jh.cz (Jindřichův Hradec)
Z regionů  |  06.12.2023 13:18:00

Jindřichův Hradec - Vodné a stočné příští rok zdraží dohromady o necelá tři procenta - Tisková zpráva z rady města dne 29. listopadu 2023

laptop 3196481 1920

Město obdrží dotaci od Státního fondu podpory investic na obnovu pivovaru. Na sídlišti Vajgar jsou v plánu podzemní garáže. Jednalo by se o družstevní výstavbu. Vodné a stočné příští rok zdraží dohromady o necelá tři procenta. To a mnohem více projednávali městští radní na svém posledním jednání.


Město obdrží dotaci od Státního fondu podpory investic na obnovu pivovaru

Rada města v srpnu schválila podání žádosti o poskytnutí dotace na akci Nová epocha pivovaru pánů zlaté růže - Multikulturní centrum z dotačního programu NPO Brownfieldy vyhlášeného Státním fondem podpory investic. Dne 16. listopadu 2023 obdrželo město od Státního fondu podpory investic smlouvu o poskytnutí dotace ve výši 164 639 357,92 na "Revitalizaci na pozemku parc. č. 1211/1, jehož součástí je stavba č.p. 2, obč. vyb., v k.ú. Jindřichův Hradec". Lhůta pro dokončení revitalizace je stanovena do 31. 12. 2025. Radní schválili uzavření výše uvedené smlouvy o poskytnutí dotace mezi městem Jindřichův Hradec a poskytovatelem Státním fondem podpory investic, Praha 2.

 

Na sídlišti Vajgar jsou v plánu podzemní garáže. Jednalo by se o družstevní výstavbu.

Při projednávání konceptu návrhové části územní studie revitalizace sídliště Vajgar na výboru pro rozvoj města, který se sešel v prosinci 2022 vzešel požadavek na prověření možnosti podzemního parkování ve vnitrobloku sídliště Vajgar. Pracovní skupina vybrala k dopracování variantu „střed“ s kapacitou cca 110 parkovacích míst. Vzhledem k nedostatku parkovacích stání v lokalitě sídliště Vajgar byla zadána prověřovací studie podzemního parkoviště v tzv. "vnitrobloku" u č.p. 573.

Zastupitelstvo města na svém zasedání konaném v červnu 2023 schválilo Územní studii revitalizace sídliště Vajgar, Jindřichův Hradec, zpracovanou Ing. arch. Tomášem Benešem, která mimo jiné zahrnuje v kapitole Dopravní infrastruktura možnost vybudování podzemního parkingu. Na základě této studie Změň Vajgar je možné vybudovat podzemní garáže. Předpokládaná kapacita 110 míst. Nad objektem bude veřejný prostor-dětské hřiště.

„ Primárně by parkoviště bylo určeno pro obyvatele sídliště Vajgar. V počátku by šlo o jedno parkovací stání na jeden byt, do budoucna s možností rozšíření, např íklad jeden byt na dvě parkovací stání . Právní forma vlastnictví by bylo družstvo ,“ vysvětlil starosta města Michal Kozár.

Představa města je, že by se jednalo o družstevní výstavbu s tím, že by město poskytlo pozemek . Jedinou podmínkou pro družstvo by bylo vybudování „zelené“ střechy včetně zeleně a mobiliáře. Následnou péči pouze tohoto prostoru by zajišťovalo město. Co se týká prostoru a stavby garáží (garážových stání) vše by bylo v režii družstva včetně následné údržby.

„Pokud tento záměr v prosinci schválí zastupitelé, mohli bychom mít již příští rok v červnu zpracovanou projektovou dokumentaci ke stavebnímu povolení a v září už by se mohl soutěžit dodavatel. Vlastní realizaci vidím nejdříve v roce 2025,“ doplnil starosta Kozár.

