mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.12.2023 06:54:00

Kambodža chce být regionálním leaderem ve využívání obnovitelných zdrojů

Kambodža chce být regionálním leaderem ve využívání obnovitelných zdrojů

08.12.2023 / 06:35 | Aktualizováno: 08.12.2023 / 06:54

Energetický sektor v Kambodži prošel za minulá čtyři desetiletí dramatickým vývojem, od nedostatku elektřiny po adekvátní dodávky, a nyní je na cestě k přebytku a exportu do sousedních zemí regionu jihovýchodní Asie. Velký důraz je v současné době kladen na využití značného potenciálu obnovitelných zdrojů a s tím spojený postupný odklon od fosilních paliv.

Nová kambodžská vláda, úřadující od konce srpna letošního roku, si jako jeden ze svých cílů vytkla přeměnu Kambodže na modelovou zemi pro výrobu čisté energie, která v tomto směru předčí ostatní členské státy sdružení ASEAN. Jedná se o ambiciózní, nikoli však nereálný záměr, který jde ruku v ruce s prudkým hospodářským rozvojem a modernizací země.

Od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům – od nedostatku energie k přebytku

Kambodža ještě v poměrně nedávné minulosti spoléhala na energii vyrobenou především z uhlí, nafty nebo oleje, jejímž vedlejším efektem byly hustý tmavý kouř a hlasitý hluk. Aktuálně se však již podíl obnovitelné energie na celkovém energetickém mixu pohybuje na úrovni 62% (oproti 45% v roce 2020), přičemž hlavními zdroji jsou sluneční světlo a voda, v menší míře vítr a okrajově též biomasa.

Další investiční iniciativy by měly příspěvek obnovitelných zdrojů do roku 2030 navýšit až na 70%. Nejnověji byla v listopadu 2023 v provincii Koh Kong slavnostně dokončena stavba přehrady pro vodní elektrárnu Stung Tatai Leu, která bude mít výkon 150 megawattů (MW). Zároveň Rada pro rozvoj Kambodže (CDC) schválila investici ve výši 65,5 milionu USD na výstavbu solární elektrárny o výkonu 60 MW v obci Svay Chek v provincii Svay Rieng.

V souladu s nárůstem výroby čisté energie bylo oznámeno vládní rozhodnutí zastavit další rozvoj uhelných elektráren a zahájit komplexní přezkum a posouzení možnosti rychlejšího odstavení stávajících zařízení, která nyní zajišťují asi 23% kambodžské energie. Byl zrušen plán projektu uhelné elektrárny o výkonu 700 MW v okrese Botum Sakor v provincii Koh Kong v hodnotě 1,5 miliardy USD a jako náhrada by zde měla být vybudována elektrárna na zkapalněný zemní plyn (LNG). Kambodža se nezříká ani efektivního využití ropných zdrojů, v tomto smyslu pokračuje v průzkumu podbřežních oblastí, nicméně předpokládá též budoucí investice do vodíkové a pobřežní větrné energie.

Pozitivním signálem, vedle snížení dopadů na životní prostředí, je i fakt, že nárůst výroby energie tažený efektivním využíváním obnovitelných zdrojů převyšuje jinak též rychle sílící spotřebu. Výsledkem by měly být přijatelná cena elektřiny v Kambodži jak pro místní spotřebitele, tak i pro mezinárodní investory, vč. úspor za ukončení dřívější dovozní závislosti a naopak budoucích příjmů z potenciálního vývozu energie do sousedních zemí.

Sektor obnovitelné energie jako příležitost pro české firmy

Projekty zaměřené na obnovitelné zdroje představují zajímavou příležitost pro zahraniční investory. Z hlediska českých firem přicházejí do úvahy zejm. investice a dodávky technologií do menších lokálních energetických projektů ve venkovských oblastech, které více trpí nízkým pokrytím a zastaralou přenosovou soustavou a kde lze navíc stále využít nástrojů zahraniční rozvojové spolupráce. Příkladem takové praxe může být rozvojový projekt Switch to Solar, realizovaný v letech 2020-2023 organizací Člověk v tísni za finanční podpory České rozvojové agentury a Evropskou unie. V rámci projektu byly vybudovány kapacity cenově dostupné solární energie usnadňující rozvoj podnikání stovkám farmářů v pěti provinciích (Battambang, Kampong Chhnang, Kampong Thom, Pursat, Siem Reap).

Vedle prudce rostoucí solární energetiky se české firmy mohou angažovat také v projektech malých vodních elektráren, zařízení na zpracování biomasy či bioplynu. Realizovat lze i subdodávky, přenos zkušeností či studie proveditelnosti, v nichž mají české firmy tradičně kvalitní expertízu.

Roman Seidl, zástupce velvyslance, Velvyslanectví ČR v Kambodžském království


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688