Martin Daneš (Srovnejto)
Finanční rady  |  17.01.2024 14:11:21

Jak zacházet se záznamy z palubní kamery v autě? Pozor na zveřejňování videa

Natočení viníka nehody nebo záznam o poškrábání zaparkovaného auta. To jsou důvody, proč si stále více řidičů pořizuje palubní kameru. Povědomí o tom, že záznam ze zařízení může posloužit jako důkaz pro pojišťovnu či policii, má každý. Ne všichni ale tuší, jak s natočeným materiálem pracovat tak, aby opravdu posloužil majiteli a ve výsledku se neobrátil proti němu.

 Přestože palubní kamera nepatří mezi povinnou výbavu auta, objevuje se v interiérech vozů čím dál častěji. Dokáže totiž zachytit momenty, které by se bez existujícího důkazu dokazovaly jen stěží.

 Když vás bezohledný řidič předjede, prudce dupne na brzdy a vy nestačíte zastavit, obvykle se to automaticky posuzuje jako vaše chyba. Bez bližších důkazů jste nedodrželi dostatečný odstup. Z palubní kamery však lze prokázat, že vám řidič vjel těsně před auto a bezdůvodně zabrzdil, a tím pádem je viníkem autonehody on.

 Další obvyklou situací, kde kamera dobře poslouží, je poškození zaparkovaného auta. Palubní kamera pomůže najít viníka, který vám před domem či nákupním centrem odřel auto a ujel, aniž by na sebe nechal kontakt.

 Kamery do auta totiž disponují funkcí, jež zapne nahrávání ve chvíli, kdy se kolem auta někdo pohybuje nebo do něj drcne. Další výhodou může být zachycení reálné škody při nehodě, kdy se poškozený snaží na druhého řidiče hodit i škody, které vznikly už dávno před nehodou nebo naopak po ní.

 

Záznam pořízen, ale jak dál?

 Kamerový záznam zkrátka dokáže vyřešit řadu sporů a nepříjemností. Jak s ním však jeho majitel může nakládat? Někteří řidiči si neuvědomují, že kvůli vlastní palubní kameře se mohou i oni sami dostat do problémů se zákonem. Je totiž velmi důležité, aby bylo pořízení záznamu a nakládání s ním v souladu s GDPR. Účelem natáčení by měla být pouze ochrana majetku, zdraví či života osob.

 Protiprávní je zveřejnění nahrávky na YouTube a sociálních sítích, přestože chce řidič pouze upozornit na arogantní chování jiného řidiče. Osoba, která záznam pořídila a zveřejnila, může dostat nemalou pokutu za zneužití osobních údajů.

 Kromě svévolného zveřejňování nahrávek se vyhněte také poskytování nahrávky rodině či přátelům, byť by vám nabízeli radu či pomoc. I takové šíření videa se může za zneužití osobních údajů počítat.

 Pokud přesto chcete záznam kdekoliv zveřejnit, nesmí být rozpoznatelné obličeje osob, registrační značky vozidla a další prvky, jež by vedly k identifikaci osob. Zároveň musíte zabránit tomu, aby se k záznamu dostaly jiné osoby, které by ho mohly zneužít.

 Záznam smíte předat policii, pojišťovně či soudu při vyšetřování dopravní nehody či vandalismu. Jako důkaz byste měli předat pouze výseč videa týkající se incidentu. Pokud například předáte nahrávku patnáctiminutové jízdy, z níž většina s nehodou nesouvisí, může soud nahrávku jako důkaz odmítnout.

 V neposlední řadě by si podle něj měli řidiči dát pozor v zahraničí. V některých zemích Evropy je totiž používání palubní kamery zcela zakázáno.

 V Německu například nesmíte v žádném případě zveřejnit záznam obsahující osoby nebo SPZ vozidel. V souladu s ochranou osobních údajů je také nutné, aby palubní kamera natáčela pouze krátce, nikoliv souvisle, například jen při nehodě nebo prudkém brzdění.

 V Rakousku je zase zakázáno pořizovat záznam veřejného prostoru, a to i pro účely shromažďování důkazů o nehodě. Za porušení tohoto zákazu hrozí pokuta až 25 000 eur. Nejpřísnější pravidla platí v Lucembursku a Portugalsku, kde je používání palubních kamer zcela zakázáno. V Portugalsku ji dokonce nesmíte ani vlastnit.

Martin Daneš

Zkušený odborník na oblast pojištění, který téměř deset let působil ve slovenské Union pojišťovně, kde vykonával i pozici ředitele pro český trh. Od května 2021 se stal součástí týmu Skupiny Srovnejto. Zde vede všechny produkty pojištění a zastává funkci ředitele divize pojištění. Díky svým bohatým zkušenostem je klíčovým členem výkonného týmu největšího českého srovnávače osobních financí a vyhledávaným odborníkem na pojišťovacím trhu.



Skupina Srovnejto

Skupina Srovnejto se zaměřuje na poradenství a kompletní sjednávání produktů pro oblast rodinných financí, ať už je to pojištění od povinného ručení až po pojištění domácnosti, energie nebo mobilní tarify. Její služby doposud využily na slovenském i českém trhu více než 3 miliony uživatelů, kteří si prostřednictvím webů Srovnejto.cz, ePojisteni.cz, Tarifomat.cz, Pujcky.cz, Porovnajto.sk a  Superpoistenie.sk snadno a rychle snížili své životní náklady.

Více informací na https://www.srovnejto.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Před-schválená hypotéka. Lákavá nabídka nebo past? Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út   8:00  Chytré šetření s chytrou domácností Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688