Z regionů  |  06.12.2023 17:23:00

Přibývá nehod s chodci - žena vešla při přecházení přímo před auto. Policisté varují před nárůstem nehod, při nichž auto srazilo chodce. Jen na Karvinsku se za říjen a listopad, kdy už se dříve stmívá, stalo 14

VIDEO: Přibývá nehod s chodci - žena vešla při přecházení přímo před auto. ‼ Policisté varují před nárůstem nehod, při nichž auto srazilo chodce. Jen na Karvinsku se za říjen a listopad, kdy už se dříve stmívá, stalo 14 takových nehod. Při nich se lehce zranilo 9 lidí, dva lidé utrpěli těžká zranění a 3 lidé zemřeli. Policisté proto zvýšili dohled na silnicích a apelují na chodce a řidiče, aby dodržovali preventivní opatření.

První ze tří tragických nehod se stala v pátek 27. října v Karviné, kde v 18. hodin řidič auta odbočoval vlevo na světelné křižovatce, zelenou však měli i chodci, a vůz srazil ženu (47), která šla po přechodu. Navzdory okamžitě poskytnuté pomoci chodkyně na místě zemřela.

Střet s autem bohužel nepřežila ani seniorka (82), která v sobotu 11. listopadu přecházela před 18. hodinou po přechodu pro chodce čtyřproudou silnici, zastavila se na prostředním dělícím pásu, a znovu vkročila do vozovky, až když jí v levém pruhu dalo přednost auto. Řidička dalšího auta v pravém pruhu ovšem nezastavila, a ženu srazila.

Třetí tragická nehoda se odehrála v úterý 21. listopadu po 16. hodině v Karviné, kde řidič (78) osobního auta zřejmě přehlédl ženu, která přecházela přes dobře nasvětlený přechod, a seniorku srazil. Žena (76) po několika dnech v nemocnici na následky zranění zemřela.

Policisté nicméně upozorňují chodce, že i onu musí pro svou bezpečnost udělat maximum. Zveřejnili proto video z 10. listopadu, kdy chodkyně (69) v tmavém oblečení přecházela před 17. hodinou čtyřproudou silnici mimo přechod pro chodce a z levé strany vešla řidičce (26) přímo před auto. Při srážce utrpěla žena těžká zranění. Okolnosti nehody stále vyšetřují karvinští kriminalisté.

„V reakci na zmíněné dopravní nehody policisté okamžitě zvýšili dohled na silnicích a kromě dodržování pravidel silničního provozu všemi účastníky, kladou důraz také na prevenci. Je nesmírně důležité, aby chodci k přecházení vozovky využívali nejen přechody pro chodce, ale rovněž se zviditelnili použitím reflexních materiálů. Reflexní materiál je viditelný až do vzdálenosti 200 metrů, což řidiči zajistí dostatek času na přiměřenou reakci. Reflexní pásek, či jiný doplněk je vhodné umístit na pohyblivou část těla. Tím dojde k větší pravděpodobnosti, že jej řidič skutečně zaznamená,“ řekla policejní mluvčí Daniela Vlčková. „Při přecházení vozovky je také nezbytné s řidičem navázat vzájemný oční kontakt, abychom věděli, že se o sobě víme. Přesto, že na semaforu svítí chodci zelená, musí se stále dívat okolo sebe. Někteří řidiči mohou být bezohlední a přesto, že má chodec zelenou, nerespektují to,“ dodala Vlčková.

Přibývá nehod s chodci

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688