiéra Alexandra De Croo a předsedkyně Komise Ursuly von der Leyen.

Výsledkem tohoto setkání byla publikace Antverpské deklarace žádající vytvořit Evropskou průmyslovou dohodu (European Industrial Deal), která doplní Zelenou dohodu (Green Deal) a zaměří se na kroky potřebné pro podporu průmyslu v EU. Tím má pomoci zvýšení jeho konkurenceschopnosti. Deklarace podporuje využití energeticky udržitelných a inovativních technologií. Prosazuje také podpory a záruky pro energeticky náročná odvětví jako je chemický průmysl.

Průmyslová odvětví a podniky v Deklaraci navrhují, aby se EU v období nové Evropské komise začínající od ledna 2025 strategicky zaměřila na vybudování potřebné infrastruktury, podporu vnitřního trhu, zajištění surovinové bezpečnosti a podporu průmyslových inovací.

To se má odrazit také v odstranění byrokratické zátěže pro rozvoj průmyslu v EU. V příští Komisi má být zdůrazněna koordinace oblastí relevantních pro dosažení těchto cílů, stejně jako tomu bylo ve stávajícím období v případě koordinace k dosažení cílů Green Deal.

V současnosti se počet signatářů z řad zástupců průmyslu zvýšil na více než 670, z toho 480 společností a více než 150 svazů průmyslu. I když je těžiště signatářů Deklarace dosud v oblasti chemického průmyslu – jejích podpis proběhl v sídle chemické nadnárodní společnosti BASF v Antverpském přístavu a koordinuje ji sdružení evropského chemického průmyslu Cefic (the European Chemical Industry Council) – ve svých cílech zahrnuje veškerá průmyslová odvětví a také podporu transferu vědy do průmyslu.

Tato Deklarace by mohla být projednána ve formátu premiérů a hlav států Evropské unie v dubnu – na Evropské radě.

Deklarace je v současné době otevřena pro další signatáře jako možnost touto formou podpořit budoucí cílené kroky pro posílení role průmyslových podniků v členských státech EU ze strany Evropské komise.

Podrobnější přehled 10 cílů Antverpské deklarace :

1. Zařadit Evropskou průmyslovou dohodu do centra nové Strategické agendy EU na období 2024-2029 a jako prioritu vytvořit Akční plán na zvýšení konkurenceschopnosti. Ten má zahrnovat kroky pro sladění pravidel a odstranění zbytečné složitosti právních předpisů a implementace. Návrhy na úpravy v tomto smyslu ke všem relevantním stávajícím předpisům EU by měly být předloženy jako první část legislativy v příštím institucionálním cyklu EU.

2. Zahrnout do Akčního plánu veřejné financování s Fondem pro zavádění čistých technologií (Clean Tech) pro energeticky náročná odvětví a toto koordinovat se zjednodušením státním podpory; snížit rizika soukromých investic do čistých technologií zárukami z veřejných zdrojů, navrhnout konkurenceschopnou a udržitelnou úroveň zdanění v celé Evropě.

3. Učinit z Evropy konkurenceschopného dodavatele energie: příští Evropská komise má upřednostnit nové projekty využívající cenově dostupné nízkouhlíkové obnovitelné a jaderné zdroje energie a připravit Energetickou strategii EU s konkrétními opatřeními, která umožní přeshraniční dodávku elektrické energie, rozšíření sítě pro vodík a další obnovitelné a nízkouhlíkové molekuly a partnerství se zeměmi bohatými na zdroje.

4. Zaměřit se na infrastrukturu, kterou Evropa potřebuje: využít Nástroj pro obnovu a odolnost i strukturální a regionální fondy, aby byla vybudována energetická, digitální a recyklační infrastruktura EU. Odstranit překážky v přeshraniční dopravě a rozvíjet transevropské sítě. Odstranit překážky pro povolování projektů průmyslové transformace.

5. Zvýšit surovinovou bezpečnost EU zvýšením domácí těžby, udržitelného zpracování a recyklace klíčových surovin v kombinaci s novými globálními partnerstvími: Rozšíření využití obnovitelných uhlíkových a cirkulárních uhlíkových surovin, včetně rychlého povolení pokročilých chemických recyklačních technologií. Rozšířit působnost existujících Net Zero Industry Act a Critical Raw Materials Act.

7. Prosazovat a zlepšovat jednotný trh včetně opatření proti jeho roztříštěnosti způsobené vnitrostátním prováděním evropských právních předpisů. Vytvořit jednotný trh s odpady a recyklovanými materiály a také skutečný evropský trh s energií. Zlepšit prosazování stávajících opatření zaměřených na dovoz.

8. Zlepšit inovační rámec včetně podpory vysoce kvalitní vědy, technologických inovací a politik spolupráce. Podporovat digitalizaci jako předpoklad pro inovativní výzkum a pro zvýšení efektivity. Chránit práva duševního vlastnictví. Zaměřit se na přechod od vývoje k inovacím a vedoucím komerčním technologiím.

9. V legislativě EU podporovat podnikatelská řešení a inovace. Vyhnout se tomu, aby na politické cíle Green Deal navazovala přehnaná byrokratická zátěž. Posílit struktury v institucích EU pro kontrolu konkurenceschopnosti i zátěžový test inovací, podle nichž by měla být hodnocena každá nová legislativa a politická iniciativa.

10. Přizpůsobit těmto cílům strukturu EU: pověřit prvního místopředsedu Komise odpovědností za realizaci Evropské průmyslové dohody, za zajištění integrace právních předpisů a sladění s agendou příští Evropské komise. Tento místopředseda Komise by měl odpovídat za koordinovaný postup Generální ředitelství Komise, která jsou zásadní pro dosažení cílů této Evropské průmyslové dohody.

Odkaz na webovou stránku Antverpské deklarace pro Evropskou průmyslovou dohodu:

https://antwerp-declaration.eu/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Út 18:35  Showers and thunderstorms in the western FL Panhandle and SE Alabama US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688