Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.01.2024 09:07:23

Realitní trh v roce 2024, čeká nás “come-back” hypoték? - Rozbřesk

Realitní a hypoteční trh může z řady důvodů čekat v tomto roce oživení. Předpokládáme, že však bude pozvolné - ceny budou růst jen mírně a přes nárůst nově poskytnutých hypoték budou jejich objemy pravděpodobně stále výrazně zaostávat za předpandemickými léty. Jaké jsou tedy důvody k opatrnému optimismu?

Za prvé, české domácnosti po dvou letech opět zažijí růst reálné mzdy. Současně vstupují do roku 2024 s velmi vysokou mírou úspor. To je kombinace, která nahrává nejen opětovnému oživení spotřeby, ale i nákupu nemovitostí.

Za druhé, české domácnosti budou mít při porovnání s rokem 2023 o poznání dostupnější financování. V posledních měsících i díky startu uvolňování měnové politiky došlo k výraznému poklesu českých tržních sazeb - tříleté tržní sazby poklesly od října z okolí 5 % pod 4 %. To vytváří prostor pro další pokles hypotečních úrokových sazeb, které zatím poklesly z maxim v okolí 6 % (konec roku 2022) na 5,7 %. A pro dostupnost financování je ještě důležitější výrazné omezení makroprudenčních opatření ze strany ČNB - domácnosti žádající o hypotéku již nemusí plnit ukazatele DTI (dluh k příjmu) ani DSTI (dluhová služba k příjmu), ale pouze základní ukazatel LTV (úvěr k hodnotě nemovitosti) na úrovni 80 %.

A za třetí, nemovitosti jsou daleko méně nadhodnocené než na konci roku 2021, kdy podle našich odhadů míra nadhodnocenosti dosahovala více než 25 %. V druhé polovině roku 2023 to již bylo podle nás méně než 9 %. A to primárně ne kvůli poklesu nominálních cen nemovitostí (ty jsou v průměru zhruba 5 % pod vrcholem), ale díky souběžnému růstu nominálního nájemného a nominálních mezd. Relativně vůči nájmům a mzdám nemovitosti zlevnily výrazněji, a to je činí méně nadhodnocené.

Na druhé straně tu máme několik faktorů, které budou apetit domácností po nemovitostech tlumit. Za prvé, přes předpokládaný růst reálné mzdy, zůstane střední třída v napjaté finanční situaci - vysoká míra úspor se týká zejména vyšší a vyšší střední třídy, a právě ta bude mít možnost k návratu na realitní trh největší. Za druhé, i když financování zlevní, úrokové sazby zůstanou výrazně nad předpandemickými průměry a reálné úrokové sazby zůstanou viditelně kladné - financování bude optikou poslední dekády stále relativně drahé a výnosy “bezpečných” alternativ k nemovitostem relativně atraktivní. A za třetí, přetrvávající geopolitické napětí může natrvalo změnit postoj “bohatých” Čechů k investicím do nemovitostí. Již nemusí být vnímány jako “bezpečnostní pojistka”, ale v extrémním případě jako “koule na noze”, která se v případě další eskalace geopolitického napětí bude těžko prodávat.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna zůstává pod lehkým tlakem a příliš se jí nechce z blízkosti 24,70 EUR/CZK. Na vině jsou částečně domácí impulsy - holubičí vyznění posledního zápisu ze zasedání ČNB a negativní revize HDP. Klíčový je ale globální sentiment, který na začátku roku zatím nepřeje rizikovým aktivům. Dnešní slabší čísla z průmyslu pravděpodobně koruně také příliš přát nebudou.

Eurodolar
Americký trh práce vyslal na konci minulého týdne lehce jestřábí signál v podobě zrychleného růstu mezd, což udrželo dolar silnější, ačkoliv například index ISM ve službách naznačil, že pesimismus v americké ekonomice narůstá.
Averze k riziku však před blížící se kvartální výsledkovou sezónou firem zvolna roste, což je situace, která vyhovuje dolaru. Na druhou stranu euro se v tuto chvíli nemůže opřít o žádná konjunkturální data z eurozóny, přičemž inflace je zjevně na sestupné dráze.

Akcie
Trhy v zámoří v pátek zaznamenaly lehký nárůst. Z korporátních zpráv můžeme zmínit společnost Axogen, která produkuje a distribuuje zdravotnické instrumenty. Zvýšila totiž své očekávané výnosy pro loňský rok nad odhady analytiků a zajistila svým akciím nárůst o 26,7 %. Akcie maloobchodního gigantu Costco Wholesale rostly o 1,2 %. Boeing dostal zvýšenou cílovou cenu od analytiků z Wells Fargo a výrobce letadel narostl o 1,7 %. Agilon Healthcare, která poskytuje zdravotnické služby, oznámila snížení výnosů i provozního zisku. Akcionáři na razantní oznámení reagovali a poslali cenu akcií o 28,6 % níže. Společnost Medical Properties, která se zabývá pronájmem zdravotnických nemovitostí, poklesla o 29 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.02.2024Čeká nás realitní rok plný výzev Tisková zpráva (Tisková zpráva)
18.01.2024JRD Forecast – realitní trh leden 2024 Tisková zpráva (Tisková zpráva)
11.01.2024V roce 2023 realitní trh zpomalil, letošní rok bude stabilizační Tisková zpráva (Tisková zpráva)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688