mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  17.01.2024 15:20:00

Energetická transformace v Polsku nabízí příležitosti českým firmám

Energetická transformace v Polsku nabízí příležitosti českým firmám

17.01.2024 / 15:05 | Aktualizováno: 17.01.2024 / 15:20

Uhlí zůstává hlavním energetickým zdrojem Polska. V roce 2023 zajistilo 63 % celkové produkce energie, následují obnovitelné zdroje energie - OZE (27 %) a zemní plyn (10 %). Postupný odklon od uhlí je plánován do roku 2049. Polsko se bude v nadcházejících letech spoléhat stále více na dovoz uhlí, neboť domácí těžba je nákladnější, riziková a ubývají lidské zdroje. Probíhající energetická transformace postupuje v souladu s doporučením EU. Nová polská vláda chce výrazně urychlit energetickou transformaci země, zaměřit se na stabilní energetický mix (jaderná energie a OZE), zvýšit tlak na rozvoj OZE. Jaderná energie by se mohla stát reálnou součástí energetického mixu nejdříve od roku 2030 díky projektům výstavby malých modulárních reaktorů (SMR). Energetická transformace Polska bude stát více než 1 bilion zlotých.

V roce 2023 polské elektrárny vyrobily 166 TWh energie, což představuje meziroční pokles o 6,7 %. V roce 2022 bylo vyrobeno 178 TWh. (Pozn. Pro srovnání v ČR bylo loni vyrobeno 72 TWh energie). Důvodem nižší produkce byl nižší růst polské ekonomiky. V Polsku loni poklesla i spotřeba energie. V roce 2023 byl zaznamenán čistý dovoz elektřiny ve výši 4,1 TWh. (Pozn. V posledních 10 letech bylo Polsko čistým vývozcem elektřiny pouze jednou, a to v roce 2022).

Uhlí zůstává hlavním polským zdrojem energie. Na celkové výrobě energie v roce 2023 se podílelo 63 %. Z uhlí bylo vyrobeno 105 TWh energie, přičemž černé uhlí vyrobilo 58 TWh a hnědé uhlí 47 TWh. Do roku 2036 má být vyřazeno z provozu 18-20 GW výkonu uhelných elektráren, což je téměř jedna třetina současného celkového instalovaného výkonu všech polských elektráren. (Pozn. Na konci roku 2023 činil instalovaný výkon uhelných elektráren v Polsku 33 GW).

OZE se podílely v roce 2023 na celkové produkci energie 27 %, což je meziroční nárůst o 5 %. Polsko tak zřejmě splní doporučení EU, že v roce 2030 má z OZE pocházet 32 % energie. (Pozn. Na konci roku 2023 činil instalovaný výkon solárních elektráren 16 GW, větrných téměř 10 GW a vodních 2,5 GW).

Podíl zemního plynu na celkové výrobě energie v Polsku loni dosáhl 10 %. Domácí produkce zemního plynu pokrývá asi 20 % polské spotřeby. V současné době Polsko produkuje asi 3,5 mld. m3 zemního plynu ročně. (Pozn. Na konci roku 2023 činil instalovaný výkon plynových elektráren téměř 4 GW). Zemní plyn bude v přechodném období před dokončením výstavby jaderných elektráren sloužit jako stabilní a bezpečný zdroj energie. V prosinci 2026 bude uveden do provozu v elektrárně Rybnik ve Slezsku nový paroplynový blok o výkonu 882 MW, který nahradí uhelný blok a v budoucnu by měl spalovat i vodík.

Zhruba 35 % energie vyrobené v Polsku připadá na černé uhlí. Těžba černého uhlí rok od roku klesá. Hlavní těžební oblastí je Slezsko. Produkce černého uhlí v polských dolech v roce 2022 činila 52,8 mil. tun a o rok dříve 55 mil. tun. Klesající těžba je trend posledních 30 let. V současné době klesá domácí produkce rychleji, než klesá poptávka po elektřině nebo teple z uhlí. Jediné investice na polském trhu v současné době jsou investice do reprodukce. Investice v těžebním průmyslu jsou kapitálově i časově náročné. Udržet těžební potenciál v Polsku bude poměrně obtížné. Polsko bude nadále závislé na dovozu uhlí. V roce 2022 bylo do Polska dovezeno 20,2 mil. tun uhlí. Doly budou postupně uzavírány kvůli ubývajícím lidským zdrojům, těžebním rizikům a nákladům. V současné době zaměstnává uhelný průmysl zhruba 75 tis. lidí. Černouhelné doly by měly ukončit provoz do roku 2049. Kromě energetického uhlí jsou zdrojem koksovatelného uhlí, které se používá k výrobě oceli.

