Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.01.2024 14:48:10

JPMorgan Chase završila nejziskovější rok v historii amerického bankovnictví. Trh vlažně tleská

Aktualizováno

Klíčová americká banka JPMorgan svými výsledky za poslední čtvrtletí roku 2023 završila nejziskovější rok v historii i díky rekordnímu úrokovému výnosy sedmým kvartálem v řadě. Nadto banka ve své rétorice připouští, že „dobré časy“ budou pokračovat i letos. Trh výsledkům banky zatím tleská, v premarketu amerického obchodování akcie zpevňují o bezmála 2 % nad 173 USD/akcie.

Čistý úrokový výnos banky dosáhl ve čtvrtletí rekordních 24,2 miliardy korun a pro rok 2024 JPMorgan očekává další nárůst na hodnotu kolem 90 miliard dolarů, zatímco analytici počítali s poklesem a celkovým číslem těsně nad 86 miliardami dolarů.

Celkové příjmy banky dosáhly 39,94 miliardy amerických dolarů a těsně překonaly očekávání analytiků v anketě Refinitiv 39,78 mld. USD. Meziročně jde o růst o 12 %.

Zisk na akcii 3,04 USD není kvůli jednorázovým neočekávaným vlivům plně srovnatelný s očekávání analytiků na úrovni 3,32 USD. Celkový zisk na úrovni 9,31 miliardy dolarů znamená 15% meziroční pokles. Dle sdělení banky ale zisk obsahuje jednorázovou negativní položku v rozsahu 74 centů na akcii, vztaženou k regulatorní dohře proběhlé krize na regionálních bankách v USA. Bez tohoto vlivu by zisk banky dosáhl 3,97 USD a pohodlně by překonal odhady analytiků.

Graf: Dlouhodobý vývoj akcií JPMorgan (USD/akcie):

Interaktivní graf Patria.cz

Zdroj: Interaktivní graf Patria.cz

Uplynulý rok provázel přesun klientů a růst jejich poptávky po pevně úročených aktivech. Banky tak musely zvyšovat úroky na depozitech a snižovaly své marže. Na straně držených dluhopisů se rostoucí úroky propisovaly registrace nerealizovaných ztrát a do určitého tlaku na kapitálové parametry bank. Nejvýraznější položkou jsou v tomto směru 2,9 miliardy dolarů ve spojení s padlou Sillicon Valley Bank nebo Signature Bank. JPMorgan nicméně dopad velmi dobře odhadla, když jej avizovala předem v rozsahu 3 mld. USD.

Naše výsledky za rok 2023 znamenají nadvýkonnost na úrovni čistého úrokového výnosu i úvěrů a věříme ve schopnost dosahování velmi zdravého výnosu i v průběhu letošního roku, lze shrnout vyjádření šéfa banky.

Akcie JPMorgan v průběhu roku 2023 zpevnily o 27 procent a sektorový index bank KBW Bank Index dynamikou překonaly o 5 %.


 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688