ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.12.2023 16:18:00

Stop nenávisti v Evropě. Komise a vysoký představitel vyzývají ke společnému boji proti všem formám nenávisti

Komise vyzývá ke sjednocení Evropy v boji proti nenávisti

Komise a vysoký představitel dnes přijali sdělení s názvem „Stop nenávisti: Evropa je ve svém postoji jednotná“. Je to apel na všechny Evropany, aby se postavili proti nenávisti a zasazovali se o toleranci a respekt.

V posledních týdnech jsme v Evropě byli svědky scén, které jsme doufali, že už nikdy neuvidíme. Evropa zažívá alarmující nárůst nenávistných projevů a trestných činů z nenávisti. Důkazy nasvědčují tomu, že zvláště postiženy jsou židovské a muslimské komunity.

Dnešním sdělením Komise a vysoký představitel zvyšují úsilí v boji proti všem podobám nenávisti a posilují opatření napříč celou řadou politik, včetně bezpečnostní, digitální, vzdělávací, kulturní a sportovní sféry. To zahrnuje dodatečné financování na ochranu míst, kde se konají bohoslužby, přičemž také budou jmenováni vyslanci s výslovným mandátem co nejvíce posílit možný účin politik EU v oblasti boje proti nenávisti.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila: Evropa je místo, kde respektujeme různé kulturní a náboženské identity. Respekt a tolerance jsou základními hodnotami našich společností. Musíme se proto postavit antisemitismu a odmítat protimuslimské nálady, kdykoli se s nimi setkáme. Důstojnost a bezpečnost každého jednotlivce mají v Unii prvořadý význam.“

Vysoký představitel, místopředseda Komise Josep Borrell v této souvislosti uvedl: „Historie se tragicky opakuje. Konflikty a dezinformace po celém světě zasévají semínka nenávisti. Všichni lidé musí být chráněni a respektováni bez ohledu na jejich náboženství nebo víru, národnost, gender, rasu nebo jakoukoli jinou záminku zneužívanou za účelem podněcování k diskriminaci, nenávisti nebo násilí. Blíží se 75. výročí Všeobecné deklarace lidských práv a my nemůžeme opakovat stejné chyby z minulosti. Apeluji na mezinárodní společenství, aby se k nám připojilo v podpoře lidských práv pro všechny, na celém světě, a bojovalo proti nesnášenlivosti a předsudkům.“

Ochrana lidí a míst

Prioritou je ochrana lidí a veřejných prostor. Komise přesune výzvu k předkládání návrhů v rámci Fondu pro vnitřní bezpečnost, která byla původně plánována na rok 2024, na rok 2023, přičemž se zaměří zejména na židovská místa bohoslužeb a navýší rozpočet. Program PROTECT bude v roce 2024 posílen o další finanční prostředky na ochranu veřejných prostor a míst pro konání bohoslužeb všech vyznání, včetně navýšení rozpočtu o 5 milionů EUR na řešení hrozeb způsobených nárůstem antisemitismu.

V zájmu ochrany před online hrozbami bude Komise usilovat o dokončení posíleného kodexu chování proti nezákonným nenávistným projevům online do února 2024. Kodex bude vycházet z nových horizontálních povinností online platforem podle nařízení o digitálních službách. Rovněž posílí spolupráci s organizacemi občanské společnosti, odborníky, důvěryhodnými oznamovateli a orgány veřejné správy při odhalování nenávistných projevů na internetu.

Zapojení společnosti jako celku

Důležitou roli při zapojování občanů a komunit v minulosti sehráli koordinátoři Komise pro boj proti rasismu, antisemitismu, podporu židovského života a boj proti nenávisti vůči muslimům. Tato práce bude nyní dále posílena a z koordinátorů se stanou vyslanci se zvláštním mandátem k prohloubení koordinace, a to i prostřednictvím konkrétních projektů financovaných EU, a k co nejvyššímu posílení potenciálu politik EU v oblasti boje proti nenávisti online i off-line.