Zhruba 28 % energie vyrobené v Polsku připadá na hnědé uhlí. V roce 2022 bylo v Polsku vytěženo 54,6 mil. tun hnědého uhlí. Hnědé uhlí se využívá ve dvou elektrárnách (Bełchatów a Turów). Elektrárna Bełchatów je největší uhelná elektrárna v Evropě a nachází se v Lodžském vojvodství. Spaluje hnědé uhlí těžené z povrchových dolů ležících v bezprostřední blízkosti elektrárny. Instalovaný výkon elektrárny je 5 298 MW a připadá na ni výroba pětiny elektrické energie v Polsku. Elektrárna Turów stojí na území obce Bogatynia v blízkosti trojmezí hranic Německa, Polska a ČR v Dolním Slezsku. Elektrárna Turów spaluje hnědé uhlí z nedalekého povrchového dolu. Instalovaný výkon elektrárny je 2 029 MW a připadá na ni výroba desetiny elektrické energie v Polsku.

Povrchové doly, které jsou v současné době v provozu, docházejí a bude obtížné nahradit hnědé uhlí v energetickém systému Polska. Elektrárna Bełchatów výrazně sníží podíl na celkové polské produkci elektrické energie v roce 2030, kdy se začnou postupně odstavovat bloky elektrárny. Provoz elektrárny má být ukončen v roce 2036. Důvodem pro odstavení elektrárny Belchatów je snaha zajistit si peníze na spravedlivou transformaci regionu z prostředků EU. Elektrárna Turów má pokračovat v provozu až do konce roku 2044.

Lídrem v polské energetické transformaci je společnost PGE (Polska Grupa Energetyczna). Současný prezident PGE Wojciech Dabrowski odhaduje náklady polské energetické transformace na více než 1 bilion zlotých. Podle prezidenta PGE je nutné vyčlenit uhelná aktiva od energetických společností. Rozhodnutí o konečné podobě této změny budou přijímána na politické úrovni. Bez této změny nebudou energetické společnosti schopny získat finanční prostředky na nové investice. Finanční instituce a banky z celého světa oficiálně oznamují, že nebudou financovat žádné projekty energetických společností s uhelnými aktivy.

Nová polská vláda chce výrazně urychlit energetickou transformaci země. Chce vyvíjet vyšší tlak na rozvoj OZE a je zastáncem výstavby jaderných elektráren. Podle slov premiéra Donalda Tuska nemá vláda v této věci na výběr. Jaderná energie poslouží ke stabilizaci polského energetického systému.

V nadcházejících letech bude polský energetický mix výrazně posílen investicemi do větrných elektráren v Baltském moři i na pevnině. Probíhá také výstavba plynových elektráren, které zejména v přechodném období do spuštění jaderných elektráren nahradí uzavřené uhelné bloky a zaručí stabilní a bezpečné dodávky energie.

Energetická transformace v Polsku nabízí českým firmám dlouhodobé a reálné příležitosti. Vzhledem k českým zkušenostem nabízí největší příležitosti jaderná energetika, a to jak výstavba velkých elektráren, tak malých modulárních reaktorů (SMR), které budou nahrazovat uhelné a plynové bloky. Zákon o usnadnění výstavby zemědělských bioplynových stanic z roku 2023 pomůže jejich rozvoji. To s sebou přináší nutnost napojení bioplynových stanic do elektrizační soustavy, která bude muset být rozšířena. Tento sektor také nabízí příležitosti pro naše firmy, stejně jako plánovaná výstavba větrných farem v Baltském moři či v polském vnitrozemí. Polsko se připojilo k Evropské chartě větrné energie, která předpokládá zjednodušení procesu vydávání povolení pro větrnou energii.

Zpracoval: Jaroslav Remeš, obchodně ekonomický úsek Velvyslanectví ČR ve Varšavě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688