mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.12.2023 17:59:00

Náměstek Kožušník na zasedání Rady pro konkurenceschopnost podpořil zahrnutí jádra mezi klimaticky neutrální strategické technologie

Náměstek Kožušník na zasedání Rady pro konkurenceschopnost podpořil zahrnutí jádra mezi klimaticky neutrální strategické technologie

07.12.2023 / 17:36 | Aktualizováno: 07.12.2023 / 17:59

Ministři odpovědní za vnitřní trh a průmysl na zasedání Rady pro konkurenceschopnost v Bruselu přijali obecný přístup k návrhu nařízení o klimaticky neutrálním průmyslu. Diskutovali také o pravidlech zakazujících uvádění výrobků pocházejících z nucené práce na vnitřní trh.

Českou republiku na zasedání Rady zastupoval náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník. Hlavním bodem jednání bylo přijetí obecného přístupu k návrhu nařízení o klimaticky neutrálním průmyslu, tzv. Net Zero Industry Act. Toto nařízení tvoří jeden z pilířů tzv. průmyslového plánu Zelené dohody. Jeho cílem je rozšířit výrobu čistých technologií v Evropské unii a zajistit dosažení cílů v oblasti dekarbonizace. „Pro Českou republiku je zásadní především to, že se nám podařilo prosadit jaderné technologie do seznamu strategických technologií s celkovými nulovými emisemi. Pro Českou republiku se specifickými geografickými podmínkami to znamená možnost dále rozvíjet jádro v rámci našeho energetického mixu,“ řekl náměstek Kožušník.

Zahrnutí jaderných štěpných technologií mezi strategické čisté technologie umožní prioritizovat jaderné projekty v rámci různých povolovacích postupů či finančních podpůrných nástrojů. Česká republika společně s dalšími projadernými státy usilovně prosazovala rovné podmínky pro jádro v boji proti změně klimatu. „Pokud chceme jako Evropa dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050, bez energie z jádra se v dalším ozeleňování hospodářství neobejdeme,“ shrnul náměstek Kožušník a zdůraznil, že nařízení rovněž zjednodušuje povolovací procesy a efektivně snižuje byrokracii pro unijní podniky v klíčových průmyslových sektorech.

Program Rady pokračoval projednáním zprávy o pokroku ve vyjednávání o návrhu nařízení o zákazu produktů pocházejících z nucené práce na trhu Unie. Návrh si klade za cíl zamezit uvádění výrobků, jež jsou produktem nucené práce, na unijní trh a celkově odstranit nucenou práci. „V případě tohoto návrhu plně podporujeme jeho myšlenku, nicméně se domníváme, že není možné dojednat tento návrh v potřebné kvalitě ještě v tomto funkčním období unijních institucí,“ řekl náměstek Kožušník s odkazem na řadu stále nedořešených otázek. „Především se chceme vyhnout situaci, aby obdobnou problematiku řešilo vícero legislativních předpisů a každý trochu jinak, což by přineslo chaos a zbytečné náklady pro naše podniky,“ dodal náměstek Kožušník s tím, že doladění návrhu by nadále mělo probíhat na technické úrovni.

V rámci pracovního oběda vedoucí delegací jednali o roli malých a středních podniků v zelené transformaci průmyslu.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688