Klíčem ke vzájemnému respektu a toleranci jsou znalosti a osvěta. Nejsilnější vektory těchto hodnot jsou součástí každodenního života – sdělovací prostředky, vzdělávání, kultura a sport. Komise proto podpoří vzdělávací kurzy pro novináře zaměřené na dodržování mediálních norem a rozpoznávání nenávistných projevů, jakož i projekty na podporu inkluze a rozmanitosti ve vzdělávání, kultuře a sportu.

Evropská unie rovněž posílí podporu ověřovatelů faktů, a to jak v rámci EU, tak v arabském světě.

Boj proti nenávisti je celosvětový problém a mezinárodní spolupráce je nezbytná. Úzká spolupráce s osobami odpovědnými za prosazování práv na celosvětové a regionální úrovni a na úrovni jednotlivých zemí posiluje důvěryhodnost a účinnost činnosti EU v rámci Unie i mimo ni: Komise a vysoký představitel posílí své zapojení a sítě na všech úrovních a využijí diplomatickou činnost EU, konkrétní opatření a vnější partnerství.

Další kroky

Na začátku roku 2024 uspořádá Komise konferenci na vysoké úrovni pro boj proti nenávisti s vysoce postavenými účastníky, kteří se zabývají bojem proti nenávisti a diskriminaci. Následovat budou evropské dialogy o usmíření, v nichž se setkají občané z celé EU, zejména mladí lidé, s osobami s rozhodovací pravomocí, odborníky a členy nejvíce zasažených komunit. Tento proces vyvrcholí doporučeními, jak budovat mosty mezi rozdělenými komunitami a naplňovat motto EU „Jednota v rozmanitosti“.

Souvislosti

Trestné činy z nenávisti a nenávistné verbální projevy jsou v rozporu se základními evropskými hodnotami úcty k lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, právního státu a dodržování lidských práv, jak jsou zakotveny v článku 2 Smlouvy.

V posledních letech pracovala Komise na souboru právních předpisů a iniciativ na podporu a ochranu našich společných hodnot a základních práv. Ústředním bodem je Rámcové rozhodnutí z roku 2008 o boji proti některým formám a projevům rasismu a xenofobie prostřednictvím trestního práva, které zajišťuje, aby závažné formy rasismu a xenofobie mohly být trestány účinnými, přiměřenými a odrazujícími tresty.

Ochrana evropských demokracií před hrozbami a škodlivými účinky dezinformací, manipulace s informacemi a vměšování, včetně těch, které pocházejí od zahraničních aktérů, se pro EU stala strategickou prioritou. V rámci evropského Akčního plánu pro evropskou demokracii vypracovala Komise a vysoký představitel řadu opatření pro boj proti dezinformacím.

Prosazováním nařízení o digitálních službách a posíleného kodexu chování proti nezákonným nenávistným projevům byly podniknuty další rozhodné kroky k zajištění, aby to, co je nezákonné off-line, bylo nezákonné i online. Nařízení o digitálních službách obsahuje přísné povinnosti online platforem v boji proti nezákonnému obsahu. Bude platit od 17. února 2024 pro všechny platformy, ale již platí pro 19 určených velmi velkých online platforem a vyhledávačů. V souvislosti s nařízením o digitálních službách zaslala Komise v polovině října platformám X, Meta a TikTok formální žádost o informace o údajném šíření nezákonného obsahu a dezinformací, zejména šíření teroristického a násilného obsahu a nenávistných projevů.

V zájmu posílení tohoto rámce navrhla Komise v prosinci 2021 rozšířit stávající seznam trestných činů EU obsažený ve smlouvách o nenávistné verbální projevy a trestné činy z nenávisti. Nedávný nárůst nenávisti představuje imperativ k rychlému přijetí jednomyslného rozhodnutí Rady na ochranu společných hodnot EU.

