Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  29.01.2024 10:51:15

Koruna může výrazně oslabit. Intervenci ČNB nelze vyloučit (video)

Volby, geopolitika a sazby. To budou klíčová témata letošního roku. Hlavní ohniska konfliktů jsou tři. Ruska vs. Ukrajina, Čína vs. Tchaj-wan a Blízký východ. Z voleb budou nejdůležitější ty americké prezidentské, u nichž reálně hrozí návrat Donald Trumpa. Jaký by to mělo dopad na trhy a na největší ekonomiku světa? Jak se bude vyvíjet dolar a jak koruna? Na tyto a další otázky odpověděl v rámci webináře služby RoklenFx hlavní analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Letošní první speciální webinář se nesl v duchu diskuze o tržních a ekonomických rizicích. S Petrem jsme probrali zejména možný konflikt mezi Čínou a Tchaj-wanem. Od politického pozadí jsme se postupně přesunuli k tomu tržními. Petr je toho názoru, že Čína k anexi Tchaj-wanu nepřistoupila ze dvou možných důvodů. Buďto je jen „pes, který štěká, ale nekouše“, dost možná i proto, že se obává možných sankcí ze strany západních zemí, nebo je na tom natolik ekonomicky špatně, že na takový krok jednoduše nemá.

Z Číny jsme se přesunuli do USA. Z historického hlediska víme, že americké prezidentské volby končí obvykle růstem akcií. Petr uvedl, že znovuzvolení Donalda Trumpa by bylo dobré pro americkou ekonomiku. Pro tu světovou by byl lepší Biden, jelikož od Trumpa můžeme očekávat návrat k původní politice cel a omezení obchodu nejen s Čínou, ale pravděpodobně i s Evropou.

Petr očekává, že letos klesnou úroky v evropské i americké ekonomice. Fed by mohl se snižováním začít dřív než ECB, a dokonce by mohl sazby snížit více než jeho evropská kolegyně. V prostředí nižších sazeb a nejistého geopolitického dění dává smysl rozložení portfolia na akcie, dluhopisy a zlato. Petr nejvíce sází na sektor technologií, který je podle něj z dlouhodobého hlediska jasnou jedničkou.

V závěru jsme probrali i měny. Petr se kloní k tomu, že by dolar měl oslabit. Skeptický je i vůči koruně, která podle něj může výrazně oslabit nad hranici 25,00 za euro. Citelné oslabení by mohlo dokonce donutit Českou národní banku k intervenci.

Celý záznam je k dispozici na YouTube kanálu RoklenFx. Pokud nechcete přijít o další webináře z dílny skupiny Roklen, dejte, prosím, lajk a odběr kanálu. Letos nás toho čeká opravdu hodně!


Zdroj: Roklen, Purple Trading, CNBC, Bloomberg, Reuters, YouTube

Petr Lajsek se na finančních trzích se pohybuje od roku 2014. Obdobně jako mnoho investorů začínal s obchodováním na forexu podle technické analýzy. Postupně své obzory rozšířil i o obchodování komodit, kryptoměn a dlouhodobější investice do akcií a ETF fondů. Zaměřuje se na fundamentální a technickou analýzu. Využívá je k identifikaci trendů na světových finanční trhy.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

 

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688