ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  30.11.2023 11:30:00

Program Erasmus+ dle nové zprávy podpořil v roce 2022 příležitosti k mobilitě pro více než 1,2 milionu studentů a učitelů

Příležitosti k mobilitě v roce 2022 pro více než 1,2 milionu studentů

Erasmus+, program EU pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport, podpořil v roce 2022 přibližně 26,000 projektů a byl přínosem pro více než 73 000 organizací. Poskytl příležitost více než 1,2 milionu studentů, žáků, profesorů, učitelů, školitelů, pracovníků s mládeží a mladých lidí.

To jsou hlavní výsledky výroční zprávy o programu Erasmus+ za rok 2022, kterou dnes předložila Komise u příležitosti šestého evropského summitu o vzdělávání. Ze zprávy vyplývá, že díky vysokému čerpání a účinnému využívání finančních prostředků dosáhl program v roce 2022 svých cílů.

Zpráva ukazuje, že program dále roste. S rozpočtem ve výši přibližně 26,2 miliardy eur na období 2021–27 (což je bezmála dvojnásobek finančních prostředků, jež byly k dispozici v období 2014–20) se program Erasmus+ výrazně zaměřuje na sociální začleňování, ekologickou a digitální transformaci a podporu účasti na demokratickém životě.

Zpráva z roku 2022 poskytuje přehled o tom, jaký má program Erasmus+ dopad na životy milionů lidí, kteří se účastní různých činností v oblasti mobility v Evropě i mimo ni. Stěžejní doménou programu Erasmus+ je mobilita studentů, pracovníků ve školství a mladých lidí. Ta má pozitivní vliv na jejich vzdělávací, sociální, osobní a profesní rozvoj a posiluje vědomí evropské identity. Míra mobility se rovněž vrátila na úroveň před pandemií.

S celkovým rozpočtem ve výši více než 4 miliardy eur v roce 2022, což je o 38 % více než v předchozím roce, je program Erasmus+ nyní ještě přístupnější pro malé organizace a inkluzivnější, pokud jde o osoby s omezenými příležitostmi. Díky svému důrazu na inkluzi a rozmanitost podpořil Erasmus+ v roce 2022 celkem 134 000 osob, které mají méně příležitostí využít mobility. To zahrnuje osoby se zdravotním postižením a migranty, jakož i občany EU, kteří žijí v odlehlých oblastech nebo se potýkají se socioekonomickými problémy.

Program je také ekologičtější a digitalizovanější. V roce 2022 bylo podpořeno 1 300 projektů spolupráce s rozpočtem 592 milionů eur vyhrazeným cíle v oblasti životního prostředí a boje proti klimatické změně, což svědčí o pokračujícím závazku k prosazování ekologické transformace. Program též pokračoval v podpoře digitální transformace systémů vzdělávání a odborné přípravy v souladu s akčním plánem digitálního vzdělávání: v roce 2022 bylo na digitální transformaci zaměřeno více než 1 650 projektů spolupráce s celkovým rozpočtem 744 milionů eur.

Erasmus+ také hraje klíčovou úlohu při posilování evropské identity a hodnot a přispívá k demokratičtější Unii. Z rozpočtu na rok 2022 bylo přibližně 340 milionů eur použito k financování 1 200 projektů spolupráce na podporu demokratické účasti.

Od svého vzniku v roce 1987 až do konce roku 2022 poskytl program Erasmus+ studijní, vzdělávací, pracovní a dobrovolnické příležitosti v zahraničí přibližně 14 milionům lidí. V nadcházejících letech bude díky silné podpoře institucí EU a členských států i nadále poskytovat více příležitostí ke vzdělávání a účasti na nadnárodních projektech.

Komise v současné době připravuje komplexní hodnocení programu Erasmus+ a do konce roku 2024 předloží ostatním orgánům EU svou hodnotící zprávu. Výsledky a doporučení hodnocení budou sloužit jako podklad pro provádění současného programu a pro přípravu programu následujícího po roce 2027.

Výzva k předkládání návrhů na rok 2024 v rámci programu Erasmus+ byla zveřejněna dne 28. listopadu 2023.

Souvislosti

Program Erasmus zahájil svou činnost v roce 1987, přičemž v tomto roce poskytl příležitost ke vzdělávací mobilitě pouze 3 000 vysokoškolských studentů. Od té doby došlo v průběhu let k podstatným změnám: program Erasmus se modernizoval a otevřel novým zemím. V roce 2014 se název změnil na Erasmus+, což znamená rozšíření programu na všechny oblasti vzdělávání, jakož i na oblast mládeže a sportu. Program nabízí lidem všech věkových kategorií příležitosti ke studiu, odborné přípravě nebo jinému vzdělávání v zahraničí v širokém výběru zúčastněných organizací.

Dnes je jedním z nejznámějších programů EU a dosud se ho zúčastnilo téměř 14 milionů lidí. Nabízí možnosti spolupráce a mobility ve školním vzdělávání pro žáky i učitele, v odborném vzdělávání a přípravě, ve vysokoškolském vzdělávání a vzdělávání dospělých, jakož i projekty pro učně, mladé lidi, pracovníky s mládeží a dokonce i pro sportovní trenéry.

Program Erasmus+ rovněž sehrál klíčovou úlohu v reakci Komise na ruskou útočnou válku proti Ukrajině. Komise okamžitě přijala opatření na podporu ukrajinských studentů, mladých lidí, učitelů, pedagogů a profesorů prostřednictvím programu Erasmus+. Program rovněž podpořil ukrajinské studenty, kterým poskytl půl milionu učebnic.

Vzhledem k rozpočtu programu Erasmus+ na období 2021–2027 ve výši 26,2 miliardy eur, který bude doplněn přibližně 2,2 miliardy eur z vnějších nástrojů EU, má program podpořit ještě více účastníků a nápadů v Evropě i ve zbytku světa. Současné programové období se rovněž vyznačuje začleněním iniciativy DiscoverEU do programu Erasmus+. V roce 2022 požádalo o přibližně 83 000 cestovních poukazů dostupných v rámci programu DiscoverEU více než 230 000 mladých lidí, což potvrzuje popularitu tohoto programu a poptávku po něm.

Další informace

Výroční zpráva programu Erasmus+ za rok 2022

Objevte program Erasmus+

Výzva v rámci programu Erasmus+ na rok 2024

Otevřená veřejná konzultace

Evropský summit o vzdělávání

Evropský prostor vzdělávání

Quote

Již 35 let je program Erasmus+ majákem pozitivních změn a má zásadní vliv na lidi, organizace a politiky v celé EU. Jsem ráda, že se rozvíjí, plní své cíle a dává milionům lidí v Evropě i mimo ni příležitost k získávání a zdokonalování dovedností. Podporuje spolupráci a objevování, a tím pomáhá utvářet onu živou a pestrou mozaiku, kterou je dnešní Evropa.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2023-11-29

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688