praha.eu (Praha)
Z regionů  |  10.01.2024 16:22:00

Praha od zítra odvolá protipovodňová opatření

Hladiny Berounky a Vltavy, které jsou pro Prahu rozhodující, se snižují, a i přes setrvalý zvýšený odtok z Vltavské kaskády se obecně zlepšuje i povodňová situace v metropoli. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes večer ukončí výstrahu pro Prahu na povodňovou bdělost. Hlavní město proto jakožto povodňový orgán od zítra od 8.00 hodin odvolává veškerá doposud přijatá protipovodňová opatření. Časové výjimky tvoří pouze otevírání protipovodňových vrat na Čertovce, se kterým se začne od zítřejších 9.00 hodin, a provoz přívozů, který s ohledem na nutnou úpravu stavu nástupišť a jejich okolí bude možný až od pondělí.

Povodňová situace se v Praze stále zlepšuje a Pražané se tak mohou postupně vrátit k běžnému životu, neboť od zítra rušíme přijatá protipovodňová opatření. Rád bych ale požádal všechny, kteří se budou pohybovat v okolí řeky, aby byli nanejvýš opatrní, protože hladina Vltavy bude ještě minimálně několik dní stále nadprůměrně vysoká. Práce pro hlavní město ale nekončí a rozmary počasí budeme sledovat i nadále,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

„Zvýšený průtok ve Vltavě způsobil pouze dočasné nepohodlí Pražanům v podobě nemožnosti náplavky navštívit. Nedošlo k významnějším škodám na městském či soukromém majetku,“ doplnila náměstkyně primátora hl. m. Prahy Jana Komrsková.

S platností od čtvrtečních 8.00 hodin ráno budou moci návštěvníci téměř plnohodnotně využít všechny náplavky a bude na ně možný i vjezd vozidel, od stejného času bude možný i provoz zbývajícího botelu Matylda. Správce náplavek (Trade centre Praha) však kvůli zmrzlé vodě na pochozí části Rašínova nábřeží nechá tento úsek kvůli bezpečnosti návštěvníků prozatím uzavřený. Jedná se o zhruba stometrovou část od Železničního mostu. Od 9.00 hodin ráno zítra také začnou práce na otevření protipovodňových vrat na Čertovce. Díky poklesu hladiny by se do provozu teoreticky mohly vrátit i přívozy v Praze 1, 2 a na Vyšehradě, podle informací od jejich majitelů ale bude nejprve nutné upravit jejich nástupiště a okolí. Tyto úpravy budou pravděpodobně trvat až do pondělí, kdy by měl být provoz přívozů obnoven.

Podle ČHMÚ by dnes v 18.00 hodin měla skončit výstraha na povodňovou bdělost, která v Praze zatím stále platí. Hladina Vltavy (na limnigrafu v Chuchli) by měla klesnout pod 1. stupeň povodňové aktivity a očekává se další mírný pokles. Z Vltavské kaskády se ale nadále bude odpouštět obdobné množství vody, neboť pokračuje vysoký odtok z Lipna, což ovlivňuje i hladinu Orlíku. Tento stav bude pokračovat pravděpodobně až do poloviny příštího týdne. Kvůli stále přetrvávajícímu vysokému průtoku Prahou by proto návštěvníci náplavek, ale i lidé pohybující se obecně v okolí řeky, měli dbát zvýšené opatrnosti a obezřetnosti.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688