Rada města po projednání souhlasila se záměrem, v souladu s Územní studií revitalizace sídliště Vajgar "Změň Vajgar", realizací a následnou právní formu vlastnictví podzemního parkingu v lokalitě sídliště Vajgar, Jindřichův Hradec . Dále souhlasila s tím, aby Rada města Jindřichův Hradec činila další kroky k realizaci a naplnění záměru . Vše ještě projedná zastupitelstvo 13. prosince.

Záměr využití prostoru objektu Dukelských kasáren ve Václavské ulici


Město Jindřichův Hradec má v majetku objekt Dukelských kasáren, který je primárně určený pro bydlení, ale jeho současný stav vyžaduje rekonstrukci. Na toto téma se konala v září letošního roku veřejná prezentace, kde starosta města společně s městským architektem Lukášem Soukupem přítomným představil záměr výstavby nových bytů pro rezidenční bydlení v této lokalitě. Měl by zde vzniknout nový prostor pro bydlení, včetně zeleně. „ Pozemek i objekt jsou v majetku města. Městský architekt navrhl jednu variantu, jak by se tato lokalita dala do budoucna využít. Představa je, že by úpravu tohoto prostoru zafinancoval soukromý investor. Smyslem je, aby vzniklo hezké, ale zároveň dostupné bydlení ,“ řekl starosta města Michal Kozár. V případě, že ministerstvo pro místní rozvoj schválí program na podporu bydlení, dal by se tento záměr do programu zapojit.

Rada města po projednání souhlasila s přijetím záměru vypsat tender na komplexní řešení prostoru Dukelských kasáren za účelem rekonstrukce stávajících a vytvoření nových prostor pro bydlení s důrazem na veřejný prostor a požaduje předložit tento materiál zastupitelstvu města k rozhodnutí .

Vodné a stočné příští rok zdraží dohromady o necelá tři procenta

Společnost ČEVAK a.s. předložila městu kalkulaci cen vodného a stočného na rok 2024, která vychází ze smluvních ujednání a pravidel pro výpočet cen. Rada města schválila k alkulaci cen vodného a stočného pro rok 2024 pro Jindřichův Hradec s tím, že vodné bude 45,19 Kč/m3 bez DPH a stočné 38,85 Kč/m3 bez DPH . Zásadním vlivem nárůstu ceny vodného je zvýšená cena vody předané. Celkově dochází k navýšení ceny vodného a stočného o 2,58 %.

 

Rada města projednala aktualizace dotačních programů města Jindřichův Hradec

Rada města projednala a odsouhlasila aktualizace dotačních programů města Jindřichův Hradec na rok 2024, jejichž obecný rámec je dán Pravidly pro poskytování dotací z rozpočtu města Jindřichův Hradec a Zásady pro poskytování individuálních dotací bez vyhlášení programu na podporu výstavby technické a dopravní infrastruktury z rozpočtu města Jindřichův Hradec. Jedná se o Dotační program na podporu sportu a volnočasových aktivit dětí a mládeže, na podporu kultury a zájmové činnosti, na podporu obnovy kulturního dědictví a na podporu sociální oblasti a zdravotnictví.

„Koncepční změnou, která se na základě úpravy obecných pravidel promítla do většiny dotačních programů, je omezení okruhu oprávněných žadatelů o individuální dotace z rozpočtu města. Žadatelé o individuální dotace v oblasti kultury, sportu a zdravotnictví budou nově moci podávat své žádosti do jednotlivých dotačních programů, které za tímto účelem byly upraveny. Stanou se oprávněnými žadateli,“ vysvětlil tajemník úřadu Karel Holý. Součástí materiálu byly i návrhy k vyhlášení prvních výzev v rámci jednotlivých dotačních programů města Jindřichův Hradec. Vše musí ještě projednat zastupitelstvo města.

Karolína Bartošková


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

Út 17:41  Jarní design market v GASK s rekordní návštěvností Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Út 17:02  V Roudnici nad Labem se se starosty řešila VRT Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)
Út 10:33  Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)

Přečtěte si také:

16.12.2022Vodné a stočné v Hradci Králové a okolí v roce 2023 Hradec Králové (hradeckralove.org)
23.01.2018Vodné a stočné vzroste letos v Česku až o tři procenta Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688