Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.12.2023 16:29:13

Toshiba po 74 letech končí na burze

Japonská společnost Toshiba končí po 74 letech jako veřejně obchodovaná firma, burza v Tokiu dnes vyřadila její akcie. Kdysi věhlasný podnik se posledních deset let potýkal s otřesy a finančními skandály, které jednu z nejznámějších značek japonského průmyslu přivedly až k pádu. Toshibu nyní čeká nejistá budoucnost s novými vlastníky, kteří mají o jejím fungování jiné představy, uvedla agentura Reuters.

Toshiba je nyní soukromým podnikem, což mimo jiné znamená, že veřejnost už nemá možnost koupit si její akcie na klasických akciových trzích. Novými vlastníky jsou investoři z podniku soukromého kapitálu Japan Industrial Partners (JIP), který zahrnuje také společnost poskytující finanční služby Orix, podnik veřejných služeb Chubu Electric Power a výrobce čipů Rohm.

Toshiba vyrábí baterie, čipy a také jaderné a obranné zařízení. Noví vlastníci konglomerát koupili za 14 miliard dolarů (asi 314 miliard ) a podnik má teď znovu japonské majitele. Změně předcházel vleklý boj se zahraničními investory, který firmu paralyzoval.

Toshiba uvedla, že "teď učiní významný krok směrem k nové budoucnosti s novým akcionářem". Dodala, že by ocenila neustálé pochopení a podporu ze strany všech zainteresovaných stran.

S akciemi Toshiby se naposledy obchodovalo v úterý. Ten den uzavřely na burze v Tokiu poklesem o 0,1 procenta na 4590 jenů.

Ačkoli není jasné, jakou podobu Toshiba nakonec pod svými novými vlastníky získá, očekává se, že generální ředitel Taró Šimada se zaměří na digitální služby s vysokou marží. Šimada ve funkci ředitele zůstává i po dosavadních změnách. Podpora, které se mu od JIP dostalo, vykolejila dřívější plán, aby se firma spojila s fondem s podporou státu. Někteří odborníci tvrdí, že rozdělení společnosti Toshiba mohlo být lepší volbou.

"Potíže společnosti Toshiba byly nakonec způsobeny kombinací špatných strategických rozhodnutí a smůly," řekl vedoucí výzkumu ze společnosti Macquarie Capital Securities Damian Thong, který se zaměřuje na Japonsko. "Doufám, že prostřednictvím odprodejů mohou aktiva a lidský talent společnosti Toshiba najít nový domov, kde budou moci rozvinout svůj plný potenciál," dodal.

Japonská vláda bude vývoj kolem Toshiby pozorně sledovat. Firma zaměstnává přibližně 106.000 lidí a některé její aktivity jsou považovány za klíčové pro národní bezpečnost.

Čtyři manažeři JIP se připojí ke správní radě Toshiby a po jednom také z firem Orix a Chubu Electric. Nový řídicí tým doplní ještě poradce z finanční společnosti Sumitomo Mitsui Financial Group, která je hlavním věřitelem Toshiby.

Toshiba už začala konat a spojila se s firmou Rohm, aby investovala 2,7 miliardy dolarů do výrobních zařízení na společnou výrobu výkonových čipů. Toshiba potřebuje ukončit aktivity s nižší ziskovou marží a vyvinout lepší obchodní strategie pro některé své pokročilé technologie, domnívá se profesorka Ulrike Schaedeová z Kalifornské univerzity.

"Pokud management dokáže přijít na způsob, jak inženýrům umožnit, aby se skutečně zapojili do průlomových inovačních aktivit, může se ta firma stát důležitým hráčem,“ řekla Schaedeová. "Je to hluboce technologická společnost," dodala.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688