Jan Berka (Roklen24)
Úrokové sazby  |  16.01.2024 21:38:24

Fed letos sníží úrokové sazby. Oproti historii je v komfortní situaci (video)

Fed letos sníží úrokové sazby. Oproti historii je v komfortní situaci

Jan Berka
21:38 16. ledna 2024
Official portrait of Governor Christopher J. Waller: waller_christopher_BDM_8x10_Sept_19_22_935 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Americká ekonomika zpomaluje. Christopher Waller z Fedu odhaduje, že v posledním čtvrtletí loňského roku dosáhlo reálné HDP 1-2 %. Za zpomalením růstu stojí nejen slabší investice, vládní výdaje, ale i slabší spotřeba, uvedl jeden z nejsledovanějších amerických centrálních bankéřů. Během vystoupení na webináři Brookings institutu Waller představil svůj pohled na největší hospodářství světa, které se podle něj letos dočká snížení úrokových sazeb.

Na trhu práce byly loni vidět epizody nárůstu nabídky a oslabení poptávky. V tomto duchu by se měl vyvíjet i dále. U prosincových dat, která překvapila nad očekávání vyššími čísly, Waller upozorňuje na předchozí revize tvorby nových pracovních míst, které po většinu loňského roku ukazovaly nižší než prvotní reportovaná čísla. Zároveň staví na sestupném trendu průměru nově vytvořených míst v uplynulých kvartálech, kde jsme se z hodnot nad 250 tisíci během první poloviny roku 2023 dostali na 165 tisíc v posledním čtvrtletí. Stejně se Waller dívá na vývoj mezd. Uvolňování trhu práce také zdůrazňuje na poklesu počtu volných pracovních míst.

U podmínek financování došlo v závěru loňského roku k uvolnění, Waller je však stále vidí jako relativně utažené, a tedy přispívající k ochlazení ekonomické aktivity. Výnos desetiletého dluhopisu kolem 4 % je hodnota, které bylo dosaženo v červenci, a tehdy byly podmínky financování považovány za utažené. Situace se nejlépe projevuje v samotné inflaci měřené jádrovým indexem výdajů na osobní spotřebu, kde se tříměsíční a šestiměsíční vývoj/změna pohybuje poblíž 2 %.

Kombinace výhledu slabší ekonomické aktivity a výhledu uvolňujícího se trhu práce Wallerovi říká, že jsme na dosah udržitelného poklesu inflace směrem k cíli. Měnová politika je nastavená správně, je však stále potřeba, aby byl žádoucí posun k inflačními cíli potvrzen daty během příštích měsíců. S ohledem na vývoj inflace a na stav trhu práce jsou rizika cílů duálního mandátů Fedu více vyrovnaná.

Pokud nedojde k tomu, že inflace obrátí dosavadní trend, případně zůstane vysoká, Fed letos sníží sazby. Waller se zde shoduje na výhledu prosincovém prognózy naznačující trojí snížení po 25 bodech. Načasování změny určí příchozí data, přičemž postup by měl být opatrný. V předchozích cyklech snižoval Fed sazby v reakci na šoky, které hrozily nebo způsobily recesi, rychle a po větších krocích. Dnes, pokud se vše bude vyvíjet, jak Waller očekává, by centrální banka nemusela jednat stejným způsobem. Zdravá ekonomika dovoluje Fedu flexibilně snižovat nominální sazby, aby ty reálné doručily žádoucí úroveň restrikce.

Výsledkem Wallerova proslovu byly rostoucí sazby podél celé americké výnosové křivce, kde na delším konci dosáhl růst dvouciferných hodnot tažených nárůstem reálných tržních sazeb. V takovém prostředí je rizikem silnější dolar se vším všudy, včetně slabší koruny.

Waller k rezervám a QT

Waller se věnoval i otázce objemu bankovních rezerv. Připomněl, že v lednu 2019 dosahovaly rezervy zhruba 8 % HDP. Banky jsou dnes větší, dostatečný objem rezerv by tak mohl činit 10-11 % HDP. Není potřeba mít cokoliv v reverzním repu. Fundamentálně už pro tento nástroj neexistuje žádný důvod, uvedl centrální bankéř.

Aktuální objem rezerv dosahuje dle dat Fedu 3,4 bilionu dolarů. Reverzní repo pak cca 0,6 bilionu. „Vysátí“ reverzního repa zvýší rezervy, aktuálně bychom tak byli na cca 4 bilionech dolarů. Při HDP za třetí kvartál odpovídá 10 % cca 2,7 bilionům dolarů.

Waller očekává, že Fed letos sníží tempo kvantitativního utahování. S tím, jak bude objem rezerv dál klesat, bude potřeba zaujmout opatrný přístup. To bude například zahrnovat sledování využití trvalé repo facility, které je aktuálně na nule.

Prostor pro pokračování QT tak zůstává otevřený. Jakmile Fed začne jeho tempo snižovat, půjde především o státní dluhopisy. Jak Waller upozornil, objemy u hypotékou krytých cenných papírů není třeba redukovat. Fed by se jich naopak měl zbavit a ponechat si v bilanci pouze státní dluhopisy.

Záznam Wallerova vystoupení je možné zhlédnout na YouTube kanálu Brookings institutu.

Zdroj: Fed, Fred, Brookings Institute, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

23.04.2024  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
23.04.2024  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
23.04.2024  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688