Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  06.02.2024 08:46:08

Ranní okénko - Dnes budou zveřejněny prosincové údaje z průmyslu a zahraničního obchodu

Po pomalejším vstupu do nového týdne nabere tempo v úterý na obrátkách. Z české ekonomiky dorazí prosincové údaje o průmyslu a zahraničním obchodu. V případě průmyslové výroby očekáváme její pokles po očištění o kalendářní vlivy o 2 %. Důvodem je zejména nižší příspěvek automobilového průmyslu, který by neměl být tak pozitivní jako v téměř celém průběhu loňského roku. Zároveň k horšímu výsledku mohlo přispět teplejší prosincové počasí, které způsobilo nižší potřebu výroby energií. Zatímco průmysl kulhá na obě nohy, tak zahraničnímu obchodu se daří, a to i přes ne příliš dobrý výkon ekonomik našich hlavních obchodních partnerů. I samotné firmy často zmiňují, že jejich hlavním problémem v současnosti je nízká poptávka po jejich zboží, a to zvláště ze zahraničí. Nicméně na výsledcích obchodní bilance během roku 2023 se tyto potíže příliš neprojevovaly a i pro prosinec očekáváme kladné saldo ve výši 7,8 mld. , které bude primárně ovlivněno nižšími cenami dovážených surovin a exportem aut.

Během dnešního dne se také dozvíme zajímavé údaje z eurozóny, kde bude v dopoledních hodinách zveřejněn další vývoj v maloobchodním sektoru. Trh očekává, že by měl pokračovat trend meziročního poklesu reálných tržeb maloobchodních prodejců (-1,1 %) a ani meziměsíční srovnání patrně nenabídne pozitivnější obrázek, když je predikováno prohloubení nižších tržeb z -0,3 % na -1 %. Je evidentní, že spotřeba domácností v eurozóně zůstává utlumená, ačkoli ne v tak razantní výši jako v České republice. Odpoledne Evropská centrální banka ukáže, jak se vyvíjejí inflační očekávání spotřebitelů v jednotném evropském prostoru. Ta se významně snížila z říjnových 4,0 % na 3,2 % v listopadu a je otázkou, zda i prosincový údaj potvrdí, že se inflace v mysli lidí vrací k cíli ECB.

Pohled zpět:

Včerejší den přinesl pouze data o cenách výrobců v eurozóně. Vyplnily se predikce trhu o zrychlení tempa poklesu cen v tomto segmentu, a to jak v meziměsíčním, tak i meziročním srovnání. Ukazuje se, že napříč světem polevují nabídkové faktory, které zapříčinily dynamický růst inflace v letech 2022 a 2023.

Dnes ráno dorazil již údaj o továrních objednávkách z Německa a výsledek byl velmi překvapivý. Očekávalo se, že v meziměsíčním srovnání budou tovární objednávky stagnovat, ale je evidován nárůst téměř o 9 %. To je velmi povzbudivé nejen pro německý průmysl, ale i pro ten český, který je na našem západním sousedovi bytostně závislý.

Akciové trhy nezahájily nový týden příliš pompézně, když americký index S&P 500 ztratil 0,3 % a německý DAX zhruba 0,1 %. Pražská burza si vedla o něco lépe a připsala si 0,2 %. Koruna, která na chvíli prolomila úroveň 25,0 EUR/CZK, se vrátila pod tuto hranici.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688