mpsv.cz (MPSV)
Makroekonomika  |  08.12.2023 08:30:00

Nezaměstnanost zůstala v listopadu na říjnových 3,5 %, z evidence odešlo přes 36 tisíc lidí, úřad evidoval 263 226 uchazečů o zaměstnání

Úřad práce ČR evidoval k 30. 11. 2023 celkem 263 226 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 2 585 více než v předchozím měsíci a o 6 039 více než loni. Podíl nezaměstnaných osob se meziměsíčně, ani meziročně nezměnil. Ke konci listopadu činil 3,5 %. V mezinárodním srovnání je nezaměstnanost v ČR třetí nejnižší v rámci celé Evropské unie. Podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za říjen) dosáhla 2,9 % (průměr EU 6 %).

 

 

V listopadu zůstala nezaměstnanost na stejné hodnotě jako v říjnu, přesto z evidence Úřadu práce ČR odešlo 36 152 lidí. V rámci krajského srovnání klesl podíl nezaměstnaných osob ve dvou regionech, a to v Praze a ve Středočeském kraji, kde také v absolutní hodnotě ubylo nejvíce uchazečů o zaměstnání. Hlavní město hlásí největší pokles i v rámci meziročního srovnání. Za poslední dva roky se meziročně snížil podíl uchazečů o zaměstnání v kategorii 50+, a to o 1,4 p. b. V předchozím měsíci mírně klesl počet volných pracovních míst

 

 

11/2023

11/2022

11/2021

Podíl nezaměstnaných osob v ČR 3,5 % 3,5 % 3,3 %
Počet uchazečů o zaměstnání 263 226   257 187   245 549  
Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání 239 584   232 720   223 098  
Počet volných pracovních míst 278 708   291 970   344 840  
Míra nezaměstnanosti dle EUROSTAT (říjen) 2,9 % 2,1 % 2,4 %

 

Dlouhodobé udržení velmi nízké míry nezaměstnanosti v rámce celé EU je pro Českou republiku úspěchem, který odráží mimo jiné schopnost našich firem generovat nová pracovní místa. Za to bych znovu rád poděkoval všem zaměstnavatelům. I přes tuto pozitivní situaci však na druhé straně stále čelíme výzvě v podobě obsazování mnoha prázdných pracovních pozic.

Zaměřujeme se proto třeba na zpružnění procesu přijímání kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí, abychom posílili a diverzifikovali náš trh práce," uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

 „Jsme největší pomáhající organizace v ČR. V rámci individuálního přístupu se snažíme klientům pomoci najít rychle novou práci nebo třeba


získat nové znalosti či dovednosti a také si prohloubit ty stávající. Jinak řečeno – pomáháme lidem zvýšit jejich šance na pracovní uplatnění.  Současně velmi úzce a pravidelně komunikujeme se zaměstnavateli v regionech, zjišťujeme jejich potřeby a pravidelně aktualizujeme seznam volných pracovních míst. Tak, abychom je mohli co nejlépe párovat s evidovanými uchazeči o zaměstnání. Díky tomu se podílíme na sladění nabídky a poptávky na pracovním trhu,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících. V návaznosti na zimní turistickou sezónu zaměstnavatelé hledají krátkodobé zaměstnance např. na provoz vleků, do pohostinství nebo třeba instruktory lyžování.  

Pokud jde o předvánoční brigády – vzhledem k tomu, že zaměstnavatelé hledají brigádníky zejména prostřednictvím svých zaměstnanců, sociálních sítí nebo internetových portálů, objevují se tyto nabídky v evidenci ÚP ČR v menší míře. Situace je v tomto ohledu obdobná, jako v předchozích letech, kdy měli zájem např. o prodejce ve stáncích, pracovníky ve skladech, v e-shopech, prodejnách, na rozvoz zboží, ostrahu v obchodech apod.

V následujících měsících nezaměstnanost, v souvislosti s útlumem sezónních prací, pravděpodobně vzroste. Což odpovídá klasické vývojové křivce. Situaci mohou, i přes aktuální stabilizaci, nadále ovlivňovat ekonomické a sociální změny, a také vývoj válečného konfliktu na Ukrajině.

 

Ukrajina

Z dat ÚP ČR vyplývá, že od vypuknutí konfliktu do konce listopadu 2023 získalo práci celkem 343 392 osob z Ukrajiny pod dočasnou ochranou (zhruba ¾ - 234 674 - z nich jsou ženy). Některé se už vrátily zpět domů nebo ze zaměstnání odešly. Ke konci předchozího měsíce jich na území ČR pracovalo 125 418. Nejvíce ve Středočeském (22 268 osob) a v Plzeňském kraji (17 819 osob) a v Praze (15 253 osob). Nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě nebo jako obsluha stacionárních strojů a zařízení. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali zaměstnance, které tolik potřebovali.

Ke konci předchozího měsíce evidoval ÚP ČR celkem 14 316 občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou (říjen 14 555 osob). Podali si žádosti o zaevidování jako zájemci (1 224 osob, říjen 1 347 osob) nebo uchazeči (13 092 osob, říjen

13 208 osob) o zaměstnání. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání pak tvořili 5 % (říjen 5,1 %). Od vypuknutí krize na Ukrajině se do 30. 11. 2023 zaevidovalo na ÚP ČR celkem 48 613 (říjen 47 569) osob s dočasnou ochranou. 

 

Jednou z nejčastějších překážek pro výkon především kvalifikovaných profesí je v případě této skupiny klientů jazyková bariéra. Úřad práce ČR proto nabízí cizincům mimo jiné pomoc s financováním rekvalifikačních kurzů českého jazyka, do kterých dosud (od vypuknutí konfliktu na Ukrajině) nastoupilo celkem 9 017 lidí a 7 869 z nich ho také už absolvovalo. Jen v listopadu 2023 kurz zahájilo 444 cizinců. Ve stejném měsíci rekvalifikaci 873 osob úspěšně ukončilo. Vždy se jednalo o zvolenou rekvalifikaci. Pokud jde o kurzy odborné, probíhá jich méně. Důvodem je nedostatečná znalost českého jazyka. Nejčastěji se jedná o rekvalifikace pro pracovníky v sociálních službách. ÚP ČR nabízí pomoc s financováním kurzů českého jazyka i zaměstnavatelům, u kterých občané Ukrajiny už pracují. A to prostřednictvím příspěvků v rámci projektu POVEZ II. Veškeré aktuální informace spadající v této souvislosti do agendy ÚP ČR jsou k dispozici na webových stránkách.  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   8:27  Euro čeká na dnešní inflaci a HDP ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:25  Koruna čeká na HDP a centrální banky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:21  HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688