Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  26.02.2024 09:24:21

Česko skrytě zásobuje sankcionované Rusko počítači, auty, autodíly či karoseriemi. Zboží do Ruska dodává přes třetí země typu Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Arménie nebo Spojených arabských emirátů

Klíčovým důvodem, proč zatím západní sankce proti Rusku nezabírají dle původních představ, je to, že dochází k jejich obcházení ve spolupráci s třetími zeměmi. Na přeprodeji přes třetí země se zjevně podílí i Česko.

 

Z nejnovějších dat ČSÚ totiž plyne, že mezi lety 2021 a 2023 podezřele dramaticky narostl český vývoz některých položek do zemí typu Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Arménie nebo třeba Spojených arabských emirátů. To jsou přitom všechno země, které se k západním sankcím vůči Rusku nepřipojily, zároveň přitom nadále čile obchodují se západními zeměmi, takže představují vhodné „mezičlánky“ při zastřené dodávce západního zboží, včetně tedy českého, do Ruska.

 

Například do takového Kazachstánu Česko loni od ledna do listopadu vyvezlo počítače a příslušná zařízení za více než dvě miliardy korun. Ve stejném období roku 2021 to bylo jen za více než miliardu. Nárůst objemu vývozu počítačů do Kazachstánu tak mezi lety 2021 a 2023 odpovídá hodnotě necelých 91 procent. Přitom ovšem v daném období došlo celkově, při zahrnutí všech exportních odbytišť ČR, k poklesu vývozů počítačů z Česka, a to o bezmála 26 procent.

 

Navzdory celkovému citelnému poklesu hodnoty vyvezených počítačů poměrně značně stoupl jejich export také třeba do Spojených arabských emirátů. Od ledna do listopadu Česko vyvezlo do SAE počítače za necelé 2,7 miliardy korun. Loni za prvních jedenáct měsíců roku to bylo za více než 4,5 miliardy korun. To odpovídá nárůstu o zhruba 71 procent.

 

O více než 100 procent narostl mezi lety 2021 a 2023 také český vývoz počítačů do Arménie. Loni od ledna do listopadu totiž už činil více než 920 milionů korun. Přitom, jak víme, celkový vývoz počítačů z Česka mezi lety 2021 a 2023 klesl, a to o takřka 26 procent.

 

Ještě dramatičtější nárůst je patrný například při sledování vývozu karoserií motorových vozidel do Kazachstánu. Zatímco od ledna do listopadu 2021 jich Česko do středoasijské země vyvezlo jen za 4,7 milionu korun, loni od ledna do listopadu to bylo už za více než 1,7 miliardy korun. Nárůst tak odpovídá hodnotě bezmála 37 000 procent. Přitom ovšem vývoz karosérií z Česka do celého světa v daném období narostl jen o 34,5 procenta.

 

A zatímco od ledna do listopadu 2021 vyvezlo Česko do Kazachstánu další autodíly za 23,1 milionu korun, loni už to bylo takřka za 1,1 miliardy. To odpovídá zhruba 45násobnému nárůstu. Přitom při zahrnutí všech exportních odbytišť činil v daném období nárůst vývozu autodílů z ČR jen 20,3 procenta.

 

A třeba do Kyrgyzstánu vyvezlo Česko od ledna do listopadu 2021 autodíly jen za 0,7 milionu korun. Loni za prvních jedenáct měsíců roku to náhle bylo už za takřka za 138 milionů korun.

 

A nejde jen o karoserie či autodíly, ale i o celá auta. Mezi lednem až listopadem let 2021 a 2023 narostl vývoz motorových aut z Česka do Spojených arabských emirátů více než trojnásobně, na 2,1 miliardy korun. Přitom ovšem celkový export tuzemských motorových vozidel narostl v daném období nikoli o stovky procent jako ten do SAE, ale pouze o 39,4 procenta.

Je evidentní, že v důsledku vpádu ruských vojsk na Ukrajinu před dvěma lety a v důsledku souvisejících sankcí razantně zesílily vývozní trasy z Česka do některých zemí, které předtím byly mnohem slabší či prakticky neexistující. Razantní zesílení těchto tras může těžko značit něco jiného, než že příslušné zboží nakonec končí v Rusku.

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

27.02. 02:55  z Ruska máme výjimku na plech (Pal)
26.02. 11:14  war (xxxx)
26.02. 09:53  war (R2)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688