EKOSPOL (EKOSPOL)
Reality  |  30.11.2023 08:47:17

Zrušení dalšího omezení pro zájemce o hypotéku je dobrým krokem, trhu ale více pomohou až nižší sazby

Další bariéra pro zájemce o hypoteční úvěr už brzo padne. Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém středečním jednání zrušila už druhý z požadavků na klienty bank. Ty od prvního ledna nebudou u žadatelů o hypotéku muset posuzovat výši celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI). Jediným kritériem požadovaným ČNB tak bude maximální výše hypotečního úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti. Banky i po Novém roce budou moci poskytnout hypotéku ve výši maximálně 80 procent hodnoty bytu či domu, u zájemců do 36 let zůstává tento limit na 90 procentech.

Je to jistě dobrá zpráva, protože to otevře cestu k hypotéce dalším zájemcům, kteří by na ni kvůli tomuto omezení nedosáhli. Navíc jde o letos už druhé zmírnění podmínek, od července banky nemusí uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Tyto tři limity začala ČNB po kovidovém zmírnění opět vyžadovat od dubna loňského roku, čímž zásadně zasáhla celý hypoteční trh. Ten totiž po opětovném zavedení limitů pro žadatele výrazně propadl. Podle ukazatele Hypomonitor České bankovní asociace (ČBA) objem hypoték po začátku vymáhání těchto omezení oproti březnu klesl o 40 procent. Meziroční propad byl dokonce šedesátiprocentní.

Rozhodnutí ČNB tak i podle objektivních dat zásadním způsobem zmrazilo celý hypoteční trh a s ním i trh realitní. Za celý loňský rok se objem nově poskytnutých hypoték podle stejného ukazatele propadl o 57 procent na 162 miliard korun, přičemž počet poskytnutých hypoték byl loni nejnižší za posledních 20 let.

Současné už druhé zmírnění podmínek pro žadatele o hypotéku je proto dobrou zprávou. K výše uvedenému propadu by však nemuselo dojít, kdyby ČNB do vztahů mezi komerčními bankami a jejich klienty nezasahovala vůbec. Banky v Česku mají dostatek nástrojů, jak posoudit platební schopnost zájemců o hypotéku, o čemž svědčí i jeden z nejnižších podílů nesplácených hypotečních úvěrů v celé EU.

Očekávat, že středeční opatření nějak výrazněji rozhýbe zamrzlý hypoteční trh, ale není příliš na místě. Pořád ho svazují rekordně vysoké úvěry, které se stále pohybují kolem velmi vysoké šestiprocentní hranice. Aby zájem znatelně vzrostl, musely by být úrokové sazby u hypoték minimálně na poloviční výši. Tam ale neklesnou, dokud ČNB nesníží extrémně vysoké základní úrokové sazby, od nichž se ty hypoteční odvíjí. Zatím se tak i přes opakovaná očekávání trhu nestalo a míč tak zůstává na straně centrálních bankéřů.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva, EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

02.12. 17:31  Vědma už se nemuze dočkat Evžene (Vědma)
02.12. 17:30  tadydadydá... to je konec (Vědma)
02.12. 15:20  Vědma už se nemuze dočkat Evžene (deprese)
02.12. 15:19  tadydadydá... to je konec (deprese)
02.12. 11:02  tadydadydá... to je konec (Vědma)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688