Komise již dosáhla většiny opatření v rámci své první strategie EU v oblasti práv obětí (2020–2025) s cílem zajistit, aby všechny oběti v EU mohly plně požívat svých práv podle práva EU. Dne 12. července 2023 Komise přijala návrh směrnice, kterou se mění směrnice o právech obětí z roku 2012, hlavní horizontální nástroj týkající se práv obětí. Cílem návrhu je dále posílit práva všech obětí trestných činů v EU, včetně práv nejzranitelnějších obětí. V říjnu 2023 Rada dokončila první čtení návrhu.

Sdělení o Evropě sjednocené proti nenávisti také navazuje na Akční plán EU proti rasismu na období 2020–2025, Strategii EU pro boj proti antisemitismu a podporu židovského života, jakož i na Strategii pro rovnost žen a mužů na období 2020–2025, Strategii EU pro rovnost LGBTIQ osob na období 2020–2025, Strategii práv osob se zdravotním postižením na období 2021–2030 a Strategický rámec EU pro rovnost, začlenění a účast Romů na období 2020–2030.

Další informace

Sdělení „Stop nenávisti: Evropa je ve svém postoji jednotná”.

Media

Teamwork photo 2023-12-05

Quote

Evropa je místo, kde respektujeme různé kulturní a náboženské identity. Respekt a tolerance jsou základními hodnotami našich společností. Musíme se proto postavit antisemitismu a odmítat protimuslimské nálady, kdykoli se s nimi setkáme. Důstojnost a bezpečnost každého jednotlivce mají v Unii prvořadý význam.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2023-12-05

Historie se tragicky opakuje. Konflikty a dezinformace po celém světě zasévají semínka nenávisti. Všichni lidé musí být chráněni a respektováni bez ohledu na jejich náboženství nebo víru, národnost, gender, rasu nebo jakoukoli jinou záminku zneužívanou k podněcování k diskriminaci, nenávisti nebo násilí. Blíží se 75. výročí Všeobecné deklarace lidských práv a my nemůžeme opakovat stejné chyby z minulosti. Apeluji na mezinárodní společenství, aby se k nám připojilo v podpoře lidských práv pro všechny, na celém světě, a bojovalo proti nesnášenlivosti a předsudkům.
Vysoký představitel a místopředseda Komise Josep Borrell 2023-12-05

Od 7. října se v Evropě odehrávají události připomínající démony minulosti, o nichž jsme doufali, že je už nikdy neuvidíme. Násilné útoky proti židovské komunitě. Evropští občané různého původu žijí ve strachu z toho, co se jim může stát. Proto nemůžeme mlčet. Nemůžeme zůstat nečinní. Mlčení dává prostor k dalšímu šíření nenávisti. Proto podnikáme kroky a využíváme tento prostor k tomu, abychom jasně a zřetelně řekli, že stojíme za svými hodnotami a lidskými právy. Zpřísňujeme opatření proti násilí online i off-line.
Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost 2023-12-05

Alarmující nárůst nenávistných verbálních projevů a trestných činů z nenávisti v Evropě v posledních týdnech vyžaduje jednoznačnou reakci nás všech. Evropa má již celá desetiletí zkušenosti s budováním společné budoucnosti překonáváním rozpolcené minulosti a nyní nastal čas využít těchto zkušeností k podpoře usmíření a dialogu. Nikdy se nesmířím s tím, že by Evropa měla být místem, kde se jedna náboženská komunita necítí bezpečně. Žádný Evropan by se s něčím takovým neměl smířit.
Didier Reynders, komisař pro spravedlnost 2023-12-05

Nenávist ve svých nejodpornějších podobách se rozšířila do našich ulic a je namířena proti židovským a muslimským komunitám. Ti, kteří tento fenomén využívají k politickým účelům, tuto zášť jen prohlubují. Náš postoj je zcela jasný: nenávist nemá v naší společnosti místo. Jednotně se stavíme proti všem formám nenávisti, očerňování a stigmatizace na základě rasy, náboženství, genderu nebo sexuální orientace.
Helena Dalliová, komisařka pro rovnost 2023-12-05

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688