Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  02.09.2003 15:32:01

ČEZ oznámil výsledky hospodaření podle IAS poprvé konsolidované včetně REAS


Komentář
Investiční bankovnictví KB




      ČEZ oznámil výsledky hospodaření podle IAS, které byly poprvé konsolidovány včetně distribučních společností, které ČEZ získal k 1. dubnu. Proto nejsou výsledky plně srovnatelné s výsledky hospodaření za stejné období loňského roku. Výsledky za 2Q2003 společností Severomoravská energetika, Středočeská energetická, Východočeská energetika a Západočeská energetika byly plně konsolidovány, 34% podíl v ČEPS byly konsolidován pomocí ekvitní metody, přičemž v případě ČEPS byla v 1Q03 použita metoda plné konsolidace.

       Konsolidace distribučních společností výrazně ovlivnila výsledky za 1H03. Celkové tržby ČEZ vzrostly o 33% na 35,7mld oproti 26,9mld za 1H02. Hlavním důvodem nárůstu byla právě konsolidace výnosů distribučních společností. Růst tržeb táhly nejen vyšší domácí prodeje, podíl na prodejích elektřiny na domácím trhu skupiny ČEZ vzrostl z 61,7% na 82,1%. Zároveň došlo k dalšímu zlepšení exportů společnosti. Exporty vzrostly z 7,7TWh na 8,9TWh, zároveň však ČEZ těžil z lepších cenových podmínek na zahraničních trzích v souvislosti s problémy způsobenými vysokými teplotami.

       Provozní zisk ČEZ se mírně zhoršil na 6,4mld z 6,9mld . Hlavním důvodem je opět konsolidace distribučních společností. Nicméně na poklesu provozního zisku se podílely i vyšší odpisy spojené s uvedením druhého bloku jaderné elektrárny Temelín do komerčního provozu. EBITDA vzrostla z 12,0mld na 13,9mld .

       Největším překvapením pro trh byl čistý zisk společnosti. Reakce byla nejdříve negativní, jelikož konsolidovaný čistý zisk podle IAS byl vždy historicky vyšší než nekonsolidovaný čistý zisk podle CAS, ale tato diference souvisí s rozdílnými účetními přístupy mezi IAS a CAS. Rozdíl 1,7mld vznikl na základě rozdílného ocenění nákladů spojených s prodejem ČEPS podle IAS a CAS. Dalším rozdílem je změna metodiky účtování daně z příjmů. Zatímco v předchozích obdobích ČEZ účtoval daň z příjmu zálohově na základě skutečnosti předchozího roku, používaná metodika účtuje daň z příjmu na základě zisku aktuálního období. Výsledkem je vyšší než očekávaná daň z příjmů (díky zisku z prodeje podílu v ČEPS), která však lépe odráží ekonomickou realitu.

       Jednoznačný závěr z prvních konsolidovaných výsledků včetně distribučních společností nelze stanovit, jelikož se bude celá skupina dále měnit. ČEZ zvýší podíl ve Středočeské energetické, Východočeské a Západočeské energetické a zbaví se podílů v Jihomoravské a Jihočeské energetice na základě swapové dohody s E.ON a také na základě povinného odkupu minoritních akcionářů. Pozitivně však hodnotíme trendy, které lze za výsledky společnosti vypozorovat. Roste podíl na domácím trhu, roste podíl zdrojů ČEZ na krytí domácí poptávky a zároveň pokračuje úspěšná exportní politika.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.07.2020Moneta: Výsledky poprvé včetně Wüstenrot CZ Research (J&T BANKA)
11.05.2007KB v 10:00 oznámí konsolidované výsledky za 1Q 2007 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688