ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  01.03.2024 11:45:00

Komise v roce 2024 vyplatí 50 milionů eur agentuře UNRWA a navýší mimořádnou podporu pro Palestince o 68 milionů eur

Komise vyplatí 50 milionů eur agentuře UNRWA

Komise se dnes rozhodla přidělit dalších 68 milionů eur na podporu palestinského obyvatelstva v celém regionu. Tato podpora bude realizována prostřednictvím mezinárodních partnerů, jako je Červený kříž a Červený půlměsíc, a doplní plánovanou pomoc ve výši 82 milionů eur, která má být prostřednictvím Agentury OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě (UNRWA) poskytnuta v roce 2024. Celková částka se tak zvýší na 150 milionů eur. Příští týden vyplatí Komise z prostředků pro UNWRA 50 milionů eur.

Kromě toho Komise na rok 2024 vyčlenila 125 milionů eur na humanitární pomoc Palestincům. Dnes přidělila prvních 16 milionů eur.

Jak bylo uvedeno 29. ledna, Komise posoudila své rozhodnutí o finančních prostředcích pro UNRWA s ohledem na velmi závažná tvrzení z 24. ledna, která se týkají podílu několika zaměstnanců UNRWA na hanebných útocích ze 7. října. Vzala v úvahu opatření přijatá OSN a závazky, které požadovala od UNRWA.

Komise vítá vyšetřování Úřadu OSN pro vnitřního dohled, které má objasnit závažná obvinění vůči zaměstnancům UNRWA. Dále oceňuje OSN za vytvoření nezávislé prověřovací skupiny vedené Catherine Colonnaovou, která má posoudit, zda agentura činí maximum pro zajištění neutrality a reakci na závažná obvinění.

Po komunikaci s Komisí UNRWA rovněž uvedla, že je připravena zajistit prověření jejích zaměstnanců s cílem potvrdit, že se neúčastnili útoků, a zavést další kontroly ke zmírnění těchto rizik v budoucnu.

UNRWA souhlasila se zahájením auditu agentury, který provedou externí odborníci jmenovaní EU. Tento audit přezkoumá kontrolní systémy, aby se zabránilo možnému zapojení zaměstnanců a majetku agentury do teroristických aktivit.

V neposlední řadě UNRWA souhlasí s posílením svého útvaru pro vnitřní vyšetřování a jeho řízení.

UNRWA a Komise dnes potvrdily své porozumění v těchto bodech. Na tomto základě a po výměně dopisů s UNRWA potvrzujících její závazky Komise vyplatí první tranši ve výši 50 milionů eur z 82 milionů eur plánovaných pro UNRWA na rok 2024.

Druhá a třetí tranše ve výši 16 milionů eur budou uvolněny v souladu s plněním této dohody.

Kromě podpory UNRWA je Komise i nadále plně odhodlána řešit humanitární tíživou situaci palestinského lidu, zejména v Gaze, ale také v širším regionu. Na tyto účely přidělí v roce 2024 dalších 68 milionů eur.

Předsedkyně von der Leyenová k tomu uvedla: „Stojíme za palestinským lidem v Gaze i jinde v regionu. Nevinní Palestinci by neměli platit za zločiny teroristické skupiny Hamás. Kvůli chybějícímu přístupu k dostatečnému množství potravin a dalším základním potřebám čelí strašným podmínkám, které ohrožují jejich životy. Proto v letošním roce posilujeme svou podporu o dalších 68 milionů eur.“

Souvislosti

V souladu se zásadami řádného finančního řízení stanoví dohoda s UNWRA možnost, aby Komise pozastavila nebo získala zpět platby, pokud se objeví důvěryhodné informace poukazující na závažné nedostatky ve fungování systému vnitřní kontroly.

Quote

Stojíme za palestinským lidem v Gaze i jinde v regionu. Nevinní Palestinci by neměli platit za zločiny teroristické skupiny Hamás. Kvůli chybějícímu přístupu k dostatečnému množství potravin a dalším základním potřebám čelí strašným podmínkám, které ohrožují jejich životy. Proto v letošním roce posilujeme svou podporu o dalších 68 milionů eur.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2024-02-29

Dnešním rozhodnutím Komise diverzifikuje svou pomoc nevinnému palestinskému lidu v Gaze. Zároveň vítáme závazek UNRWA zavést důsledná opatření s cílem zabránit možnému pochybení a minimalizovat rizika. Nyní je nezbytné, aby UNRWA plnila dohodnutá opatření a podmínky pro naši pokračující pomoc. Jde zejména o prověřování zaměstnanců agentury v souvislosti s teroristickými útoky ze 7. října, soustavné prověřování zaměstnanců před jejich náborem a se zavedenými dodatečnými zárukami, audit kontrolních systémů agentury, pokud jde o její zaměstnance a majetek, který provedou externí odborníci jmenovaní EU, a posílení útvaru pro vnitřní vyšetřování, mimo jiné vytvořením nového útvaru pro šetření neutrality.
Komisař Olivér Várhelyi 2024-02-29

Katastrofální humanitární situace v Gaze vyžaduje naléhavou mobilizaci dárců. Komise dnes přiděluje prvních 16 milionů eur ze svého rozpočtu na humanitární pomoc na potraviny, zdravotnické a nepotravinové potřeby, přístřeší, jakož i na vzdělávání a psychosociální podporu pro civilní obyvatelstvo v Gaze. Je rovněž nezbytné zajistit bezpečný a neomezený přístup humanitární pomoci a příslušných pracovníků do Gazy a po celém jejím území. V sázce jsou tisíce životů.
Komisař Janez Lenarčič 2024-02-29

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688