Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.03.2024 10:17:32

Domácí i zahraniční poptávka na vzestupu

Český statistický úřad potvrdil výsledky svého úvodního odhadu pro poslední kvartál minulého roku, kdy tuzemská ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 0,2 % a meziročně naopak poklesla o 0,2 %. Hrubý domácí produkt tak za celý rok 2023 klesl o 0,4 %. 

Zpřesněný odhad statistiků naznačuje, že české domácnosti začínají konečně ve větší míře utrácet. Jejich výdaje sice meziročně poklesly o 0,5 %, ale v mezičtvrtletním vyjádření vzrostly o 0,5 %, když byly ochotny více nakupovat i předměty dlouhodobé a střednědobé spotřeby. To naznačuje, že Češi vnímají svou finanční situaci optimističtěji a již se neobávají takovým způsobem budoucnosti ohledně svých životních nákladů. Vzhledem k inflaci, která se velmi přiblížila cíli ČNB, se dá očekávat, že spotřeba domácností bude postupně dále růst. Pozitivní vliv měla také zahraniční poptávka, přestože náš hlavní ekonomický partner se nachází v podobně nelichotivé ekonomické situaci jako my. Export stoupl mezičtvrtletně o 2,2 % a meziročně o 1 %, na čemž má největší zásluhu růst vývozu motorových vozidel, kovodělných výrobků a chemických látek. V tomto roce očekáváme pokračující pozitivní vliv obchodu se zahraničním, jelikož je predikováno sice mírné ale oživení Německa a celé eurozóny. Na druhé straně příspěvek automobilového průmyslu nebude tak výrazný jako loni, kdy byly doháněny zpožděné objednávky z let minulých. Rovněž se na mezičtvrtletním růstu HDP kladně podílela tvorba hrubého fixního kapitálu, která ve srovnání s třetím kvartálem 2023 byla vyšší o 1,1 % a oproti poslednímu čtvrtletí 2022 dokonce o 4,7 %. Pro tento rok očekáváme, že investice budou dále růst vzhledem k očekávánému svižnému snižování sazeb ze strany ČNB a zároveň nutnosti přebudování infrastruktury na pozadí proběhnuvší energetické krize. Naopak negativní vliv měla změna stavu zásob, které postupně mizí z firemních skladů. I v tomto roce bude jejich příspěvek záporný, ale je otázkou, jakým tempem budou firmy dříve naakumulované zásoby rozpouštět. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí byly nižší mezičtvrtletně o 1,3 % a meziročně byly vyšší o 1,9 %. Pro další roky se očekává jejich nižší příspěvek vzhledem k přijatému konsolidačnímu balíčku, ač v menším rozsahu, než bylo původně deklarováno. Podíváme-li se na hrubou přidanou hodnotu, ta meziročně vzrostla o 0,3 % a mezikvartálně o 0,6 %. V mezičtvrtletním srovnání byl hlavní příspěvek průmyslu, který byl vyšší o 1,7 %. 

 
I zpřesněný odhad růstu HDP potvrzuje mírný optimismus ohledně budoucího směřování české ekonomiky. Domácnosti začínají více utrácet a v letošním roce by jejich nákupní apetit měl pozvolna nabírat na tempu i vzhledem k inflaci, kterou se po dlouhé době podařilo zkrotit. Zároveň tuzemskému hospodářství pomůže lepší ekonomická kondice našich hlavních obchodních partnerů. Rovněž pomůže uvolňování měnové politiky ČNB, které bude poměrně dynamické v průběhu tohoto roku. Očekáváme, že česká ekonomika po propadu v loňském roce vzroste, ačkoli ne nějak zářivě. 



Autor: Martin Kron, analytik 
Editor: Vratislav Zámiš, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688